Modern House Inside a Ruin – Rehabilitation Project by Tiago Sousa

A House Inside a Ruin - Rehabilitation Project by Tiago Sousa

Project: A Modern House Inside a Ruin
Architect: Tiago Sousa
Location: Romarigães, Paredes de Coura, Portugal
Total area: 150.00m2
Completed 2021
Architectural photographer: Ivo Tavares Studio

A rehabilitation project always represents the conflict between the memory of past experiences and the urges of contemporary living.

A House Inside a Ruin - Rehabilitation Project by Tiago Sousa

The existing volume has a singular configuration – rigid in shape and rudely built, similar to the typical Minho house. It’s a building that intimately relates to the site where it is located, a kind of unsophisticated but charming rural “plaza”.

A Modern House Inside a Ruin - Rehabilitation Project by Tiago Sousa

In this context we propose a new and contemporary volume, with the intention to cause contradicting feelings to the observer. It explores the balance and tension between the existing and the proposed form. Its colour, materialization, shape and position, causes a purposeful distinction between the “old and the new”.

A Modern House Inside a Ruin - Rehabilitation Project by Tiago Sousa

The purpose of this project is a single family house. The program is developed in two levels – social spaces on the lower floor, two bedrooms and a bathroom on the upper floor.

A House Inside a Ruin - Rehabilitation Project by Tiago Sousa

On the lower floor, kitchen, dining and living room are organized from north to south in sequence. The ample space is organized both by a central enclosed storage volume (protecting the kitchen’s work area) and by the stairs that access the upper floor. These stairs presents themselves as an ornamental element, with its fluid and curvilinear design. It is a sculptural piece in concrete and wood that separates the dining from the living space.

A House Inside a Ruin - Rehabilitation Project by Tiago Sousa

The upper floor is divided into two bedrooms and a bathroom. One on the north elevation and the other on the south, both rooms are symmetrical, with the same dimensions, respecting the constant symmetry of the plan. All of these spaces: bedrooms, bathroom and storage are closed and independent. For this reason and with the intention of simplifying the interior, we cover with natural wood cladding (“sapelly”) both walls and doors in order to create more uniform and abstract surfaces. Even the frame and handles of doors are unnoticeable in this cladding.

Rehabilitation Project by Tiago Sousa

Without any expansion to the original footprint, the program is organized within the remaining boundaries, assuming the existing relationship between interior and exterior. The living space flows outside through a wide glass surface granted by another horizontal concrete element that simultaneously controls the intensity of sunlight.
It is important to understand the character of any site in order to design and organize any coherent project.

Rehabilitation Project by Tiago Sousa

A Modern House Inside a Ruin - Rehabilitation Project by Tiago Sousa

Rehabilitation Project by Tiago Sousa

Rehabilitation Project by Tiago Sousa

A Modern House Inside a Ruin - Rehabilitation Project by Tiago Sousa

A Modern House Inside a Ruin - Rehabilitation Project by Tiago Sousa

See More Images in Gallery

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Classical kitchen with modern design integrated in a Georgian style

Almost everyone appreciates in a kitchen the presence of a refined and elegant design cumulated with the approach of a classic or traditional style....
M4 House ZOOCO Estudio

M4 House / ZOOCO Estudio

M4 House is the result of the rupture of the pure volumes regarding a strict sense of orientation. Located at the top of the land, you can see the forest of pines, oaks, and cedars that grow to the south, framing the views.
Bridge Residence in Los Angeles, Belzberg Architects 2

Bridge Residence in Los Angeles / Belzberg Architects

The new Bridge Residence turned the challenge of a sloping site into an opportunity to evoke quiet seclusion while creating a grand statement.
Phoenix Retreat: A House Rises from the Ashes 8

Phoenix Retreat: A House Rises from the Ashes

On a site with challenging accessibility, no electricity, no water and no cellular service, the Phoenix retreat is conceived as a folly in the landscape; a viewing platform, a fire lookout, a shady spot for a picnic, a remote crash pad for limited stays, a place to become detached, a place to commune with the landscape, a place for contemplation.
LiveRamp Headquarters, San Francisco by Studio O+A

LiveRamp’s San Francisco Headquarters by Studio O+A

After designing two floors for LiveRamp’s San Francisco headquarters in the iconic Standard Oil Building, Studio O+A came back at LiveRamp’s invitation to design a third.

More Articles Like This