Refurbishment of an Apartment in Barcelona / YLAB Arquitectos

- Advertisement -

Refurbishment of an Apartment in Barcelona, YLAB Arquitectos

Interior Design: YLAB Arquitectos
Project: Refurbishment of an Apartment
Location: Gracia, Barcelona, Spain
Area: 90 m2
Photography: YLAB Arquitectos

The project consist of the refurbishment of an apartment located in an old building at the Barcelona Gracia district. The former 90 m2 apartment, was strongly partitioned with up to 6 rooms and showed a dark appearance with almost no connection with the outdoor space.

Refurbishment of an Apartment in Barcelona, YLAB Arquitectos 1

The new owners, a Norwegian couple in love with design and with the city of Barcelona, had understood the potential of its sunny inner courtyard covered by ivy, and chose to buy it as their holiday residence. They wanted to transform it in a bright and open space and create a semi-exterior garden to overcome the lack of an outdoor space.

Refurbishment of an Apartment in Barcelona, YLAB Arquitectos 2

YLAB Arquitectos proposed a concept that frees up the space through important structural changes, opening the façade to the inner courtyard and recovering the historical gallery to revamp it as a gallery-garden.

Refurbishment of an Apartment in Barcelona, YLAB Arquitectos 3

The new layout revolves around a central open L-shaped space, connected to the gallery-garden and the inner courtyard. The couple’s suite, equipped with large natural wood cabinetry, which integrates a folding table dresser, is placed in the inner area. The suite has an own bath that can be accessed as well through a second door from the communal area, serving as regular toilet.

Refurbishment of an Apartment in Barcelona, YLAB Arquitectos 4

The layout concept is developed from the segregation of the classical functions into different sub-zones, more aligned to the owners’ particular way of living.

Refurbishment of an Apartment in Barcelona, YLAB Arquitectos 5

Thereby, the kitchen-dining is disintegrated into four sub-zones: the cooking and the washing zones, both in contiguous spaces inside a cabinetry at the front of the communal space; the breakfast zone, in a second angled cabinetry, with hidden space for little kitchen appliances and a removable worktop; and the winery/bar zone, in a third cabinetry closer to the living room. All these zones revolve around this central space, furnished with flexible furniture islands, such as the dining table and the lounge chairs, that compliment each other.

Refurbishment of an Apartment in Barcelona, YLAB Arquitectos 6

The kitchen spaces are integrated into a perimeter cabinetry, in natural light oak wood and provided with sophisticated fittings by Blum. Large concealed doors hide the open kitchen workspaces, finished in white Neolith and natural wood. and the large kitchen appliances such as the Novy hook, chosen because of its integration capacity.

Refurbishment of an Apartment in Barcelona, YLAB Arquitectos 7

The living room is also divided into an inner zone, furnished with Carl Hansen lounge chairs and table, and a semi-exterior at the gallery-garden, with Butterfly chairs and Kettal table, all delivered by Gunni Trentino and decorated with Serax and Materia Barcelona pieces.

Refurbishment of an Apartment in Barcelona, YLAB Arquitectos 8

In the same way, the office space is divided into a desk with computer at the living room shelf system, and a movable desk with storage at the vestibule area cabinetry.

Refurbishment of an Apartment in Barcelona, YLAB Arquitectos 9

The gallery, featuring double windows both to the exterior and the interior, is also an open use space that can be used in different ways. Two large facing bespoke planters, in the same natural sand stone than the floor, locate a lush garden that can be taken care of in the distance thanks to the Gardena Smart watering technology, totally concealed inside the planters.

Refurbishment of an Apartment in Barcelona, YLAB Arquitectos 10

The apartment achieves a maximal storage due to the large floor-to-ceiling cabinetry at the perimeter and in substitution of the partition walls. The oak wood cabinets alternate with white lacquer wall clads, that allow for a flush installation of the swing doors or hide the sliding doors, and indeed separate the different ambients in a subtle way. Both materials, wood and lacquer, combine to perfection with the natural protected natural Capri sandstone by Levantina, that reflects the natural light and adds a warm cream tone.

Refurbishment of an Apartment in Barcelona, YLAB Arquitectos 11

The project features minimalistic designed E22 electrical accessories by Gira that enable an easy control of the lighting.

Refurbishment of an Apartment in Barcelona, YLAB Arquitectos 12

Refurbishment of an Apartment in Barcelona, YLAB Arquitectos 13

Refurbishment of an Apartment in Barcelona, YLAB Arquitectos 14

Refurbishment of an Apartment in Barcelona, YLAB Arquitectos 15

Refurbishment of an Apartment in Barcelona, YLAB Arquitectos 16

- Advertisement -

Chelan Lake House / Hoedemaker Pfeiffer

A family hideaway designed for modern, easy living, The Chelan Lake House was inspired by the essence of “camp life” and a family’s love...

Modernist Wonderland – Refurb to a Yellow Brick 60’s Double Storey Gem

Modernist Wonderland is a refurb to a yellow brick 60’s double storey gem for a Greek-Australian family – opa!!!!! It’s a colourful celebration and opening of the existing space, playful adaptation of original materials and embellishment of an optimistic era.

Maremma House, Tuscany / Studio Ponsi

Maremma House is set on a hill surrounded by olive trees and vineyards near the ancient village of Pereta, in the Tuscan Maremma countryside. The...

Orange Dental Clinic by RIGI Design / Tianjin, China

Located in the port city of Tianjin in northeastern China, Orange Dental Clinic was completed in November 2015 by RIGI Design. Project description: Dental clinic...

Cork Apartment Designed for a Young Man by Studio Formafatal

This spacious Cork Apartment in high-rise block, which was designed for a young man, passed through a total reconstruction. The exchange of flat-infrastructure was...

Skyline Residence on a Hilltop in Santa Barbara / ShubinDonaldson

This modern home is a 3-story 3 bedroom 2500 square foot residence designed by ShubinDonaldson on a hilltop in Santa Barbara, California. The site...

Madeline Island Retreat by Albertsson Hansen Architecture

Madeline Island Retreat is a holiday house designed by Albertsson Hansen Architecture and located in Madeline Island, Wisconsin. This newly built retreat and storage building...

Newry House, Melbourne / Austin Maynard Architects

A redesigned family home within an existing 90’s shell. Why add a tiny lightwell to your dark, cold Victorian terrace when you can add a conservatory full of warmth, light and plants?

Lake Joseph Cottage / VFA Architecture + Design

Responsive to both site conditions and programmatic needs, the Lake Joseph cottage was an exercise in finding an alternative to the “bigger is better” trend that is currently dominating cottage design.

Modern Indoor-Outdoor Home in Los Altos, California / Klopf Architecture

Klopf Architecture and Outer space Landscape Architects designed a new warm, modern, open, indoor-outdoor home in Los Altos, California. Inspired by mid-century modern homes with today’s materials, approaches, standards, and technologies.

Laurentian Ski Chalet, Weekend Retreat Located on the Steep Slope of a Former Ski Hill

Architects: RobitailleCurtis Project: Laurentian Ski Chalet Location: Mont-Jasper, Québec, Canada Photographs: Marc Cramer Laurentian Ski Chalet was designed as a weekend retreat for a family with school age...