Geoffrey House in Toronto / Wanda Ely Architect

Geoffrey House by Wanda Ely Architect 8

Geoffrey House is a single-family home designed by Wanda Ely Architect, a Toronto-based architecture design practice, specializing in contemporary, inspired, and thoughtfully detailed residential projects. Built for a couple and their young son, this project seeks unpretentious yet imaginative solutions for family living. Modest, practical spaces are designed to function efficiently, but are thoughtfully enriched with bold colours and rustic materials reimagined in modern compositions, to avoid feeling sterile or generic. Photos by Scott Norsworthy

Geoffrey House by Wanda Ely Architect

A new, large sliding glass door connects the living space with an outdoor seating area and BBQ on a raised deck outside. Opening up the back of the house provides a generous, well-lit space for a kitchen and family room, with views out to the back yard.

Geoffrey House by Wanda Ely Architect 1

A breakfast nook with banquette seating is tucked into the bay window.

Geoffrey House by Wanda Ely Architect 2

A storage wall of high gloss white cabinets incorporate pantry storage, drawer space, and a coat closet by the back door and frame inset portions of white oak shelves that float against a rustic, red brick wall.

Geoffrey House by Wanda Ely Architect 3

Geoffrey House by Wanda Ely Architect 4

Geoffrey House by Wanda Ely Architect 5

Geoffrey House by Wanda Ely Architect 6

The back of the island features a bold custom panel that combines various reclaimed woods into a graphic, chevron pattern.

Geoffrey House by Wanda Ely Architect 7

The powder room is tucked neatly off the corridor and features a mosaic of traditional black and white tile from floor to ceiling.

Geoffrey House by Wanda Ely Architect 9

Retro black and white mosaic tiles are paired with a unique hanging mirror and wall sconce; a shallow wall-mount sink maximizes space in the compact powder room.

Geoffrey House by Wanda Ely Architect 10

A bold splash of colour on the original clawfoot tub, and small marble hex tiles instantly update the kids bathroom.

Geoffrey House by Wanda Ely Architect 11

The ensuite features a custom vanity and mirror in solid walnut. Custom pulls are thoughtfully considered as part of the design, integrated into the drawer fronts.

Geoffrey House by Wanda Ely Architect 12

The warm, rich texture of the walnut vanity is paired with an soft, elegant blue tile to create a serene space overlooking the home’s forested yard.

Geoffrey House by Wanda Ely Architect 13

The ensuite looks out to a vestibule for the master suite that doubles as a changing room with a full height mirror and hooks for bags and accessories.

Geoffrey House by Wanda Ely Architect 21

Geoffrey House by Wanda Ely Architect 14

The master bedroom is a lofty space overlooking the rear yard, accessed through an existing brick opening.

Geoffrey House by Wanda Ely Architect 15

Exposed beams painted white, and the refinished original brick create a distinctive palette that is thoroughly modern, while still richly textured and respecting the home’s historic bones.

Geoffrey House by Wanda Ely Architect 16

A wall of closets is considered as part of a composition that relates to open shelves and a custom oak step at the entry threshold of the master bedroom.

Geoffrey House by Wanda Ely Architect 17

An enlarged window transforms the room into something of a serene, modern treehouse.

Geoffrey House by Wanda Ely Architect 18

Geoffrey House by Wanda Ely Architect 18

Geoffrey House by Wanda Ely Architect 19

A dog wash is easily accessible from the side door basement walkout; perfect for cleaning dirty paws tracking dirt through the rest of the house.

Geoffrey House by Wanda Ely Architect 20

Utilitarian plywood storage shelving accommodates additional pantry storage at the foot of the basement stair.

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Amangiri Resort and Spa / Spectacular Project in Canyon Point

The cooperation between three famous architects, Marwan Al-Sayes, Wendell Burnette and Rick Joy, was materialized in the spectacular project Amangiri Resort and Spa, situate...

Modern Dnepr Apartment for a Young Family with Two Kids

Modern Dnepr apartment for a young family with two kids was successfully implemented without any changes of initial plan. In this project all the details were considered, beginning from the layout and finishing with a unique shades of the walls.

Contemporary Glass House / House Ber by Nico Van Der Meulen Architects

Architects: Nico Van Der Meulen Architects Project: House Ber - contemporary glass house Location: Carlswald, Johannesburg, South Africa Residence size: 720 m² Photography: Victoria Pilcher The inspiration for this...

Quilotoa Overlook is Located in the Top Edge of the Crater of an Active Volcano

Located in Ecuador, Quilotoa Overlook is a project that has resulted from collaboration between Javier Jorge Andrade Benítez, Javier Mera Luna and Daniel Moreno...