A Minimalist Dutch Villa by FilliéVerhoeven Architects

A Minimalist Dutch Villa by FilliéVerhoeven Architects

Architects: FilliéVerhoeven Architects
Project: Minimalist Dutch Villa SG21
Year 2017
Location: Rotterdam, The Netherlands
Photographs: François Verhoeven

Minimalist Dutch Villa SG21 is easy, chic and simple as the colour suggest. But to get there wasn’t as easy. The site, typically Dutch had a very strict building envelope and maximum allowed volume of 1000 cubic meters. The site required a design that would fit the local building code with sloped roofs. The owners however wanted a minimalistic and clean design that would stand out in between the other more conventional structures along the street.

A Minimalist Dutch Villa by FilliéVerhoeven Architects 1

The site is located along a historic road passing through an area of protected scenery mostly grass and farmland. The site itself consists of several combined lots separated by shallow ditches as is common in the Netherlands. In total the site measures about 100 x 50 meters. The house is located at one end of the site looking over about 80 meters of lavish grasslands dotted with trees and bushes. The site is at probably the wettest and lowest part of the Netherlands making it prone to flooding. Because of this the site is very green as well.

A Minimalist Dutch Villa by FilliéVerhoeven Architects 2

To complement this the sod or turf roof is made of imported Norwegian turf. The turf is delivered on site in mesh bags that can be put directly on the roof surface. The turf is already mixed with seeds of different types of grass. Over the years the grass roots will grow and provide for a strong green carpet covering the roof. The roof has an elaborate concealed rain system than pops up and sprays water every time the dedicated computer prevents the roof might be getting to dry.

A Minimalist Dutch Villa by FilliéVerhoeven Architects 3

The house has probably the largest sliding door in a residential house in Holland ever made. In this case not the wooden sliding door at the entrance that obscures the front door behind it but the majestic glass sliding door connecting the living room to the outside scenery. The sliding door spans about 10 x 3 meters and has only two panels of over 500 kilo each. And still the window frames are only 20 mm wide. Actually apart from the front and backdoor all other daylight openings are sliding windows and doors with such minimal frame dimensions giving the house its minimalistic look and feel, inside and outside.

A Minimalist Dutch Villa by FilliéVerhoeven Architects 4

The house has no visible columns and the massive 8 inch cross laminated wooden roof is support by mostly bearing walls. Thus creating an even more minimalistic interior.

A Minimalist Dutch Villa by FilliéVerhoeven Architects 5

To keep the house volume within local building code the windows and doors at ground level are set back to a distance that matches the house volume to exactly the allowed 1000 cubic meters.

A Minimalist Dutch Villa by FilliéVerhoeven Architects 6

The wooden sliding door at the front of the house has a concealed sliding mechanism behind the black wooden boards. Its a statement that gives away something about its interior with its concealed door handles and ventilation system. Minimalistic and elaborate details combined with the sturdy shape of a barn gives the design its chic and modesty that seemed to work best in lazy, easy but mysterious black.

A Minimalist Dutch Villa by FilliéVerhoeven Architects 7

A Minimalist Dutch Villa by FilliéVerhoeven Architects 8

A Minimalist Dutch Villa by FilliéVerhoeven Architects 9

A Minimalist Dutch Villa by FilliéVerhoeven Architects 10

A Minimalist Dutch Villa by FilliéVerhoeven Architects 11

A Minimalist Dutch Villa by FilliéVerhoeven Architects 12

A Minimalist Dutch Villa by FilliéVerhoeven Architects 13

A Minimalist Dutch Villa by FilliéVerhoeven Architects 14

A Minimalist Dutch Villa by FilliéVerhoeven Architects 15

A Minimalist Dutch Villa by FilliéVerhoeven Architects 16

A Minimalist Dutch Villa by FilliéVerhoeven Architects 18

A Minimalist Dutch Villa by FilliéVerhoeven Architects 19

A Minimalist Dutch Villa by FilliéVerhoeven Architects 20

A Minimalist Dutch Villa by FilliéVerhoeven Architects 21

A Minimalist Dutch Villa by FilliéVerhoeven Architects 22

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Little Venice Residence / Originate Architects

This Grade II listed 1860s residence in the Little Venice Conservation Area of London had undergone successive decades of alteration, resulting in the almost complete loss of all internal historic architectural detailing.

Contemporary Timber Clad House Inspired by Colonial Workers’ Cottage

As a nod to the prolific housing typology of the area, through its use of materials, T2 Residence reinterprets the workers cottage into a contemporary timber clad house that adopts the idyllic image of the 'house', carrying it through to the details exampled in the profile of its front fence.

Crescent House in Wyoming by Carney Logan Burke Architects

Located on a 40-acre site at the base of the Teton Range in northwest Wyoming, this 6,500-square-foot house is situated atop a gently sloping knoll inhabited by a mature aspen grove. The Crescent house is situated to take advantage of panoramic views of the mountain range and a framed view of the Grand Teton is visible through an opening in the trees.

Marina Residence in California Completely Remodeled by Jette Creative

This midcentury beauty in Huntington Harbor, California was completely remodeled and finished in 2016. The architectural features of the home make for special moments throughout the Marina residence.

Two Apartments in Tel Aviv Designed by Two Sisters for Short-Term Rental

In a listed building in the heart of Tel aviv, 300 meters from the beach, two designer sisters from Studio Perri has designed two adjacent apartments, that were originally divided into four small apartments.

Light Mine House, a Multi-Generational Home in Kuaotunu

The Light Mine house is an exploration of strong sculptural forms referencing the mine shafts of the long-abandoned gold mines within the surrounds of the once wealthy historical gold mining town.