1930’s Detached House Gets New Life with Major Rehabilitation

1930's Detached House Gets New Life with Major Rehabilitation

Project: Detached House Renovation
Architects: TAAB6
Location: Barcelona, Spain
Area: 150 m2
Year 2018
Photographer: Aitor Estévez

Undressing what exists and transforming what is necessary to create a sequence of interrelated spaces has been the greatest objective of this rehabilitation. To give value to certain pre-existing elements of the house and the environment by eliminating unnecessary elements, is the starting point of the project of this detached house located a few meters away from the epicenter of the Horta district in Barcelona.

1930's Detached House Gets New Life with Major Rehabilitation 1

The house dates from 1930, with a facade of 7m wide and a built depth of 10m. This town house survives the real estate pressure and the transformation of the neighborhood that has been replacing this typology with multi-family buildings of more than 4 floors as those that surround it.

1930's Detached House Gets New Life with Major Rehabilitation 2

The proposal is based on recovering some existing original elements (structure, pavements and enclosures) and adding the minimum to transform it into a sensitive, functional and sustainable project. The new distribution of the interior spaces is adapted to the needs of its inhabitants and the composition of the same allows visual perspectives along the plot and through the house facilitating at the same time an improvement of natural ventilation in both plants.

1930's Detached House Gets New Life with Major Rehabilitation 3

The facade of the street (East) remains intact to the original and the interior facade (West) are transformed by adding two elements to improve the envelope of the existing building, a pergola of bamboo with vegetation on the ground floor and three wooden roller shutters on the first floor that at the same time give privacy to the balcony. In this same facade, the predominant ceramic of the buildings that surround it, serves as the background to integrate the only new volume of the house, a cube raised in “termoarcilla” where the bathroom of the master bedroom is located. All in a set of terracotta textures and colors that mimic the facade of the garden in a heterogeneous and fragmented environment.

1930's Detached House Gets New Life with Major Rehabilitation 4

1930's Detached House Gets New Life with Major Rehabilitation 4

1930's Detached House Gets New Life with Major Rehabilitation 5

1930's Detached House Gets New Life with Major Rehabilitation 5

1930's Detached House Gets New Life with Major Rehabilitation 6

1930's Detached House Gets New Life with Major Rehabilitation 10

1930's Detached House Gets New Life with Major Rehabilitation 10

1930's Detached House Gets New Life with Major Rehabilitation 11

1930's Detached House Gets New Life with Major Rehabilitation 12

1930's Detached House Gets New Life with Major Rehabilitation 13

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Merkel Cooper Residence / In Situ Studio

The house is set in a hill, just below the crest, overlooking a lake. The entry drive meanders through a hardwood forest and up the hill, approaching the house from the south.

Empire House by Austin Maynard Architects

Canberra is home to some of the best examples of post-war and modernist architecture in Australia. At Empire House, the brief was for an extension that catches the sun. The result was two pavilions, sympathetic to the existing post-war house, but distinctly contemporary in their detail.

Single Family Summer Getaway in Nova Scotia

Rabbit Snare Gorge is a single family summer getaway set in the rugged terrain of Inverness, on the coast of rural Cape Breton, Nova Scotia. The form is generated by the vertical transformation of the traditional gable, a way to get above the trees and view the landscape.

Cozy Apartment in Kyiv for a Family with 3 Kids and a Dog

“No fake and more space for happiness”, – these were the wishes of a young couple with 3 children, addressed to our team. So we made it – a real house for a real family!

Dolce House is a Contemporary Urban Home with Warehouse Style

Dolce House is a newly built modern two-storey home with three bedrooms and a ground-floor open-plan kitchen, living and dining area in the inner-Northern suburb of Mount Lawley, Perth. Armed with a loose brief and their renowned modernist style, the team at Klopper & Davis Architects harnessed a strong textural material palette.

Kensington Town House – Complete Rebuild by Rodic Davidson Architects

Kensington Town House is a project completed by London-based Rodic Davidson Architects. Elite Designers were the lead structural consultants for the complete refurbishment of this...