Residential ArchitectureRenovation ProjectsPassive Extension and Renovation: Magnolia Soul Family House

Passive Extension and Renovation: Magnolia Soul Family House

Passive Extension and Renovation, Magnolia Soul Family House

Project: Passive Extension / Magnolia Soul
Architects: Green Sheep Collective
Builders: Excelsior Master Builders
Location: Fairfield, Victoria, Australia
Project Year 2017
Photographer: Emma Cross

This passive extension and renovation creates a warm, robust, family and pet friendly space, while protecting a mature Magnolia x soulangeana tree and maximising garden area. The project was completed in 2017 by Green Sheep Collective

Passive Extension and Renovation, Magnolia Soul Family House 1

Views of the magnolia tree are intentionally framed by the roof structure, through a high angled window and bay window seat. The generous and versatile window seat creates a lovely place to relax, read a book, admire the flowering magnolia or sit on the edge of the garden.

Passive Extension and Renovation, Magnolia Soul Family House 2

High angular ceilings offer views of the magnolia, allow dappled light to penetrate deep into the residence and provide ‘stack effect’ ventilation. A sunken living space takes advantage of the existing raised floor level by creating a playful step to the garden that doubles as informal living and dining seating.

Passive Extension and Renovation, Magnolia Soul Family House 3

The building envelope and form are designed to accommodate a temperate climate. Unwanted summer heat gain is prevented by appropriately designed eaves, a batten screen, blinds, cross ventilation, a pergola with deciduous planting, and ‘stack effect’ cooling aided by ceiling fans.

Passive Extension and Renovation, Magnolia Soul Family House 4

The design carefully considers the spatial requirements of internal spaces to reduce built form and maximise garden area. A reduction in building form due to flexible programming and clever joinery results in fewer construction materials, less maintenance, reduced heating and cooling costs and a lower overall environmental footprint.

Passive Extension and Renovation, Magnolia Soul Family House 5

Passive Extension and Renovation, Magnolia Soul Family House 6

Passive Extension and Renovation, Magnolia Soul Family House 7

Passive Extension and Renovation, Magnolia Soul Family House 8

Passive Extension and Renovation, Magnolia Soul Family House 9

Passive Extension and Renovation, Magnolia Soul Family House 10

Passive Extension and Renovation, Magnolia Soul Family House 12

Passive Extension and Renovation, Magnolia Soul Family House 12

Passive Extension and Renovation, Magnolia Soul Family House 13

Subscribe to our newsletter

How to Decorate a Living Room with Pallets

Decorating with pallets is more than a quirky fashion trend. Nowadays, it is understood as a way of living for everyone aware of recycling and the second life of materials.

Reform of Two Buildings Built at the End of the 19th Century in Igualada, Barcelona

The project focuses on the reform of two buildings built at the end of the 19th century, in the Rec neighborhood in Igualada, near Barcelona, which hosted a small textile industry and a house.

Refined House for Urban Elites / FAN Life Studio

Being elegant and dignified is not only a matter for a small number of elites, it is the common responsibility and mission of the general public. To better record the life of elites, the designer avoids the single decoration style of piling up complex colors. Instead, concise expression which matches the gentle, modest and self-disciplined temperament of urban elites is adopted.

A Bungalow House from the 1930s Replaced by a Three-Story Concrete House

Project: Bungalow House Architects: Studio Christian Wassmann Project team: Pino Pavese, Garrick Ambrose, Helene Nishijo Andersen, Jorge Rivera Local architect / AoR: Rizo Carreno & Partners, Inc. Structural...

Loft Bezares in Mexico City / Taller ADG

Architectural design in a single gallery. Family home developed across a whole story in a former industrial lab building, under the loft typology. The residence had a mezzanine added in, taking advantage of the ceiling heights to accommodate additional space for bedrooms.

Recommended Stories