150-Year-Old House Transformed into a Bright and Fluid Space

150-Year-Old House Transformed into a Bright and Fluid Space

Architects: Atelier Général
Project: St-Philippe Residence
Project Team: Alexis Naylor, Stéphanie Plourde
Location: Montreal, Quebec, Canada
Floor Area : 200 sq.m.
Photography : Atelier Général

Located in the St-Henri district of Montreal, this project involves the conversion of a duplex into a cottage for a young professional couple wishing to adapt the layout to their needs. The main challenge : to transform the small, dark and enclosed rooms of this 150-year-old home into a bright and fluid space.

150-Year-Old House Transformed into a Bright and Fluid Space 1

Rather than just opening everything up, we preferred working on relationships between spaces. Views and alignments are created, providing an open feel while preserving the intimacy of the house under the eaves. The separation of the areas is clear-cut, the lines are sharp, but the spaces remain fused to each other.

150-Year-Old House Transformed into a Bright and Fluid Space 2

On the ground floor, sliding doors disappear to maximize the flow between rooms. The steel plate forming the stringboard of the stairs opens a gap between the interior and the original structure. Upstairs, a partition concealing structural elements is provided with a wide opening, organized with a seat shared by the two spaces it separates, allowing views from the living room onto the courtyard. An opening in the ceiling of the second floor liberates a double height, generating new views between the mezzanine and the spaces below.

150-Year-Old House Transformed into a Bright and Fluid Space 3

As the owners are frequently cooking and like to entertain, the kitchen had to be structured to allow a festive atmosphere and a functional organization. Thus, the black lacquered kitchen unit is placed in the space and extends towards the adjacent room. It is joined with a movable wooden kitchen island that allows for the reconfiguration of the kitchen to accommodate receptions.The kitchen space expands, it becomes flexible and versatile. The natural patina of the Carrara marble of the countertop and the backsplash ages over time, in contrast with the more static appearance of the lacquered surfaces. A dialogue takes place between black and white, between permanence and that which evolves and transforms.

150-Year-Old House Transformed into a Bright and Fluid Space 4

150-Year-Old House Transformed into a Bright and Fluid Space 5

150-Year-Old House Transformed into a Bright and Fluid Space 6

150-Year-Old House Transformed into a Bright and Fluid Space 7

150-Year-Old House Transformed into a Bright and Fluid Space 8

150-Year-Old House Transformed into a Bright and Fluid Space 9

150-Year-Old House Transformed into a Bright and Fluid Space 10

150-Year-Old House Transformed into a Bright and Fluid Space 11

150-Year-Old House Transformed into a Bright and Fluid Space 12

150-Year-Old House Transformed into a Bright and Fluid Space 13

150-Year-Old House Transformed into a Bright and Fluid Space 14

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Pattern House Inspired by Vietnamese Modernism Heritage

Located west of Ho Chi Minh city on a 5m x 15m land, the Pattern House by MM++ Architects is an example of the standard south east Asian housing type called “shop-house” or “tube house”.

Brooklyn Heights Promenade Apartment / Studio Modh Architecture

Old New York apartments contain layers of decisions made by different owners in different eras. When taking on a new renovation, the design process must re-evaluate these decisions to craft a new space that embraces the good decisions and discards those that no longer work.

Beira Mar House in Aveiro by Architect Paulo Martins

Located in one of the most typical and established neighborhoods of Aveiro (Beira Mar), this residence is the result of a passionate and challenging reform, a reform which intends to return to the city and to its users a lifestyle which is free and in contact with outdoor spaces ....

Malvern House: Addition and Renovation to an Edwardian Style House

The Malvern House is an addition and renovation to an existing Edwardian style house. The owners, whilst endeared by the houses period charm, desired a relaxed, contemporary family home to raise a young family.

Transformation of the Apartment of a Norwegian Guy Who is Studying in Budapest

Our latest completed work is the transformation of the apartment of a Norwegian guy who began his studies in Budapest. The request included a living room – dining room – kitchen and a master bedroom with a bathroom

sideSTEP House in Central Austin by Matt Fajkus Architecture

The site is a standard City of Austin urban infill lot with several trees located along one side. Aiming to protect and embrace existing trees, the residence is configured as a series of deliberate steps surrounding a side yard and is hence titled “ sideSTEP House ”.