Penthouse O / JUMA Architects

Penthouse O by JUMA Architects

Penthouse O is a private residence designed in 2016 by JUMA Architects, a Gent based architecture firm founded by Mathieu Luyens & Julie van De Keere in 2009.

This new penthouse was bought on plan from a project developer. The client came to JUMA for the entire redesign of the proposed interior. The complete new layout also had implications for the outside facades. As such, JUMA also determined part of the outside architecture.

Penthouse O by JUMA Architects 1

The new layout was to accommodate three bedrooms instead of the existing two, using the same floor surface and without changing the interior program or sacrificing the sense of spaciousness. JUMA set out in search of the most logical layout and came up with a design defined by circulation lines that maximize the available floor space. A central block was placed between the sitting area and the kitchen with dining room, fitted with an incorporated gas fireplace on the side of the living room and the kitchen recess on the other.

Penthouse O by JUMA Architects 2

Placed in between these two elements is a storage area for the kitchen. Along the central block, the volume of the storage space is continued to accommodate a desk. The low cabinet in the seating area houses the TV and gently leads to the hallway.

Penthouse O by JUMA Architects 3

An additional request concerned the elevator, which the client(s) wanted to open directly into the penthouse and not into a common hall. When the elevator doors open, one is immediately immersed in a homely atmosphere which is in part determined by the warmth of the dark parquet in Hungarian point. The double glazed door between the entrance and living room is fireproof to meet safety requirements. It also brings natural light deep into the space, and ensures, in this way, that one need not enter through a dark entry space. The fixed furniture is finished in a light larch veneer which contrasts nicely with the dark, distinctive floor.

Architects: JUMA Architects
Project: Penthouse O
Location: Gent, Belgium
Project Year 2016
Photography: Cafeine

Penthouse O by JUMA Architects 4

Penthouse O by JUMA Architects 5

Penthouse O by JUMA Architects 6

Penthouse O by JUMA Architects 7

Penthouse O by JUMA Architects 8

Penthouse O by JUMA Architects 9

Penthouse O by JUMA Architects 10

Penthouse O by JUMA Architects 11

Penthouse O by JUMA Architects 12

Penthouse O by JUMA Architects 13

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Franklin Mountain House / Hazelbaker Rush

The Franklin Mountains are the southernmost expression of the Rio Grande rift, an uplift of Precambrian rock that runs from Colorado down through New Mexico. Eight-hundred feet above El Paso, Texas, on the side of the mountain range ...

Off-Grid Cabin in Joshua Tree National Park: Folly by Cohesion

Folly off-grid cabin is a peculiar prototype built to serve as a conversation piece, lend interest to its surroundings through an architectural medium. It derives from a need to expand my thesis position on architecture; which explores Cohesion as the integration of contextual and pragmatic relevancy within different environments.

Ramsar Fields House / John McAuley Architecture

Located in the middle of a 75 acre open grass paddock, the Ramsar Fields House enjoys uninterrupted views in all directions. The challenge was to design a house that makes the most of this incredible location.

Cosmovitral: Man and his relationship with the universe

Built in 1910 in Toluca, Mexico, this building has originally housed the city's first market, under the name of „September 16" market. The building...

Winter Chalet on Stilts Rises Above a Snow-Laden Slope in Quebec

This winter chalet uses the stilt typology to create a protected ground floor area with an outdoor stove. It is an unusual space where residents can be amongst nature and the snowy exterior while still having some protection from the elements.

Traditional Belarusian Architecture Reinterpreted in a Modern Way

This project was developed within the competition Belarus design award 2015 by Chernova Yuliya and Artem Tiutiunnyk (KOTRA architects). The theme of the competition has prompted us to create the house, inspired traditions and customs of our ancestors. Ethnic elements in the interior underline the link between the past and the present strengthening and supporting it.