65 sqm Flat Refurbished in Tours, France / Edouard Brunet and Julie Duchateau

- Advertisement -

65 sqm Flat Refurbished by Edouard Brunet and Julie Duchateau

Architects Edouard Brunet and Julie Duchateau has recently completed the DOM project, a renovation of a typical post – World War II apartment. This 65 sqm flat is located in the city centre of Tours, France. The rather unpretentious and small flat has been revamped in order to maximise the sensation of space and give it more soul.

Context
The flat’s surface equals 65 m2 and the external structure has been kept untouched. The existing building was built with basic materials, hence the medium quality. The heating / water and electricity conduits are visible. Since it was built, the flat has not been redesigned or transformed: the flat is partitioned, as it is usually the case for flats from this period.

65 sqm Flat Refurbished by Edouard Brunet and Julie Duchateau 1

Project
The architects first decided to remove all the partitions between the kitchen, the living room and the dining room in order to get one big space. The space takes full advantage of the light brought by various windows pointing both North and East. The architects than set up built-in furnishings, thus giving structure and character to the space.

65 sqm Flat Refurbished by Edouard Brunet and Julie Duchateau 2Main piece of furniture
The main piece of furniture is set all along the length of the flat and divides the various functions. It gives the space its dynamics and desaturate the room. This massive piece of furniture not only hides the boiler, the fridge, the existing conduits but also stage a desk, a library, some storage space and a television corner. The undulation created from the variation in width of the piece of furniture sequences these various zones and alcoves. The room is then open and gives a sensation of space despite its small surface.

65 sqm Flat Refurbished by Edouard Brunet and Julie Duchateau 7

Materials and hues
In order to highlight the sensation of space, special attention has been given to the choice of hues and materials. The architects are counting on the contrast effect. The hallway is painted matt black in order to create a compact sensation, in order to highlight the sensation of dilatation and openness given by the main room, painted in gloss white. This room seems to offer even more light despite the small sizes of the windows. This allows to stage the place and enrich the everyday life experience. In order to mitigate the strong visual presence of the kitchen, which is now open onto the living room, the architects chose to varnish the kitchen furniture white, similar to the hue of the room. Furthermore they paid attention to every detail, with the kitchen equipment also being white: cooking plate, tap, cooker hood and sink, giving overall coherence. Light shade birch was chosen to design the main pieces of furniture, bringing a warm atmosphere to the flat.

65 sqm Flat Refurbished by Edouard Brunet and Julie Duchateau 3

Conclusion
This project illustrates the great attention to details that the architects Edouard Brunet and Julie Duchateau put in their constant search for smart solutions with reasonable budget. Thanks to a simple design characterized by the warmth from the wood, they manage to transform an unpretentious flat into a cosy and unique place.

Architects: Edouard Brunet ( EB Architecture) and Julie Duchateau
Project: DOM – 65 sqm flat
Location: Tours, France
Area: 65 sqm
Photos credits: Edouard Brunet Architecture

65 sqm Flat Refurbished by Edouard Brunet and Julie Duchateau 4

65 sqm Flat Refurbished by Edouard Brunet and Julie Duchateau 8

65 sqm Flat Refurbished by Edouard Brunet and Julie Duchateau 5

65 sqm Flat Refurbished by Edouard Brunet and Julie Duchateau 6

65 sqm Flat Refurbished by Edouard Brunet and Julie Duchateau 9

65 sqm Flat Refurbished by Edouard Brunet and Julie Duchateau 10

65 sqm Flat Refurbished by Edouard Brunet and Julie Duchateau

- Advertisement -

Returning Hut Gives a Feeling of Cutting Off from the Noisy City

FM.X Interior Design has designed Returning Hut, a retreat with a simple and clean design that offers a peaceful life away from the city...

Yutang Mountain Villa Interior Design / H&W Design Office

One of the requests of this case is to create a fashionable, modern, and a mild luxurious way of socializing and life for the hostess. The space need to be comfortable for living, while being suitable for entertaining friends on weekends or holidays. In that case, the hostess could hold their dreamy salons while enjoying drinking with her friends.

Trentham House – 700 Haus by Glow Design Group

Glow Design Group have designed the Trentham House - 700 Haus, a family home located in Trentham, Victoria, Australia. The project is BDAV Award Winner...

Enric Granados apartment / Barcelona

Enric Granados apartment is located in the heart of Eixample neighborhood, sometimes called the Gold Square (Cuadrado de Oro), neighborhood that harbours the most...

Miracle Morning Apartment in Kiev by SVOYA Studio

Miracle Morning is apartment with unique philosophy, was discussed on first meet with SVOYA STUDIO. The accent is morning the most important time of the day and sun (like a symbol of sunrise) we can see in some elements of apartment.

Zen House / FORM Bureau

The Zen house is located in the suburbs of Kiev city, on the territory of a cottage village, surrounded by deciduous and pine forests. Customers invited the FORM Bureau to work with the interior.

First Lessons House / Ray Dinh Architecture

The beauty of this project is the site itself, which overlooks the Portsea Lagoon and Wildlife Reserve. First Lessons House sits low amongst the existing myrtle and tea-trees, at the back corner of the site.

Nook House in East London / Mustard Architects

Located in east London, Nook house is a family home that has been renovated and extended by local studio Mustard Architects. Project description: Nooks and...

Small Beach House by Polly Harbison Design

This simple beach house nestles into its exposed beachfront site, maintaining a small footprint in a wild native garden. An anchored ground floor supports a lightweight, durable timber box above. The living level opens up completely to the view and garden, allowing occupants to enjoy the site’s raw, untamed natural beauty.

These Warehouse Homes Have a Original Metal – Brick Facade

DKO Architecture have designed five warehouse homes for Milieu Property, located in Carlton, Melbourne. Housed within a former Edwardian textile factory, these architecturally designed homes...

Montalba Architects Celebrates Multiple Award Wins for Recently Completed Pasadena Residential Project

Montalba Architects received seven awards in 2019 for the design of the newly completed 4,200 square-foot Pasadena residential property. A “matchbox” concept is the driving force behind the design of this residence in Pasadena.