A 1934 Ljubljana House Receives an Extension Consisting of Three Cubic Volumes

A 1934 Ljubljana House Receives an Extension Consisting of Three Cubic Volumes

Architects: OFIS Architects
Location: Ljubljana, Slovenia
Area: 228.0 m2
Project Year 2017
Photography: Tomaz Gregoric

The Villa is located in Trnovo within the city center of Ljubljana, Slovenia. It is renovation of a small existing house dating from 1934. Old Ljubljana house was designed by architect Emil Navinsek, known for innovation space concepts of a school non-corridor plan. He designed the house next to his residence for his two unmarried elderly sisters who lived together in a small surface of only 50m2 per floor. The street where the house is situated was mostly built in the 60s and 70s with typical one family residential houses made in combination of white plaster render and dark wood cladding.

A 1934 Ljubljana House Receives an Extension Consisting of Three Cubic Volumes 1

The extension is creating different intersection between old and new part on each floor … is composed of 3 cube volumes, each in a proportion of a shoe-box like existing house floorplan. Boxes are stacked with 90 degrees shifts creating overhangs and terraces. The volumes are cladded in dark wood – spruce vertical lattice – in the context of the street architecture. The structure is combination of a concrete base, metal frames and wooden substructure. Interior of the new part is formed mostly by wall cladding creating integrated wardrobes and walls.

A 1934 Ljubljana House Receives an Extension Consisting of Three Cubic Volumes 2

The old Ljubljana house is simply renovated keeping all the existing textures and materials. Interior of an old house and new extension are connected in different ways – new extension perforates through the old walls creating associated facilities: ground floor as a living area, first floor with kids rooms and guest room, top floor with master bedroom and living.

A 1934 Ljubljana House Receives an Extension Consisting of Three Cubic Volumes 3

The heart of the house – intersection of volumes and connector of old and new is a staircase attached to a main vertical concrete wall. Inspired by Adolf Loos interiors forms elevated podiums, niches, wardrobes, small sitting areas and is partly extended into small spaces in the existing part of the house creating private living areas on each floor.

A 1934 Ljubljana House Receives an Extension Consisting of Three Cubic Volumes 4

A 1934 Ljubljana House Receives an Extension Consisting of Three Cubic Volumes 5

A 1934 Ljubljana House Receives an Extension Consisting of Three Cubic Volumes 6

A 1934 Ljubljana House Receives an Extension Consisting of Three Cubic Volumes 7

A 1934 Ljubljana House Receives an Extension Consisting of Three Cubic Volumes 8

A 1934 Ljubljana House Receives an Extension Consisting of Three Cubic Volumes 9

A 1934 Ljubljana House Receives an Extension Consisting of Three Cubic Volumes 10

A 1934 Ljubljana House Receives an Extension Consisting of Three Cubic Volumes 12

A 1934 Ljubljana House Receives an Extension Consisting of Three Cubic Volumes 11

A 1934 Ljubljana House Receives an Extension Consisting of Three Cubic Volumes 13

A 1934 Ljubljana House Receives an Extension Consisting of Three Cubic Volumes 14

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Farmhouse Rehabilitated in Emporda, Spain

Arquitectura G have completed the rehabilitation of a farmhouse, located in Empordà, Girona, Spain. The result is a home of countless lounges, dining rooms where families...

Small Condo Transformed into a Dynamic Space: Domino Loft

In the heart of urban San Francisco, a multi-functional loft transforms a small condo into a dynamic space. Custom designed and pre-fabricated, this project combines...

Aspen Ridge House Overlooking the Rocky Mountains

Set along a ridgeline amidst dramatic mountain views, 8,259 square foot Ridge House thoughtfully blends the old and new through the renovation of an existing 1960s structure.

Coffee Tables: Volcano Collection Brings Nature Closer

Bellila’s Volcane collection includes a special set of coffee tables, which offer a subtle equilibrium between functionality and esthetics. These tables distinguish themselves by...

Algonquin Cottage in Ontario / AGATHOM Co.

A family cottage on a remote and private north-Ontario lake. The Algonquin cottage is on the doorstep of the vast Algonquin Provincial Park. In the summertime it operates as a private family escape and offers a cool swim from the city’s heat, and in the winter as a warm cabin to nestle in after cross-country ski outings in Algonquin Park.

Port Moresby Small House by Studio Workshop

The Small House is a compact 2-bedroom dwelling situated at the top of a steep, west-facing block facing Port Moresby Harbour - overlooking a former cargo terminal and capturing views to the Coral Sea beyond.