Historical Barn Converted into a Wellness Retreat – Stadl Altenbach

Historical Barn Converted into a Wellness Retreat - Stadl Altenbach (1)

Designed by Ernst Giselbrecht + Partner, Stadl Altenbach is a historic “Kellerstöckl” (an agricultural building) transformed into a wellness retreat in southern Styria, Austria.

This style of house – a hillside construction with a cellar built into the hill – are traditionally found in the Austrian wine-growing regions. The barn in Altenbach has been extended by a glass annex to a 65 sqm cottage for two.

Historical Barn Converted into a Wellness Retreat - Stadl Altenbach (2)

The historical barn features the bedroom and the bathroom with a freestanding bath. The traditional small windows, the rustic beamed ceiling and the old wood stove create an intimate and warm ambience.

Historical Barn Converted into a Wellness Retreat - Stadl Altenbach (3)

The extension, with the living, dining and kitchen area, has a modern, open character and merges harmoniously with the old house.

Historical Barn Converted into a Wellness Retreat - Stadl Altenbach (4)

The outer wall of the old barn is the inner wall of the living area; the natural stone wall behind the kitchenette is the same as that of the older building’s basement.

Historical Barn Converted into a Wellness Retreat - Stadl Altenbach (7)

The other two walls (as well as parts of the ceiling) are glazed and provide beautiful views of the picturesque hills. Its panoramic sauna, pool and the natural pond with a plunge pool make this house a wellness retreat. Via Urlaubsarchitektur

Architects: Ernst Giselbrecht + Partner
Project: Stadl Altenbach / wellness retreat
Location: Altenbach, Styria, Austria
Completed: 2015

Historical Barn Converted into a Wellness Retreat - Stadl Altenbach (9)

Historical Barn Converted into a Wellness Retreat - Stadl Altenbach (6)

Historical Barn Converted into a Wellness Retreat - Stadl Altenbach (5)

Historical Barn Converted into a Wellness Retreat - Stadl Altenbach (8)

Historical Barn Converted into a Wellness Retreat - Stadl Altenbach (13)

Historical Barn Converted into a Wellness Retreat - Stadl Altenbach (14)

Historical Barn Converted into a Wellness Retreat - Stadl Altenbach (11)

Historical Barn Converted into a Wellness Retreat - Stadl Altenbach (16)

Historical Barn Converted into a Wellness Retreat - Stadl Altenbach (10)

Historical Barn Converted into a Wellness Retreat - Stadl Altenbach (15)

Historical Barn Converted into a Wellness Retreat - Stadl Altenbach (12)

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Little House Wrapped in Blackened Timber – MW Works

Designed by MW Works, the Little House is nestled into a lush second growth forest on a north facing bluff overlooking Hood Canal. Built...

Private Contemporary Home in Mexico Showcasing Bright Interior Spaces

The first phase of this project was the search because the client relied on our expertise to evaluate different properties to find one that not only satisfied their needs but also have the potential to be renewed according to their taste. The magnificent garden and excellent location tilted the balance towards this private contemporary home as the most attractive.

A Belgian Open House that Hides Behind an Oriental Brick-Curtain

The idea for this special brick house came about after the architects crossed India and the residents traveled to Morocco. The result: an Belgian open house that hides behind an oriental curtain.

Apartment Modernization in Maroussi, Greece / d_code Architects

d_code Architects have modernized this apartment, bringing down the walls to unify the kitchen with the living room. The apartment has an area of 80...

Dunmore Road House / Granit Architects

Dunmore Road House is a Victorian semi-detached house completely redesign by Granit Architects, a professional architecture and interior design practice based in London, UK. From the architect: Our clients...

Old Billiard Hall Converted into an Open Plan Living Space

Vita Architecture has recently completed a project in Betchworth, Surrey which was previously an old billiard hall which we have converted into an open plan living space.