House Refurbishment in Palma de Mallorca, Spain

House Refurbishment in Palma de Mallorca, Spain

Architects: Carles Oliver
Project: House Refurbishment
Location: Palma de Mallorca, Spain
Area: 105.00 m2
Photography: Jose Hevia

Refurbishment project built with € 18,000 budget that aims to bring empty homes back into use for people in housing need, which is a huge problem right now at tourist areas like Mallorca island. 

€ 12,000 have been used for energy efficienty improvement (roof insulation and biomass stove) and € 6,000 for indoor rehabilitation.

House Refurbishment in Palma de Mallorca, Spain 1


The project has been made with an urban sharecropping contract, paying rent for 3 years through the work, part of which has been done by self-construction. 

In order to be able to refurbish a 100 square meters dwelling with this amount, we worked along these lines:
NOT TO DO, as the best way to do.
2. DOMESTIC ARCHEOLOGY, to learn how economy of means has built our cities for centuries.
3. BACK TO ARCH, as a way to open spaces without adding any kind of new material. To open a door is not the same than to build a door.

House Refurbishment in Palma de Mallorca, Spain 2

House Refurbishment in Palma de Mallorca, Spain 3

House Refurbishment in Palma de Mallorca, Spain 4

House Refurbishment in Palma de Mallorca, Spain 5

House Refurbishment in Palma de Mallorca, Spain 6

House Refurbishment in Palma de Mallorca, Spain 7

House Refurbishment in Palma de Mallorca, Spain 8

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Wimbledon House – Contemporary Restoration and Extension of a 1950s Detached Family Home

Wimbledon House project is a sensitive but contemporary restoration and extension of a 1950s detached family home set to the bottom of the hillside...

Saint-Petersburg Apartment Designed by INT2 Architecture

Apartment is situated in the center of Saint-Petersburg on the top floor of the old revenue house built in the beginning of the 19th century. The house was built in eclectic style and was rebuilt by several architects over the years.

Box-Shaped Japanese Home with Warm Minimalist Interior Design

This box-shaped Japanese home is split level and has mezzanine floor at the center. The site is in new residential site, and this house is the first project in it. So, it was hard to say how the surround changes and I made a suggestion to arrange the main spaces on the second floor.

Large Family House Nestled Among Tea Trees

The Layer residence is a large family house located in regional, coastal Victoria. The site is close to the beach yet doesn’t have any views to embrace. The site is largely sloping from the north to the south and is made up of layers of limestone shelves and underground caves.