Flat Eleven in the Heart of Florence / Pierattelli Architetture

- Advertisement -

Flat Eleven in the Heart of Florence / Pierattelli Architetture

Project: Flat Eleven
Architects: Pierattelli Architetture
Team: Arch. Claudio Pierattelli, Arch. Andrea Pierattelli
Location: Florence, Italy
Area: 50 square-metre
Year 2018
Photographer: Iuri Niccolai

You might call it “Architecture of small spaces”: this is what Studio Pierattelli Architetture has done in designing a small 50-square-metre flat in the heart of Florence. Flat Eleven is a private residence characterised by small spaces, where the absence of square metres is not a limitation but an opportunity: to interpret the theme of contemporary living by combining absence and presence, function and form, comfort and perspective.

Flat Eleven in the Heart of Florence / Pierattelli Architetture

Developed on two levels, the flat has been completely reconfigured compared to its original condition. The furnishings are all tailor-made and their millimetric precision has freed up spaces that domestic life can now enjoy as they are not occupied by previous structures or facades.

Flat Eleven in the Heart of Florence / Pierattelli Architetture

A restrained entrance opens onto a surprisingly large, double-height room, in which the vertical dimension contrasts with the horizontal main room below, used as a living area. A round arch characterizes the spaces, giving depth and proportion to the area: a true focal point around which both the gaze and living functions rotate. The arch becomes a scenic backdrop framing both kitchen and living room and determining the volumetric relationships between different spaces. In the centre, the Arclinea kitchen watches over the living area.

dining room / Pierattelli Architetture

A lacquered wooden bench forms the base of the large made-to-measure sofa with its denim cushions; at the end of the structure a flower box gives life to a surprise green corner. A wall-mounted bookcase, also in lacquered wood, seamlessly connects the lower and upper rooms, giving character and function to the Flat Eleven. You go up to the sleeping area by a cantilevered staircase whose lacquered iron structure also supports a craftsman-made fixed bike. A glass balustrade provides protection for this upper level, delimiting the spaces lightly and with discretion. Its transparency and light permeability also contribute to create a uniquely harmonious room. The apartment jewel is the tiny window through which you can admire the dome of the Renaissance church of Santo Spirito.

kitchen / Pierattelli Architetture

The choice of materials, colours and finishes is dictated by the need to maximise the permanence of light and desaturate the space by amplifying the perception of room depth. The French herringbone parquet expands the apparent surface and helps illuminate the whole flat, thanks also to the natural shade selected. A palette of pale colours has been favoured throughout the dwelling, with the exception of the indigo blue wall and the matching sofa, which, by contrast, characterise the entire project. Attention to detail is also reflected in the choice of furnishings, true design icons: the Taccia lamp by Achille Castiglioni by FLOS, the work of the contemporary photographer Wolfgang Uhlig, the Fort Knox projectors by Philippe Stark by FLOS, the elliptical Tulip coffee table by Charles and Ray Eames by Knoll.

Flat Eleven in the Heart of Florence / Pierattelli Architetture

living room / Pierattelli Architetture

Flat Eleven in the Heart of Florence / Pierattelli Architetture

Flat Eleven in the Heart of Florence / Pierattelli Architetture

stairs / Pierattelli Architetture

bedroom / Pierattelli Architetture

clothes wardrobe / Pierattelli Architetture

- Advertisement -

Historic Family Home Complimented with Contemporary Extension in Hampshire

The client’s aim was to create a contemporary two storey extension to a historic family home, offering flexible spaces, whilst ensuring the addition fit sympathetically within its context.

Lakeside Cottage at Nojiri-ko, Japan / SUGAWARADAISUKE Architects

This is a lakeside cottage designed by SUGAWARADAISUKE Architects at Nojiri-ko (Lake). The design target is generating a new lifestyle in the midst of natural landscape by recomposing relationship between nature, building, objects and human beings.

Furrow Table by Taeg Nishimoto

FURROW table is a prototype of outdoor/indoor side table made of cast concrete for the top, using the corrugated cardboard roll as the mold for the surface texture.

Outdoor room for a private mid-century residence

Jamie Durie designed this stunning outdoor room for a residence located in Hollywood. Durie Design is a multi-award winning international landscape architecture and design firm...

Penthouse Griffintown / MXMA Architecture & Design

Penthouse Griffintown is set in a new residential complex next to the Lachine Canal, Montréal. One of the oldest parts of the city has revitalized itself and become one of the most vibrant and exciting neighbourhoods in Montréal.

Barcelona superb apartment with modernist floors and high ceilings

Piedra Papel Tijera Interiorismo recently completed this superb apartment, located in the Gracia district in Barcelona. Description by Piedra Papel Tijera: 3 double bedrooms, 2...

This Cubist House Connects the Expressiveness of Geometric Forms with the Beauty of the Eclectic Interiors

The big wooden box calls everybody’s attention from inside and outside of the condominium in Londrina, Brazil. The cubist house, designed for a young couple, abolished the spaces and traditional partitions.

South Yarra House by Robert Mills Architects

South Yarra House is a modern residence designed by Robert Mills Architects. The house is located in South Yarra, a suburb of Melbourne, Victoria,...

Small Town House, London / Studiomama

Situated in London’s vibrant East End, this former carpenter’s workshop was transformed into a bespoke multi-level living space by Studiomama. Small Town House has an...

Estcourt Road Apartment / Hogarth Architects

Estcourt Road Home project is the transformation of an old tyre shop into two beautifully designed maisonettes. The upper maisonettes top floor, open plan living, kitchen and dining space is flooded with light

Additional Living Space Was Added To This 1960s Home in Melbourne

BENT Annexe adds additional living space to a 1960s home with a lot of charm, while also reconnecting it to the garden. In contrast to the heaviness and introspective nature of the original home, this new, light-weight and light-filled Annexe is open and outward-looking