facebook

Art House & Studio, An Exploration in Restoration, Re-Use and Recycling

Art House & Studio, An Exploration in Restoration, Re-Use and Recycling

Project: Art House & Studio
Architects: Zen Architects
Builder: 2iC
Landscape Architect: Eckersley Garden Architecture
Location: Melbourne, Australia
Year: 2020
Photo Credits: Emma Cross
Text by Zen Architects

An exploration in restoration, re-use and recycling, Art House & Studio features natural local materials re-imagined through local manufacturing and craftsmanship.

Art House & Studio, An Exploration in Restoration, Re-Use and Recycling

Our first endeavour was to retain as much character of the original Victorian residence as possible. We retained the weatherboards and Victorian detailing externally, lifted, de-nailed and re-used the Baltic pine floorboards as well as the skirting boards, architraves, doors and windows. The walls, floor and ceiling were all heavily insulated and existing windows re-glazed, elevating the residence to exceed current standards.

Art House & Studio, An Exploration in Restoration, Re-Use and RecyclingLocal artisans were engaged to install handmade creations throughout including concrete benches, timber windows, stairs, balustrades and shelving, joinery, brass fixtures and fittings, plant shelves and tiles. Natural, raw materials finished with no or low-toxicity finishes provide a healthy indoor environment that is comfortable year-round.

Art House & Studio, An Exploration in Restoration, Re-Use and Recycling

Although sympathetic to the original, the extension was framed in a contemporary way through material, detailing and form. The property features a play on levels, volume and light as you move through a series of interconnected spaces. From the first-floor internal courtyard to the ground floor sunken lounge, out to the contoured landscape and across to the detached artist studio at the rear the experience is playful and unexpected.

Art House & Studio, An Exploration in Restoration, Re-Use and Recycling

Art House & Studio, An Exploration in Restoration, Re-Use and Recycling

kitchen, Zen Architects

Art House & Studio, An Exploration in Restoration, Re-Use and Recycling

staircase, Zen Architects

An Exploration in Restoration, Re-Use and Recycling

bathroom, Zen Architects

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

CLT Courtyard House, Vancouver / DPo Architecture

The " CLT courtyard house " by DPo Architecture was built using prefabricated mass timber CLT panels on a site in Vancouver. The the unique siting allows for dramatic views out toward the scenic city downtown and mountains beyond, but also toward an intimate courtyard formed between the two structures.

Woodland House by Altus Architecture / Minnesota

Sited on a wooded plateau overlooking a wetland and lake beyond, the Woodland House seeks to quietly integrate into the surroundings while capturing dramatic views and optimizing natural light. Organized as a single-level home, the "realms" of the program are defined by three wood clad wings that are connected by glass entry links.

Oliphant Street House / Paper House Project

Located in Westminster’s Queen Park Conservation Area, this Victorian terraced family home suffered from a cramped ground floor layout and a lack of natural light to the narrow kitchen at the rear.

Vibrant Interior Colors and Stylish Decor – Rolls №1 by AllartsDesign

Designer Artemy Saranin representing studio ALLARTSDESIGN, designed the interior of the city of European cafe ROLLS №1 in Perm (Russia Federation / Ural). Description by...

AN House is a Serene and Minimalist Environment with Monochromatic Colors

Designed for a couple with three teenage daughters, AN House is situated in a condominium in Paraná, Brazil. Villa is a house that revitalizes the feelings and enhances of the dolce far niente.

Sussex Street House by Mountford Architects

Mountford Architects have recently completed Sussex Street House, a small house designed for one person in Maylands, Western Australia. The Sussex Street residence achieved the...