Residential ArchitectureHousesGundowring House in Tangambalanga, Victoria by Bryant Alsop Architects

Gundowring House in Tangambalanga, Victoria by Bryant Alsop Architects

Gundowring House in Tangambalanga, Victoria by Bryant Alsop Architects

Project: Gundowring House
Architects: Bryant Alsop Architects
Builder: Scott James Builder
Supplier: AJAR Furniture
Location: Tangambalanga, Victoria, Australia
Year 2019
Photographer: Rhiannon Slatter
Text by Bryant Alsop Architects

Set on approx. 400 acres of open tableland, Bryant Alsop carefully considered the beauty of the nature’s canvas and seasonal weather extremes when siting a contemporary ranch house from which the owners could run their working cattle farm and enjoy semi-retirement.

Gundowring House in Tangambalanga, Victoria by Bryant Alsop Architects

Visitors are greeted with a monumental Cor-ten northerly façade punctuated with deeply recessed fenestration that flanks the principal entrance. While starkly modern in form, the patina of rusted steel gives Gundowring House a sense of having been there forever.

architectural design by Bryant Alsop Architects
Outdoor chair: Roca Armchair by Estudio Mariscal / Outdoor table: Sapporo Coffee Table by Antoni Palleja Office

With no existing house or defining land features (other than dead trees in adjacent paddock) to constrain placement, it was determined that a deliberate gesture in robust materials would stand heroically – and stoically – in the pastoral setting. A controlled, structured plane provides a platform for the house, one that extends seamlessly into the natural landscape.

Gundowring House in Tangambalanga, Victoria by Bryant Alsop Architects

From the outside, this sculptural manifestation could be part art museum, part fortress, yet this is very much a homestead.

Gundowring House in Tangambalanga, Victoria by Bryant Alsop Architects

Behind the Cor-ten façade is a simple container for day-to-day living, with spaces that can be closed down to comfortably accommodate just two people or opened up to host gatherings of two hundred.

Gundowring House in Tangambalanga, Victoria by Bryant Alsop Architects

Form establishes the program – controlling light, views and passage through a series of internal zones flowing to external ones. Spaces are arranged to engage with the landscape across the course of each day, and each season.

Gundowring House in Tangambalanga, Victoria by Bryant Alsop Architects

With its productive orchard and vegetable garden Gundowring House is completely off-grid and sustainable initiatives include under solar array and battery storage, water tanks, slab insulation and double glazing.

fireplace by Bryant Alsop Architects

Orientation, cross-ventilation and the thermal mass of concrete walls and slab moderate temperature fluctuations such that, even at climatic extremes, one wood fire heats the whole house and no air-conditioning is needed.

kitchen by Bryant Alsop Architects

bathroom by Bryant Alsop Architects

plan

concrete wall by Bryant Alsop Architects

Gundowring House in Tangambalanga, Victoria by Bryant Alsop Architects

Gundowring House in Tangambalanga, Victoria by Bryant Alsop Architects

Minimalist Small Apartment in Moscow Designed in White

This apartment with a total area of 43.72 m2 is located in a modern residential multi-family housing in Moscow, Russia. The customer is a young IT specialist who spends a lot of time outside this apartment. The main idea was to organize a large open space with maximum natural light. A set of furniture was planned to be minimal.

Head Office for VICE by Martha Franco Architecture & Design

The Quebec head office for VICE, an edgy media outlet that was founded in Montreal, represents a return to roots for the company. The project is located in a former printing workshop full of history in Griffintown, an ex-industrial neighbourhood.

Owl Creek Residence in Colorado / Skylab Architecture

Architects: Skylab Architecture Project: Owl Creek Residence Location: Snowmass, Colorado, USA Photography: Jeremy Bittermann Owl Creek Residence is a retreat designed by Skylab Architecture, a full service and...

Alive + Well Wellness Center / Matt Fajkus Architecture

Situated in the Texas Hill Country, just outside of downtown Austin, Alive + Well is a comprehensive wellness center, designed and built around a shared philosophy of holistic health.

Compartmentalized Apartment Converted into a Completely Integrated Living Space

The biggest challenge was the conversion of a compartmentalized apartment into a completely integrated space, rethinking the way of living of two young brothers. The living room, TV room, dining room, kitchen, laundry, balcony and office have become part of a single space.

Related Articles