A 1960s House Completely Renovated by ÁBATON Arquitectura

A 1960s House Completely Renovated by ÁBATON Arquitectura

Project: 1960s House renovation
Architects: ÁBATON Arquitectura
Lead Architect: Camino Alonso Ramos
Location: Pozuelo de Alarcón, Spain
Year: 2015
Photography: Carlos Muntadas Prim

The owners of this dwelling wanted to build an ABATON house, but it was crucial for them from the very beginning to achieve the feeling of a “home”. This is why we thought it would be better to refurbish an existing house with a consolidated plan and garden that would later accommodate the contemporary architecture that we proposed. Once finished, we wanted the house to look as if it had always been there.

A 1960s House Completely Renovated by ÁBATON Arquitectura

Finally, our clients chose a 1960s house with a magnificent garden and with a very robust, compact enclosure. We wanted to “perforate” the facade, no so much as for the house to open up onto the garden, but for the garden to look onto the house. We generated different voids within the architecture, thus allowing the vegetation to enter the house.

A 1960s House Completely Renovated by ÁBATON Arquitectura

We tried, for instance, for the main staircase to be part of the outdoor space and not the other way round. With the longitudinal porch we managed to integrate the kitchen within the porch itself rather than within an internal room.

A 1960s House Completely Renovated by ÁBATON Arquitectura

The living room was originally divided into three spaces at different levels which we wanted to keep, especially in the central area, a warmer space contained within a larger one.

L-House / ÁBATON Arquitectura

From the outset, we shared with our clients an architectural concept of space as integrating, not only the enclosure itself, but also its furniture, textures, materials, landscaping, vegetation, etc. Every detail contributes towards generating the impressions we strive to achieve and which add character to a way of living.

living room / ÁBATON Arquitectura

The result is a very homely, open and warm house in close contact with nature.

L-House / ÁBATON Arquitectura

kitchen / ÁBATON Arquitectura

dining room / ÁBATON Arquitectura

bathroom / ÁBATON Arquitectura

A 1960s House Completely Renovated by ÁBATON Arquitectura

living room / ÁBATON Arquitectura

L-House / ÁBATON Arquitectura

L-House / ÁBATON Arquitectura

L-House / ÁBATON Arquitectura

L-House / ÁBATON Arquitectura

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Reinventing the Shoebox House / Fugere Architecture

At the origin of the project, a ''shoebox house''. A modest small one-storey house, built in the 1920s, which has a facade as prosaic as its interior spaces. As an architect, the main challenge of the project is to know if this type of house ...

Art Barn House by Rowland+Broughton Architecture

Art Barn House is designed for the purpose of gathering, discussion and displaying contemporary mixed media art forms. The owners use the residence for engagement with the art community and raising awareness of the arts ...

Creek House, West Vancouver / Splyce Design

The Creek House project consists of the renovation and addition to a 1950s post and beam house situated within an established forest creekside environment in West Vancouver. Two creeks flow between large mature cedar trees and native plant species ...