Residential ArchitectureRenovation ProjectsUrban Villa in Amsterdam by BNLA Architecten

Urban Villa in Amsterdam by BNLA Architecten

Urban Villa in Amsterdam by BNLA Architecten Project: Urban Villa in Amsterdam
Architects: BNLA Architecten
Location: Amsterdam, The Netherlands
Area: 283 m²
Year: 2020
Photographs: Studio de Nooyer

In the bustling city center of Amsterdam, situated in a quiet part of the historic ring of canals, this sustainable urban villa has been developed. The exclusive residence is characterized by its spacious layout and clever use of a split level to create different living experiences. Comfort, daylight, and authenticity were important themes in the design.

living room, BNLA Architecten

The facades of the house are a modern interpretation of a traditional canal house. The use of exclusive materials and interventions, such as a steel beam in the front façade and a zinc roof, create a unique façade image. The brownish-red brick and the cast-iron fencing create an appropriate streetscape. In this way, modern interventions are united with traditional elements.

Kitchen, BNLA Architecten In search of the right living atmosphere. The ground floor is all about flexibility. The space can easily be transformed from a garage to an art gallery or office. The living spaces are located on the first floor. The difference in height on this floor gives the living room at the front pleasant proportions with a secure atmosphere, while the almost 4-meter high kitchen at the back gives a feeling of space and luxury. The high French doors provide a sunny and warm living experience.

dining area, BNLA Architecten

The basic principle of using pure and sturdy materials is united in the room divider, which together with the staircase has been designed as a sculpture. The spacious staircase with skylight provides access to the sleeping quarters, which have been designed with hotel allure in mind. On the top floor, the first bedroom, walk-in closet, and wellness are designed in open connection with each other, bringing the luxury hotel feeling into the house. From the adjoining roof terrace, there is a magnificent view of the inner garden.

home office, BNLA Architecten

By using a ground source heat pump in combination with solar panels, it was possible to build the house without a gas connection, creating the possibility to cool the house in summer and heat it in winter for a constant ideal temperature. The high insulation values of the facades and triple glazing also play an important role in this. The solar panels are positioned flat on the roof. This keeps the roof aesthetically pleasing and makes the house to be largely self-sufficient. for a. The result is a sustainable urban villa at a unique location in the historic heart of Amsterdam.

Urban Villa in Amsterdam by BNLA Architecten

staircase, BNLA Architecten

living area, BNLA Architecten

Urban Villa in Amsterdam by BNLA Architecten

Urban Villa in Amsterdam by BNLA Architecten

Subscribe to our newsletter

Garner Pool & Casita by Elizabeth Baird Architecture & Design

The Garner Pool & Casita project, designed for a creative couple and their two children, converted a non-descript backyard into an outdoor living space with a pool and new freestanding casita building for additional living and entertaining space.

Sepi Residence / Frank Harmon Architect

Our client, a civil engineer, wanted a comfortable house for her family on a .7-acre lot located not far from her office. She asked for three bedrooms, a two-car garage, and a swimming pool.

Sugar Warehouse Loft / Dimcheff Smith Studio

The completely renovated loft space is contained in New York’s iconic Sugar Warehouse building in Tribeca overlooking the Hudson River. The Warehouse was erected in 1853 by the Grocers Steam Sugar Refining Company and was at the time the City’s second tallest structure after the Brooklyn Bridge.

Creative House Designed to Inspire Action and Activity

SINBIN is a creative house balancing both natural and built environments. At it’s core, the space inspires action and activity. It is purpose-built for playing, making, and collaboration of all types.

Lamego House / António Ildefonso Arquitecto

If we wish we can say: for the Lamego house to be a living machine, on the terrace there is the barbecue next to the porch in the vicinity of the kitchen to be adequate. Or we may also say: for the house to be beautiful, on the terrace there is also a bench to protect the whole higher outside area pleasantly.

Recommended Stories