Emerson House in Portland / Make King

Emerson House in Portland - Make King

Emerson House is an old house completely renovated by Make King, a Portland, Oregon based interior and home design firm founded by Brandt and Chelsea Kaemingk.

From the architect: From the beginning, simplicity was the main goal for this home in Portland. We were inspired to take a more personal approach with the design, incorporating more elements of our personal style than any other house we have done in the past.

Emerson House in Portland - Make King 1

The exterior of this historic house needed major work, but had great street presence . We immediately knew what needed to be done with this home and set our sights on reviving everything with historic trims, paint colors, siding and even adding a balcony that had been eliminated sometime in the past. We of course added our modern influences with a massive modern reclaimed wood pergola, sleek black windows and even a black outbuilding. It all plays very nicely together now.

Emerson House in Portland - Make King 2

The interior was an exciting part of this project. Starting with nearly a blank slate, there were no restrictions as far as style. Our goal was to keep everything neutral and light, nothing too edgy. We wanted the home to feel like a breath of fresh air when walking through it. From there, the materials chosen and finishes used were influenced by the historic farmhouses of Belgium and England. Wide plank wood flooring, subdued colors, brass and iron accents all played a huge role in developing the look and feel for this house. The idea is that 20 years down the road, the floors, fixtures and house itself will continue to patina and age while looking just as gorgeous as they do now.

Emerson House in Portland - Make King 3

The layout for this house presented itself as a puzzle in the beginning. There was potential but nothing was quite right. A lot was changed. The goal was to maximize the square footage the house had, leaving no room for unused space. Since most of the original floor plan had been altered at some point in the past, there was not a lot left to work with so the plan was to start fresh. The kitchen location moved, bathrooms were added and nearly every other space in the house was reconfigured for better flow. Once the layout was finalized, it was apparent there was something special about every single room in this house. This is the type of home you fall in love with. We did.

Design: Make King
Project: Emerson House
Location: Portland, Oregon, US
Photography: Chelsea Kaemingk

Emerson House in Portland - Make King 4

Emerson House in Portland - Make King 6

Emerson House in Portland - Make King 5

Emerson House in Portland - Make King 7

Emerson House in Portland - Make King 11

Emerson House in Portland - Make King 8

Emerson House in Portland - Make King 9

Emerson House in Portland - Make King 10

Emerson House in Portland - Make King 12

Emerson House in Portland - Make King 13

Emerson House in Portland - Make King 15

Emerson House in Portland - Make King 16

Emerson House in Portland - Make King 17

Emerson House in Portland - Make King 20

Emerson House in Portland - Make King 18

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Villa Tonden by HofmanDujardin

Designed to escape from the rush of the city, villa Tonden forms the perfect holiday retreat. HofmanDujardin carefully shaped its characteristic appearance to perfectly fit into the open spot in the pine woods.

Calella de Palafrugell Apartment / Susanna Cots Interior Design

This project consisted of the integral renovation of a large 130 m² apartment located just 50 metres from the beach. The Calella de Palafrugell apartment is located in Costa Brava, Spain.

Raft Loft Combines Two Separate Dwelling Units into a Single Home for a Growing Family

New York architecture studio Dash Marshall has turned two Tribeca residences into one home - Raft Loft - connected by a hanging, blackened steel spiral staircase.  We renovated the entirety of the ground floor, executed limited interventions to the second floor, and inserted a new staircase to connect the two spaces with a series of intermediate levels.