Valve Headquarters / Clive Wilkinson Architects + JPC Architects

Valve Headquarters / Clive Wilkinson Architects + JPC Architects

Project: Valve Headquarters
Architects: Clive Wilkinson Architects
Executive Architect: JPC Architects
Location: Bellevue, Washington
Area: 135500.0 ft²
Year: 2018
Photo Credits: Ema Peter

Valve Corporation’s new headquarters in Bellevue, Washington, consists of 135,500 square feet of office and amenity space spanning 9 contiguous floors for 500+ employees. The company’s steady growth, in addition to their recent expansion into VR (virtual reality) and hardware development, prompted the popular video game developer to relocate to the newly completed Lincoln Square, a 31-story mixed-use development just down the street from their previous offices. Working together with a Bellevue-based Executive Architect, JPC Architects, the Design Team at Clive Wilkinson Architects implemented a dynamic design solution that incorporated flexible, open workspace for the company’s software and hardware departments with a cafeteria, café spaces, gym and shower facilities, audio visual editing suites, a merchandise display room, a motion capture room, and various family play areas and rooms.

Valve Headquarters / Clive Wilkinson Architects + JPC Architects

In response to software developers’ inclination to work in the dark, the Design Team sought to employ the central core not only as a secondary source of soft illumination, but also as a means of connecting the office to itself and to the outside world. The “inner glow” from the continuously lit core walls highlight the shared circulation path on the cabal floors with level-distinguishing color palettes to augment wayfinding along with warm textures drawn from the exposed concrete shear walls. Central elevator lobby walls and pantry backsplashes carved out at the core ends of each floor provide bright canvases on which characters and scenes sourced from Valve’s games and rich history are painted and composed of tiled mosaics, all of which were produced by the company’s own creative talent. On the central reception and amenity floors, full-height digital displays enrich the “inner glow” with changing scenes from Valve’s games, as well as content drawn from community forums on the company’s distribution platform, Steam.

Valve Headquarters / Clive Wilkinson Architects + JPC Architects

Here, the design transcends the constraints of the office floor plate. Connecting feature stairs provide a direct route from the hardware cabals on the lowest floor to the software cabals at the highest level. Just as the central core concept provides more intimate and subtle experiences where workspace is positioned while expanding its scale and reach at the communal spaces, the connecting stairs are designed to be compact at the extremities and allowed to stretch out at the central amenity floors. On these floors, the floor openings at the south perimeter curtain wall draw in three stories of natural light to reveal expansive views of Bellevue, Seattle and the greater Pacific Northwest.

Valve Headquarters / Clive Wilkinson Architects + JPC Architects

Valve Headquarters / Clive Wilkinson Architects + JPC Architects

Valve Headquarters / Clive Wilkinson Architects + JPC Architects

staircase / Clive Wilkinson Architects + JPC Architects

Valve Headquarters / Clive Wilkinson Architects + JPC Architects

interior design / Clive Wilkinson Architects + JPC Architects

office / Clive Wilkinson Architects + JPC Architects

interior design / Clive Wilkinson Architects + JPC Architects

Valve Headquarters / Clive Wilkinson Architects + JPC Architects

gym / Clive Wilkinson Architects + JPC Architects

Valve Headquarters / Clive Wilkinson Architects + JPC Architects

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Apartment for Young Moscow Oil Trader and His Girlfriend

This is the apartment for young Moscow oil trader and his girlfriend. They lead very active lifestyle: hard-working days and groovy nights. The task was “bright, modern, but relaxing design”. There was no need in big kitchen or long table for a large number of guests. The owners have only light breakfast at home.

Horizontal House Composed of Three Volumes Surrounded by Dense Vegetation

Peacock residence is a horizontal house located on the outskirts of a small seaside town in Suffolk in a residential area, typically consisting of generous examples of two and three-storey detached houses. With its surrounding dense vegetation the design appears as an inverted hortus conclusus (literally: enclosed garden) which conceals most of what happens inside of it.

Amazing Seaside House Designed by Paul Massey

Seaside House is situated on the UK coast in West Cornwall, and was excellent illustrated in a project conducted by photographer Paul Massey. Dreamy days and cosy nights by the sea are the order of the day in this luxury coastal retreat in Mousehole.