Residential ArchitectureApartmentsA Place of Elegant Comfort / Gao Architects

A Place of Elegant Comfort / Gao Architects

A Place of Elegant Comfort / Gao Architects

Project: A Place of Elegant Comfort
Architects: Gao Architects
Location: Ljubljana, Slovenia
Site size: 179 m2
Completion date 2019
Photo Credits: Miran Kambič

We designed the apartment with a special sense of love for the family living in it – it was their openness, hospitality and unwavering trust that gave meaning to this project and allowed us to create a space that is in tune with their desires. In furnishing the previous apartment, the clients swore by a minimalism in white, so we tried to hang onto this softness and freshness as a guiding stylistic principle as we designed the new home, also enhancing the details by means of pleasant contrasts, soft colours and materials of various textures.

dining room, Gao Architects

By removing the partition wall, we opened up the main horizontal feature from the entrance to the bedroom, thus allowing light to cascade through the entire area. The bedroom, meanwhile, is a lively little oasis that combines spaces for bathing, sleeping, and closets.

The bedroom is artfully enhanced by means of Wall & Deco wallpaper and a stand-alone countertop adorned in glittering ceramic Florim Alabastri di Rex tiles, above which a brass mirror hangs independently from the ceiling. Black, glossy Gessi taps complement the Antonio Lupi glass bathtub, which is reflected in the warm, brown mirror on the wall behind it. On the opposite wall, the wardrobe is made complete by a crafted DelightFULL wall light.

A Place of Elegant Comfort / Gao Architects

When we were designing the living area, balance was our guiding rudder. The kitchen area is symmetrical and graced on both sides by high counters. The kitchen island, with its contrasting colours, functions like a photographic negative to the light colours of the counter and the cupboards hanging above it. The living compounds run along a central axis and move in sequence, thus providing a sense of functional symmetry and balance.

bedroom, Gao Architects

We found inspiration for the intimate sense of spatial freshness and sophistication in an oil painting by the Slovene painter Metka Krašovec. This central and only work of art, which adheres to minimalism on one hand and dominance on the other, became an indispensable aspect of the apartment.

bedroom, Gao Architects

The living area is complimented by the interesting design of the Bon Bon dining table, by Pottocco, and the organic softness of the Patricia Urquiola couch set. The lights are soft, simple, and of a warm LED colour. The French Herringbone parquet is of a carefully selected format, oiled and friendly to users and the environment alike – like the majority of the carefully selected materials, the parquet contains no artificial coatings, varnishes or dangerous substances, entailing that it breathes with the space.

bathroom, Gao Architects

bathroom, Gao Architects

bedroom, Gao Architects

A Place of Elegant Comfort / Gao Architects

living room, Gao Architects

A Place of Elegant Comfort / Gao Architects

Subscribe to our newsletter

VH Apartment, Madrid by Febrero Studio

VH Apartment has been completely renovated by Febrero Studio and transformed into a homely and well-proportioned living quarters.

Industrial Studio Apartment in Kiev by 2B.Group Architects

This industrial studio apartment is located in the old Khrushchev building in the Solomensky district of Kiev and belongs to the photographer Andrey Bezuglov. This bold interior design was conceived by architects Slava Balbek and Anna Kruglova

Columbia River Valley Lookout / Twobytwo Architecture Studio

Project: Columbia River Valley Lookout Architects: Twobytwo Architecture Studio Lead Architects: Jennifer Bassett + David Tyl General Contractor: Zimmerman Construction Location: Golden, Canada Area: 2450 ft² Year: 2023 Photo credits: Hayden...

Pattern House, the Transformation of an Apartment + Home Office in Madrid

The Pattern House takes up these principles and applies them in Madrid, merging them with those of contemporary Spanish architecture of flexibility, dynamism and expanded domesticity.

Woodland House by Altus Architecture / Minnesota

Sited on a wooded plateau overlooking a wetland and lake beyond, the Woodland House seeks to quietly integrate into the surroundings while capturing dramatic views and optimizing natural light. Organized as a single-level home, the "realms" of the program are defined by three wood clad wings that are connected by glass entry links.

Recommended Stories