Residential ArchitectureHousesA Stunning New Home Balanced Atop Lake Travis in Austin, Texas

A Stunning New Home Balanced Atop Lake Travis in Austin, Texas

A Stunning New Home Balanced Atop Lake Travis in Austin, Texas

Project: Hudson Bend Residence
Architects: James LaRue, LaRue Architects
Interior Design: LaRue Architects and Karen Greiner Interiors
Builder: Ford Strei Builders
Landscape Architect: Sitio Design, Curt Arnette
Location: Austin, Texas, USA
Area: 6,000 SF
Photography: Dror Baldinger
Artist credits:
Owner’s suite: Gregory Deane
Fireplace: Butterflies, Shanny Lott (Austin, TX)

The homeowners, retired professionals, purchased the original lake front cabin on Austin’s pristine Lake Travis in 1997. They enjoyed the home as a weekend family retreat for 25 years. Upon retiring they decided to make it their forever home as the stunning views, lot size, and lake front property could not be beat.

A Stunning New Home Balanced Atop Lake Travis in Austin, Texas

Architect James LaRue, LaRue Architects set out to design and build their dream home. The lot fronts Lake Travis, a serene setting. LaRue perched the home on a 150 foot steep grade that runs strait up from the shoreline for the optimal views and direct access to the lake. Construction began in 2018 and took two and a half years to complete. The rustic 1.8 acres site is fronted by three heritage oak and cedar trees the homeowners wanted saved. Native wild flowers, sprawling flower and vegetable gardens, and a pergola draped in grapevines makes the entrance to this modern home warm and welcoming.

A Stunning New Home Balanced Atop Lake Travis in Austin, Texas

The new build is a 6,000 SF Hill Country contemporary with long low buildings that align the bluff overlooking Lake Travis with a western view. “Our concept was to develop a long, one room deep plan wrapping the infinity pool with views from every room of the house,” says James LaRue, LaRue Architects. “We incorporated wall to wall windows throughout so every room has a connection to the lake views, pool, courtyards, and outdoor living spaces.”

A Stunning New Home Balanced Atop Lake Travis in Austin, Texas

Some constraints the build and design team had to consider were the harsh western sun and the home’s proximity to the edge of the cliff, with the foundation needing special accommodations. Materials were used to endure the lake front elements like slab on grade, wood frame construction with stone, stucco, and metal panels and a metal roof. A ‘floating’ clad metal box – housing the upstairs bedrooms, is juxtaposed over the outdoor living area.

pool, LaRue Architects

Outdoor living is a prime factor in the design. A negative edge pool with spa overlooks the lake. The area is flanked with native landscaping that incorporates large raised garden beds and a steel arbor for cozy seating. The expansive covered outdoor living spaces has pocketed sliding glass doors that open to the interior allowing the lakeside breezes to sweep through the home. Heaters, fans and retractable screens were essential to the design – making that beautiful outdoor living space available for year-long use.

living room, LaRue Architects

An existing tram transports residents down to the lake, so the design team made it a point to have it function from the side yard which features an outdoor kitchen, firepit, and living area making the outdoors areas a recreational respite.

A Stunning New Home Balanced Atop Lake Travis in Austin, Texas

dining area, LaRue Architects

kitchen, LaRue Architects

A Stunning New Home Balanced Atop Lake Travis in Austin, Texas

bathroom, LaRue Architects

bathroom, LaRue Architects

A Stunning New Home Balanced Atop Lake Travis in Austin, Texas

Smart House by Green Sheep Collective

Smart House is a renovation and extension to a two-bedroom single-fronted timber Victorian cottage in inner Melbourne. It utilises a wide range of social, healthy, environmental and passive solar design principles and products to create a high-level environmentally sustainable home

Angular Melbourne House Designed to Support an Active Lifestyle

The site is a small 300m2 suburban block in south east Melbourne. The brief was to design a new dwelling to accommodate a family of 4 while also including flexible spaces which can change as the children grow and the needs change.

Mountain View House by SoNo Architects

Project: Mountain View House Architecture: SoNo arhitekti Location: Austria Architects:Edvard Blažko, Marko Volk, Nina Tešanović, Nejc Batistič Site Area: 850 m2 Nett Building Area: 340 m2 Year of Completion: 2015 Photographs...

Mirador House, Ecuador by Rama Estudio

The Mirador house has an underfloor heating system in the social area and kitchen to maintain comfortable temperatures in the space without sacrificing the transparency of the facades.

Reef House by Strachan Group Architects

The Reef House brief was for a family holiday home for a Mum, her three adult sons and their eventual families. The site has extensive sea views from the northeast to the south and overlooks the rocky beach break of Daniels Reef.

Related Articles