HomeResidential ArchitectureHousesBrickyard Cove House / Kevin Browne Architecture

Brickyard Cove House / Kevin Browne Architecture

Brickyard Cove House / Kevin Browne Architecture

Project: Brickyard Cove House
Architecture: Kevin Browne Architecture
Builder: M.R. Brewer
Engineer: Albert Putnam Associates, LLC
Interior Design: Jenkins Baer Associates
Landscape: Terrence J. Dewan & Asspciates
Location: Freeport, Maine, United States
Year: 2020
Photo Credits: Jeff Roberts Photography

While this wonderfully wooded oceanfront site in Freeport came with many positive qualities, it also presented some unique constraints.

With restrictions from lot lines, the ocean, and a stream that bisects the property, the buildable area for this project was incredibly limited. Nevertheless, we were able to design the form of the house to fit within these boundaries. Along with the primary residence, this project included a pool house and a private bridge that provides a connection over the stream to the main house and the ocean.

Fusing traditional and modern styles was a major objective throughout the design process of this home. The Brickyard Cove house is composed of two converging gable forms that intersect at a square glass entryway. Tall walls of glass offer a sense of connection to the outside environment as well as providing dynamic views of the ocean and neighboring islands. A floating guest suite sits on a cantilever over the carport and provides a view of the bridge and pool house. A mix of traditional materials and natural colors helps to complement the wooded surroundings.

Brickyard Cove House / Kevin Browne Architecture

Echoing the crisscrossing gables of the main house, the shape of the pool house ties in beautifully. This auxiliary structure not only provides access to the swimming pool, but an enclosed garage, a woodshop, and a second floor with recreational space and sleeping quarters. The reiteration of materials and certain design elements provide harmony between the main house, the bridge, and the pool house.

At project’s end, all the moving pieces came together just as we’d hoped, forming a cohesive melting pot of modern and traditional details.

entrance

entrance

living room

dining room

kitchen, Brickyard Cove House

terrace

kitchen

bedroom

bedroom

bathroom

pool, Brickyard Cove House

Brickyard Cove House / Kevin Browne Architecture

Brickyard Cove House / Kevin Browne Architecture

Recommended Stories