Vienna Straw Room by Heri & Salli

Vienna Straw Room by Heri & Salli

Vienna Straw Room by Heri & Salli

Project: Vienna Straw Room
Architecture/Design: Heri & Salli
Location: Wienna, Austria
Completed 2021
Images: © Hans Schubert
Model: © Darija Kasalo

In the former storage area of the brewery, covered by a ripped concrete floor from the 60s, 5 new guest rooms have been built. A lot of materials that haven’t been used on different building sites of the last years (among others Wiener Gästezimmer, Wiener Hoflandschaft, Edelsaurer Laden, Edler Laden) are put to use in this project. Vienna Straw Room by studio Heri & Salli comprises very unique guestrooms that follow the concept of recycling and reuse.

Vienna Straw Room by Heri & Salli

The boundaries of the room and the sleeping areas have been defined with the help of construction steel grids which consequently have been filled with straw-thus the decisive room structure is created. Cross profile panels, shelf panels, profiled glass and lighting fittings are mounted on or integrated in the grid structure- the structure functioning as a basis for different space forming walls. Lines, pipes and cables lie open inside the room.

bedroom, Heri & Salli

The composition of the room is not only visible, it’s tangible, perceptible and smellable- an architectural moment of the senses. Although the elite of ancient civilizations slept in beds, until the middle ages most people lay on the floor, separated from it maybe by a mattress or straw. And if it wasn’t the floor, then a simple bench or a trunk.

Vienna Straw Room by Heri & Salli

By means of the medium straw, as a historical element of a sleeping area as well as the settled communities in general, we discuss its use as a temporary getaway from daily routine.

Vienna Straw Room by Heri & Salli

Vienna Straw Room by Heri & Salli

bathroom, Heri & Salli

entrance hall, Heri & Salli

Subscribe to our newsletter

Cube-Shaped House in Rotterdam with Modern Features

Jvantspijker Architects have designed a sturdy cube-shaped house in the centre of Rotterdam. With its spatial 3-dimensional layout the building allows a modern family to meet the paradoxical demands of urban life. The house provides community as well as privacy to its inhabitants and it is both connected to and sheltered from the street and the surrounding city.

Architectural Restyling of a Villa in Bulciago, Italy: Yellow & Terrazzo

This project grants a new lease of life to the originally horizontal duplex building through a new vertical dimension, which offers both units individual panoramic views and aspects of the garden, at one time limited to one or the other apartment.

Rehabilitation and Extension of Single-Family Homes in Nantes

Architect: Antoine and Marie-Hélène Mabire Reich BET Structure: E2C Atlantic Program: rehabilitation and extension of a house Location: Nantes, France Surface: 85 m² renovation + extension 100 m² The...

Inside Autodesk’s New Offices in Tel Aviv

Project: Autodesk New Offices Architects: Setter Architects Head team: Shirli Zamir Team: Bella Ventura, Michal Leitner, Reut Mey-Raz Location: Tel Aviv, Israel Photography: Uzi Porat Setter Architects has received the...

Marinemine – Unique Furniture Made from Old Marine Mines

Marinemine project was started 5 years ago by the Estonian sculptor Mati Karmin, with the intention to creatively harness an old arsenal of old...

Recommended Stories