Farmer’s House / AR Design Studio

- Advertisement -

Farmer’s House / AR Design Studio

Project: Farmer’s House
Architects: AR Design Studio
Lead Architects: Ana Conchan
Location: Hampshire, United Kingdom
Area 613.0 m2
Project Year 2017
Photographer: Martin Gardner

The Farmer’s House acts as the UK base for AR Design Studio’s clients, who return to the English countryside from their travels to tend to their farmstead. Set on a private estate in the most western part of the South Downs National Park, the house’s rural location is its raison d’etre.

Farmer’s House / AR Design Studio

AR Design Studio were approached by the clients who were looking to add a completely self-contained yet joined annexe, that would be a space for their children and grandchildren to ‘take over’ when they were staying.

Farmer’s House / AR Design Studio

The team at AR Design Studio proposed an extension and makeover that would wrap everything together in a unified and elegant form. The old and new are joined by a glazed link that sits between the existing house and the new annexe. The annex, which sits to the east, is surrounded by a large covered alfresco dining and relaxing area. The terrace and pool sat centrally in front of the house are tied in with a large sweeping canopy above. This reaches around the existing house, and continues to the west of the plot, providing an additional sheltered seating space. This canopy incorporates openings for the existing trees and partial shading elements, providing protection to the southern facing façade with delicate timber louvres.

Farmer’s House / AR Design Studio

Visually, the extension appears as a single mass placed on the landscape, with the snug, kitchen/living and dining space, utility room, and two of 3 bedrooms on the ground floor. Small punctuations have been made into the timber cladding to introduce natural light, yet their scale kept modest to protect the rooms from the on looking driveway. The geometry of the façade is clad with fibre cement and provides the dining area with more privacy. The hidden subterranean mass below avoids a visual bulk which could otherwise swamp the existing house’s proportions, and includes a bedroom, plant room and garage space for 2 cars.

Farmer’s House / AR Design Studio

Farmer’s House / AR Design Studio

Rural House extension / AR Design Studio

Rural House extension / AR Design Studio

bedroom / AR Design Studio

bedroom / AR Design Studio

pool / AR Design Studio

extension / AR Design Studio

extension / AR Design Studio

 extension / AR Design Studio

- Advertisement -

Healdsburg House / Feldman Architecture

Recently completed by Feldman Architecture, Healdsburg House was designed as an open air pavilion to embrace the sweeping views. Metal and glass panels lift...

Holiday house Bergraum: modern interpretation of the traditional barn

Holiday house BERGRAUM in the Austrian Kleinwalsertal is a modern interpretation of the traditional barn. Outside as well as inside the building is characterized...

Tan’s Garden Villa with luxuriant gardens, rooftop pool and koi pond

Tan's Garden Villa is a stunning house designed by architect Aamer Taher. The house has an area of 341 square meters and is located...

Red Beach House by LTD Architectural Design Studio

Red Beach House is a project completed by New Zealand studio LTD Architectural Design. This existing house was altered and re-clad in order to modernise...

Tehama Residence in Carmel Valley / Studio Schicketanz

Tehama Residence is a single-family home designed by Studio Schicketanz in Carmel Valley, California, United States. From the architect: Our clients selected a rural south...

Leaside Residence in Toronto / Studio JCI

Designed by Studio JCI, this private residence is located on a typical infill lot in the Leaside community, Toronto, Ontario. The design of this project...

Wenslauer House – Replacing a Dilapidated Early 20th Century Workers Cottage

London- and Amsterdam-based firm 31/44 Architects have completed Wenslauer House, a new spacious family home on a constrained site in central Amsterdam. Project description: This...

Remodelled Duplex in Vallcarca, Barcelona / Marina Sezam Studio

Comprehensive redistribution and remodelling project of a duplex with 85 m2 of usable interior space, for a couple with two children. The couple desired maximum use of natural light and space to create a home with three bedrooms, a study, and an open-concept kitchen connected to the living room, with direct access to the exterior.

VTN Architects’ New Family House Featuring Large Green Gardens

This is a private house project for the three-generation family located in an emerging residential area, 15-minutes drive from the center of Ho Chi Minh city, Vietnam.

La Grande Bleu Apartment in Paris by HOCH Studio

The owners of La Grande Bleu apartment moved in just after buying it without making any changes to it. After they had their first baby, they decide to completely remodel the space,...

Victorian Mid Terrace House Transformed by Granit Architects into a Bright Family Home

Our clients purchased this Victorian mid terrace property with the intention of turning it into their first family home. Some poor historic remodelling had had a detrimental affect on the property and Granit were appointed to undertake the transformation.