Ogilvie House / Studio Atelier

Ogilvie House, Studio Atelier

Project: Ogilvie House
Architects: Studio Atelier
Styling: Anna Flanders
Location: Perth, Australia
Existing Cottage: 70 sqm
New Extension: 122 sqm
Year 2018
Photographer: Dion Robeson

Description by Studio Atelier: Originally a dark and pokey cottage consisting of 1 bedroom plus a sleep out the home initially had very limited connection to the outdoors.

Ogilvie House, Studio Atelier 1

The brief was to create a light, bright, and comfortable open plan home which was family friendly and great for entertaining whilst making the most of their 490sqm site. A big emphasis was placed on creating a very functional floor plan which would accommodate various zones (public vs private) suitable for family living without compromising the size of the outdoor spaces.

Ogilvie House, Studio Atelier 2

The new entry redirects movement down the side of the home, creating a link between ‘old’ and ‘new’ which has allowed for the separation of private vs public spaces. A private ‘kids’ wing was housed in the existing front cottage, whilst the master wing and open plan entertaining areas formed the new extension.

Ogilvie House, Studio Atelier 3

The extension was kept intentionally simple in form as to not compete with the existing cottage and work within the construction budget. An abundance of natural light floods the home and well considered openings encourage connection to the outdoors. Louvered windows and large volumes of space create a relaxed environment and a generosity of space.

Ogilvie House, Studio Atelier 4

Clever details such as the integrated study / storage unit in the living area and built in day bed allow for efficient and multipurpose use of the living area. This reduces the need for dedicated study and activity rooms, and allows for the family to be better connected in the way they live, and enjoy the space.

Ogilvie House, Studio Atelier 5

Ogilvie House, Studio Atelier 6

Ogilvie House, Studio Atelier 7

Ogilvie House, Studio Atelier 8

Ogilvie House, Studio Atelier 9

Ogilvie House, Studio Atelier 10

Ogilvie House

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Indoor Leisure Chair Inspired By Clouds / Cheng Tsung Feng

Daydreamer by Cheng Tsung Feng is an indoor leisure chair (sofa), the concept derived from the imagination of cloud in our childhood. It is used material which can be free to change ideal form and the most comfortable posture is just like a cloud.

Sheraton Shenzhen Nanshan / Cheng Chung Design

Located in Xili, Nanshan District, University Town of Shenzhen not only provides a free academic, artistic and humanistic environment, but also attracts Sheraton to settle in, which is the first international hotel entering this area.

Breeze Block House Was Reorganized to Create a More Contemporary Open Plan

Sydney-based Architect Prineas has redesigned Breeze Block House turning it into a modern and open house. Description by Architect Prineas: The Breeze Block House was...

Chelmer House Renovation by Dion Seminara Architecture

Chelmer House is a contemporary single-family house renovated by Dion Seminara Architecture. Situated in the western Brisbane suburb of Chelmer, this gorgeous home has seen...

Uplands Road House, London / Mulroy Architects

This refurbishment and extension maximised the potential of this existing Victorian terrace home. Moving from a heavily compartmentalised layout to a new open plan arrangement has increased functionality and brought light into the center of the Uplands Road House.

Five Wooden Cottages for Marlboro Music Festival

Project Name: Five Wooden Cottages Architect: HGA Location: Marlboro College campus, Vermont, USA Year 2015 Photography: Paul Crosby HGA Architects and Engineers has designed five wooden cottages in the Marlboro...