Residential ArchitectureHousesSt Joseph Residence by Wheeler Kearns Architects

St Joseph Residence by Wheeler Kearns Architects

St Joseph Residence by Wheeler Kearns Architects

Architects: Wheeler Kearns Architects
Project: St Joseph Residence
Interiors: Symbiotic Living
Location: Michigan, United States
Year 2016
Photography: Steve Hall + Nick Merrick Photographers

A young family desires a house that reflects their aesthetic vision, personalities, and sense of style. They also wanted a house that accommodates their needs for today, and as the family evolves over time. Inside and outside spaces held equal importance for the family, where windows are open when at all possible, preferring a breeze off of Lake Michigan to air conditioning.

St Joseph Residence by Wheeler Kearns Architects 1

Sited upon a coastal dune landscape, the St Joseph residence seeks proportional balance. Balance between elemental exposure and domestic intimacy of prospect and refuge. Balance between the natural and the manmade (in landscape, form, material, to color, texture, furnishings.)

St Joseph Residence by Wheeler Kearns Architects 2

Two cross axis are laid down over a long rolling site – one extending and connective; one short, straddling the crest. A vertical shaft of weathering steel (seemingly roofless) is placed to mark the crossing. Three primary horizontal protective volumes are then placed, two on the ground (of porcelain), one bridging overhead (of wood). The resultant void becomes the fourth, most public volume.

St Joseph Residence by Wheeler Kearns Architects 3

Secondary architectural elements are subsequently introduced, (trellis, screen wall, stepped garden, screened pavilion) extending the house into the landscape, and back. The resultant is a deliberate sequence of domesticated spaces of varied scales, each with specific agendas, microclimates, sounds, smells, effects.

St Joseph Residence by Wheeler Kearns Architects 4

Architecture and Interior concept work in concert to provide direct connections between interior and exterior, and the layering of spaces throughout the house. The open plan and continuity of materials reinforce unencumbered flow between indoor and outdoor spaces. Introducing color and contrast in the palette in strategic areas provide a sense of place for rooms within the open plan, and infusing texture and tactile materials invite touch and add warmth throughout the house.

St Joseph Residence by Wheeler Kearns Architects 5

St Joseph Residence by Wheeler Kearns Architects 6

St Joseph Residence by Wheeler Kearns Architects 7

St Joseph Residence by Wheeler Kearns Architects 8

St Joseph Residence by Wheeler Kearns Architects 9

St Joseph Residence by Wheeler Kearns Architects 10

St Joseph Residence by Wheeler Kearns Architects 15

St Joseph Residence by Wheeler Kearns Architects 11

St Joseph Residence by Wheeler Kearns Architects 12

St Joseph Residence by Wheeler Kearns Architects 13

St Joseph Residence by Wheeler Kearns Architects 14

St Joseph Residence by Wheeler Kearns Architects 16

St Joseph Residence by Wheeler Kearns Architects 18

St Joseph Residence by Wheeler Kearns Architects 18

St Joseph Residence by Wheeler Kearns Architects 19

Viana Fast-Food in Tehran, Iran / Jafar Lotfolahi

The client has commissioned our team to renovate inside and out of Viana fast-food, a 10-year-old building located in Tehran. The design intent is to create spaces that feels warm and relaxed enough for casual meals and drinks

Unconventional Three-Story Atrium House in San Francisco

Fitty Wun is a three-story atrium house designed by San Francisco-based Feldman Architecture. The unconventional renovation of Fitty Wun transformed this San Francisco home...

Acton Cove House by Bates Masi Architects

An active family with a love of boating wanted a home on Chesapeake Bay, surrounded by the maritime charm of Annapolis harbor. These traditional materials, layered with modern insulation, glazing, and building systems create a high-performance structure, contributing to the LEED Certification of the Acton Cove house.

Long Horizontals House / Thellend Fortin Architectes

Inspiration for this home comes from the majestic landscape of the St. Lawrence River estuary, visible from the rocky headland on which it is located. Built on a steep slope and unobtrusive on the street side, the house is completely open to the river, unfolding toward the horizon.

Dundee House – Complete Renovation of an Existing 1934 Spanish-Style House

Architect: Chet Callahan Interior Design: Ghislaine Viñas Project: Dundee House Location: Los Angeles, California, US Photography: Art Gray Dundee House is a 2,600 square foot family home and hillside...

Related Articles