facebook

1960’s Apartment Completely Renovated by Atelier PECLAT + CHOW in Jardins Neighborhood, São Paulo

1960's Apartment Completely Renovated by Atelier PECLAT + CHOW in Jardins Neighborhood, São Paulo

Project: 1960’s Apartment Renovation
Interior Designer: Atelier PECLAT + CHOW
Project team: Alfredo Peclat, Gabriela Chow & Amanda Bernacci
Location: Jardins, São Paulo, Brasil
Year 2020
Photo Credits: Luiza Maraschin
Text by Atelier PECLAT+CHOW

The client, a single 40 years-old Greek who’s deeply involved in the artsy world, has lived in Brazil for almost 8 years and requested the Atelier PECLAT+CHOW to completely renovate a 1960’s apartment located in the trendy neighborhood of Jardins, in São Paulo. The apartment hasn’t been restored in over 50 years, in that way we proposed a completely different layout.

1960's Apartment Completely Renovated by Atelier PECLAT + CHOW in Jardins Neighborhood, São Paulo

As one enters the apartment one sees itself surrounded by walls and doors wrapped in brushed walnut paneling, as one walks towards the living space you perceive at its heart a floating wooden monolith which seems to have been detached from the entrance hall. This volume embodies the space with a sense of permanence and also acts as an invisible separation between the kitchen and the living room.

1960's Apartment Completely Renovated by Atelier PECLAT + CHOW in Jardins Neighborhood, São Paulo

The old three bedrooms and one bathroom apartment were converted into a two ensuite bedroom with generous space. This was only possible by moving the peripheric hallway to the center of the apartment. In a way that, what was a generous window lost in a hallway, got a new purpose on the master ensuite bathroom.

mix of contemporary and mid-century pieces, Atelier PECLAT + CHOW

The materials palette was kept to the essential. Some of the originals bricks from the ’60s were kept exposed, but with a white stucco layer on top of it – referring to the Greek origins of the client as well as the urban landscape of São Paulo. With this solution, the exposed bricks gained a new delicate, and soft dimension. Calacatta marble was used for the kitchen and bathrooms countertops. Floors were covered in Peroba Mica hardwood, with joints between each wood board purposefully separate in order to enrich each’s uniqueness.

1960's Apartment Completely Renovated by Atelier PECLAT + CHOW in Jardins Neighborhood

The furniture meticulously selected for this project comprises of a well-balanced mix of some of the very finest mid-century modern Brazilian designs, raging from Zanine to Hauner, along with some contemporary pieces designed by the Atelier. The outcome is warm, calm, and refined.

1960's Apartment Completely Renovated by Atelier PECLAT + CHOW in Jardins Neighborhood

dining room by Atelier PECLAT + CHOW in Jardins Neighborhood

1960's Apartment Completely Renovated by Atelier PECLAT + CHOW in Jardins Neighborhood

Stucco-covered brick, bedroom by Atelier PECLAT + CHOW in Jardins Neighborhood

 mid-century design by Atelier PECLAT + CHOW in Jardins Neighborhood

1960's Apartment Completely Renovated by Atelier PECLAT + CHOW in Jardins Neighborhood

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Bespoke Romance Showroom by Paolo Cesaretti Arch

Mastery, Design, Uniqueness, our practice has transformed the three key concepts assigned by Kale Group - worldwide leading brand of ceramic materials - into a minimal geometric shape. The symbol of infinity is the design inspiration for this temporary showroom.

Randwick Pavilion by MASQ Architecture

Our inspiration for the Randwick Pavilion project lay in the established backyard which sat sunken down slightly from the surrounding. The brief was to add a new living room space, kitchen and accompanying dining room. We particularly wanted to have the living room feel very much like a pavilion in the garden, however we saw this as an enclosed and protected space as much as it needed to be connected to the garden.

T Park: spectacular transformation of an old warehouse

The Administration of Amsterdam gave the green light for the rehabilitation of an old warehouse located in one of its administrative buildings, in order...

Clay heaters and fireplaces for fairytales houses

I honestly tell you that, when looking at the work of the artists from Inderwies Keramik, I wonder which words to use in order...

Olivo Restaurant / Architect Pierluigi Piu

Architect Pierluigi Piu has designed the Olivo Restaurant in London, UK, in 2016. In this new restaurant, refurbished 25 years after he first designed it,...

Merida House Provides an Intimate Place for a Family of Five

Merida House seeks to be a private and intimate place for a family of five. The program is divided into two levels, leaving on the ground floor the public zone, semi-public and services; Upstairs the rooms.