Residential ArchitectureHousesComplete Refurbishment and Extension of a Victorian Semi-Detached House

Complete Refurbishment and Extension of a Victorian Semi-Detached House

Complete refurbishment and extension of a Victorian semi-detached house (7) (Custom)

Highlever Road is a Victorian semi-detached house in West London that was completely renovated and expanded by London-based Haptic Architects.

The architect’s description:  The intention was to form a connection between the old and the new, to juxtapose the Victorian craftsmanship and love for intricate detail with modern construction techniques and to create generosity of space and light.

Complete refurbishment and extension of a Victorian semi-detached house (1) (Custom)

The new extension learns from the existing Victorian building’s architectural intent; with well-proportioned spaces, generous floor-to-ceiling heights and windows that allow plenty of light to flood the rooms. The modern extension amplifies this, creating even bigger volumes with enhanced daylight.

Complete refurbishment and extension of a Victorian semi-detached house (6) (Custom)

The new interweaves with the old, through a continuous concrete element or ribbon, extending from one side of the house; the Victorian living room to the modern kitchen at the rear of the property, integrating fireplace, storage, seating and kitchen.In summer, the interior space extends seamlessly into the garden and connects with a garden studio.

Complete refurbishment and extension of a Victorian semi-detached house (3) (Custom)

We utilized a limited palette of materials and colour with oak and concrete featuring throughout the property and contrasting to the white walls and kitchen. The extension was clad with slender slats of untreated larch, which will naturally grey over time. The straight laced, vertical timber cladding to the back extension and the garden studio, gives the volumes a clear monolithic form. The untreated timber slats create a surface, which appears soft, drape-like and tactile, with a subtle three dimensionality.

Complete refurbishment and extension of a Victorian semi-detached house (Custom)

Complete refurbishment and extension of a Victorian semi-detached house (2)

Complete refurbishment and extension of a Victorian semi-detached house (9)

Complete refurbishment and extension of a Victorian semi-detached house (4)

Complete refurbishment and extension of a Victorian semi-detached house (10)

Complete refurbishment and extension of a Victorian semi-detached house (8) (Custom)

Complete refurbishment and extension of a Victorian semi-detached house (5) (Custom)

Renovating a Three-Bedroom Apartment in London

Project: Three-Bedroom Apartment in London Interior Design: TG-Studio Location: London, United Kingdom TG Studio has been chosen to realize the interior of this three-bedroom apartment in London....

Residence Dans l’Escarpement / YH2 Architecture

Residence Dans l'Escarpement is located on land pertaining to an estate started over a hundred years ago and known for its remarkable landscapes and pristine lakes.

These Mountainside Residences Promote Ecological and Sustainable Design

Working with a progressive developer in the Lake Tahoe area, this collection of townhouses and mountainside residences is a modern reinterpretation of the ski chalet. Conceived to be smartly efficient and compact in plan, these ski-in/ski-out homes are designed around social spaces that take advantage of breathtaking views to the ski slopes and Carson Range beyond.

Skigard Hytte Cabin by Mork-Ulnes Architects

Located on the west side of Kvitfjell, 45 minutes north of Lillehammer, the Skigard Hytte cabin designed by Mork-Ulnes Architects is situated 943 meters above sea level, nearly at the top of the mountain (1.039 meters).

Casa Terrazas, Chihuahua, Mexico / Garza Maya Arquitectos

Casa Terrazas is located west of the city of Chihuahua, in a subdivision on a hill, on a south facing plot. The clients were looking for a concept in which the views of the city would be used to the maximum while at the same time avoiding direct sunlight in summer

Related Articles