Architecture and Interior Design StudiosHeri & SalliViennese Guest Room - Raw Feel and Old Industrial Charm

Viennese Guest Room – Raw Feel and Old Industrial Charm

Viennese Guest Room - Raw Feel and Old Industrial Charm (1)

Architecture/Design: Heri & Salli
Team: Wolfgang Novotny
Project: Viennese Guest Room
Location: Vienna, Austria
Images: © Hans Schubert

Located in Vienna, Austria, in an old factory, Viennese Guest Room is a project completed by Heri & Salli in 2015. Founded in 1929, the old industrial charm of the factory pervades each space. Exposed brick walls, wooden ceilings and bare wooden planks give the bedrooms a raw, cavernous feel.

Description by heri&salli: We designed the Viennese Guest Room for the Gegenbauer Vinegar Brewery in Vienna. They created guest rooms in 5 small apartments in a Viennese apartment building, with the bare minimum of intervention. The main and practically the sole piece of furniture is the so called Viennese Guest Bed.

Viennese Guest Room - Raw Feel and Old Industrial Charm (2)

Using stacked timbers of Siberian larch wood, we have designed a construction which combines the functions of a bed, shelf and desk. The beds may look spartan but offer amenities like organic bed linen and quality mattresses.

Viennese Guest Room - Raw Feel and Old Industrial Charm (3)

Piled up squared timbers create a central sleeping area, the surrounding areas can also be used. It combines all of the functions of a guest room, any further furniture is redundant, the centre is the room…reduced to its minimum. We move about on the area available – the surface is the substance.

Viennese Guest Room - Raw Feel and Old Industrial Charm (4)

Bricks, ceilings, floors are uncovered and make the history of the house visible. New installations like cabling, pipes, chains or ropes are nothing more than what they are. Technological seductions give way to visible construction details – a kind of negativdesign.

Viennese Guest Room - Raw Feel and Old Industrial Charm (12)

As far as the bathroom is concerned, the stages of a stay are reflected in the sequence of the elements that are there – hygiene for nomads. We move about on the spatial field available. Any possible fittings and functions within this are rather temporary markings.

Viennese Guest Room - Raw Feel and Old Industrial Charm (5)

Facilities include a share-use kitchen, a sauna and pool area, and a terrace garden in the courtyard.

Viennese Guest Room - Raw Feel and Old Industrial Charm (9)

Viennese Guest Room - Raw Feel and Old Industrial Charm (10)

Viennese Guest Room - Raw Feel and Old Industrial Charm (13)

Viennese Guest Room - Raw Feel and Old Industrial Charm (11)

Viennese Guest Room - Raw Feel and Old Industrial Charm (14)

Viennese Guest Room - Raw Feel and Old Industrial Charm (7)

Viennese Guest Room - Raw Feel and Old Industrial Charm (15)

Viennese Guest Room - Raw Feel and Old Industrial Charm (6)

Viennese Guest Room - Raw Feel and Old Industrial Charm (8)

Thank you for reading this article!

Subscribe to our newsletter

Villa Sorrento Offers a Balance Between Intimacy and Transparency

The Villa Sorrento is located on the south coast of Australia, not far from Melbourne. The special location offers the rare opportunity to establish a limitless connection between house, surrounding landscape, beach and water.

Ferry Road House, Sydney by Anderson Architecture

The Ferry Road House is representative of how infill development within a heritage conservation area can be comfortable, practical and environmentally sensitive without compromise.

IF Residence / Martins Lucena Architects

The IF Residence design started from the intention of creating large rooms which comfortably would promote dialogue between the exterior and the interior of the residence, using an architectural language inspired by international style.

Taste Jiangnan Restaurant by LDH Architectural Design

Taste Jiangnan restaurant is located on the 50th floor of Nanjing Golden Eagle Hotel, so that guests can overlook Nanjing at this quiet but commanding environment here.

Andaluz Atrium House by Studio Saxe Architecture

Eco-conscious family business Andaluz commissioned Studio Saxe to create experiences around architectural designs that harness the power of the environment to create life changing experiences.

Recommended Stories