Wickham House / MODO Michael Ong Design Office

- Advertisement -

Wickham House / MODO Michael Ong Design Office

Project: Wickham House
Architects: MODO – Michael Ong Design Office
Location: Strathmore, Melbourne, Australia
Year 2018
Photo Credits: Ben Hosking
Text by MODO

Located in Strathmore, in Melbourne, Wickham House is a new 520m2 single house designed over three levels to create an place for intimate family dinners to large birthday parties. MODO Architecture has carefully examined the traditional family home and reconstructed it as a series of texture-rich volumes that speak directly to the client and how they live.

Wickham House / MODO Michael Ong Design Office

The brief for this new house in the leafy suburb of Strathmore was relatively simple and standard for a family home. At a minimum it needed to accommodate the themselves and their two teenage kids. They wanted to the house to feel open but not disconnected, we spoke about how the idea of a modern open living plan, is often a large room with loose furniture in them, creating this ‘gymnasium’ and ‘hollow’ atmosphere. Instead we looked at ways to define spaces with volumes and material distinction. For example, although the dining, kitchen and living are all connected in plan, in volume they are individually unique in their own way. We pulled down the dining room space but lowering the timber ceiling, this softens the acoustics and minimises echos creating a more intimate space, while the lowered height encourages you to sit deeper and more relax in your chair.

Wickham House / MODO Michael Ong Design Office

Built by Justin Gee Builder, Wickham House emphasises the vertical connection of the spaces. On the other hand, when you walk into the kitchen the height doubles create a space that is celebratory and alive. The datum line created by the block wall and the timber ceiling is used to accentuate this growth in height, a skylight above lets in a wash of natural light, gently changing the colours and tones of the timber through out the day.

Wickham House / MODO Michael Ong Design Office

The steel stair punctuates the centre of these spaces to formally separate the living and the kitchen, the steel blades of the balustrade acts as both fall protection and a spatial screening device. Like the others, the living is distinguish by a change in volume, the raked ceiling allows the room to feel generous, while at the same time bringing in additional northern light into the room. It was also important for us that all rooms shared commonalities and felt unified, so our use of block wall and timber cladding was key to holding them together. Beside being a common material, they also help convey some important concepts and functions. The concrete block wall allowed the design to build a surrounding layer of thermal mass to help passively cool and warm the house.

Wickham House / MODO Michael Ong Design Office

The clients also have a growing collection of Australian paintings and wanted a surface which they can continue to grow and display their collection, the block wall also ensured that every part of it could be used to support art. The timber lining is used to as a counterbalance to introduce warmth and textures into the spaces. When climbing up the stairs, the timber acts as a reminder that you are a moving up into a warmer and more cosy part of the house. A purposefully design progressional sequence to sit the tone and mood. The stairs moving up the void is designed to allow for snippet views down, and encourages incidental interaction between the family.

Wickham House / MODO Michael Ong Design Office

The brief also requested a lap pool. Firstly, we decided with the client early on that the pool must be experience throughout everyday of the year, so often a pool is used in summer and then completely forgotten till next summer. Our approach to this was to position the pool right in the centre, this then becomes the visual and formal anchor for the moment you walk in. You are immediately drawn down the crazy paved hallway by this body of water, which leads you through to the rear living areas. Reflection from the water is bounced into the house throughout the day and the pool not only becomes a place for the kids to train, but a visual element that adds to the interior.

dining room / MODO Michael Ong Design Office

Wickham House offers a sculptural gesture to the street, articulated with refined metal details and contrasting materiality and texture. Formally from the street, the idea was to present an architectural response that related to its context, but with clear distinction. The height of the house steps behind the front tree, to take advantage of the beautiful view of the green foliage, while at the same time, retaining a scale which is familiar for the street and context. In contrast, the textural play of the bricks and form is used to create a sculptural street gesture, finer steel portals and details create a entry garden, welcoming both the visitors and the landscape in. An open fenceless frontage, encourages the house to visually participate in the community and streetscape.

Wickham House / MODO Michael Ong Design Office

Wickham House / MODO Michael Ong Design Office

kitchen / MODO Michael Ong Design Office

steel stair / MODO Michael Ong Design Office

Wickham House / MODO Michael Ong Design Office

interiors / MODO Michael Ong Design Office

Wickham House / MODO Michael Ong Design Office

outdoor kitchen / MODO Michael Ong Design Office

pool swimming / MODO Michael Ong Design Office

Wickham House / MODO Michael Ong Design Office

- Advertisement -

Retreat Home Nestled into the Landscape of Orcas Island

Located on a rocky, wind-swept south facing shoreline; this retreat home nestles into the landscape to harmonize with its surroundings and minimize exposure to weather. The home is a vacation retreat for a family of four

The Populist Brewery Inspired by the 20’ American Prohibition

The Populist Brewery was completed recently by Lagranja Design in Istanbul, Turkey. Description by Lagranja: Almost 2.000 square meters of the very first Turkish brewery...

The Glass Residence / Selencky Parsons

The Glass House is a new build house which references the form and materiality of the surrounding agricultural buildings. The house is designed to embed itself in a historic brick garden wall - a remnant of a former grand country estate.

Prefab Off-Grid House Located at an Altitude of 1,500 Meters

Laid out over the valley, at an altitude of 1,500 meters, this prefab off-grid house has a strong relationship with the local nature, abundant throughout most of the year.

Contemporary Box-Shaped Extension for a Bungalow Home in Maryland

This modest renovation resists the current inner-ring suburban trend of demolishing older, smaller homes in favor of new over-scaled ‘farmhouses.’ The clients, a young family with two small children, needed more space for play and individual bedrooms for each family member

Apartment OG – Space for a Woman / Open AD

Apartment OG is a private dwelling in Jurmala, Latvia, designed by Open AD studio. Project description: Space for a woman who appreciates the importance of...

Renovation of a Two-Storey Apartment in Hanoi by Flat6 Architects

This two-storey apartment was in a similar situation when we began to receive the renovation, which was in a newly built high-rise apartment building.

Kennedy House / Lazor Office

Perched above the bedrock at the shore of a remote Canadian lake, the cedar-clad Kennedy House takes formal cues from driftwood. The three-bedroom house, dock house, garage, and walled vegetable garden are linked by a series of wood walkways and decks.

Ocean Pond Residence in Long Island, New York

The Ocean Pond Residence is neither the retro modern, upside down house nor a McMansion. In fact its footprint is less than 3,500 square feet on a 42-acre site. It is organized in section like a Fibonacci spiral utilizing five continuous levels of activity culminating in a roof top point look out across the sea, farmlands and pond.

Avon House in Colorado by CCY Architects

The site is a pristine forested natural landscape, entered from the north. A significant challenge was to minimize impact on the sensitive site and accommodate the gable roofs required by design guidelines.

Kings Hall House, London / Daykin Marshall Studio

Our clients understood the challenges behind creating a voluminous, bright and sympathetic extension on the north-facing rear facade of this period property. We matched their ambitions by turning constraints into driving design factors.