Arnold Worldwide / Havas Headquarters in Boston

- Advertisement -

Arnold Worldwide / Havas Headquarters in Boston

Architects: Hacin+Associates
Project: Arnold Worldwide / Havas Headquarters
Design: Sasaki Associates
Location: Boston, Massachusetts
Size 125,000 sqft
Photography: Robert Benson Photography and Anton Grassl/ESTO

When Arnold Worldwide/Havas decided to move their headquarters into the historic Burnham Building in Boston’s Downtown Crossing, Hacin+Associates collaborated with Sasaki Associates on the redesign and conversion of the 5th through 8th floors into modern workspace for the company.

Arnold Worldwide / Havas Headquarters in Boston 1

Havas / Arnold Worldwide is a leading global ad agency that represents major brands like Fidelity, Jack Daniels, Progressive Insurance, and a host of other household names. Havas’s new headquarters in downtown Boston have centralized Arnold Worldwide with three other Havas brands. Together, these brands cohabitate on three and a half floors in the former Filene’s building, designed in 1912 by renowned architect Daniel Burnham. Sasaki was engaged to lead the 125,000-square-foot design and build-out of the new office space, completed in 2014.

Arnold Worldwide / Havas Headquarters in Boston 2

Authenticity and innovation are core to Havas’s creative work. Accordingly, the Sasaki team melded the building’s architectural authenticity with future-forward design by employing two concepts. The first, the stitch, links the north and south sides of expansive floor plates, tying together old brick, terra cotta, and steel with glass, concrete, and technology. The reuse of found materials—old railings as marker trays, radiator grilles as light fixtures, reclaimed wood for stair treads—and restrained use of new materials speaks both to the agency’s dedication to authenticity and to its mission of sustainability. The second concept, the vortex, creates a vertical circulation and collaboration core from the roof skylight to the lowest level, anchoring common amenities around central staircases.

Arnold Worldwide / Havas Headquarters in Boston 3

The design supported Havas’s goal to shift from 85% private offices to a completely open floor plan. Workstations line the perimeter, surrounded by natural light and views. Here, leadership and employees sit side by side. To aid the reorientation to an open-office plan, the project team ensured the availability of alternative workspaces. Employees can engage in organic moments of exchange, whether at the café, two office bars, sky-lit mezzanine, staircase seating areas, or hidden nook. Every square foot is active, engaged, and useable—even circulation zones are lined with writable surfaces, doubling as alternative meeting spaces.

Arnold Worldwide / Havas Headquarters in Boston 4

The project team worked very closely with Havas/ Arnold Worldwide to help create a space that stitches together the history and tradition of Boston—embodied in the Burnham-designed building—with the creativity and innovation of Arnold and its people. The team also worked with the developer and architect of the new onsite residential tower to utilize a split core instead of the originally designed central core, helping the floor plate lend itself to a more fluid design.

Arnold Worldwide / Havas Headquarters in Boston 5

Materials
As part of the mission of respecting the history of the building and telling a story of authenticity, the design team made every effort to reclaim existing materials found in the building for reuse. This included reusing old guardrails and radiator covers as light fixture shades, old railings as marker trays, and exposing existing brick walls and terra cotta ceilings as an architectural feature. This process conserved materials without adding additional new material to the job site, as well as serving the design mission of contrasting and joining history and the future, something inherent in Havas/Arnold’s business.

Arnold Worldwide / Havas Headquarters in Boston 6

Arnold Worldwide / Havas Headquarters in Boston 7

Arnold Worldwide / Havas Headquarters in Boston 8

Arnold Worldwide / Havas Headquarters in Boston 9

Arnold Worldwide / Havas Headquarters in Boston 10

Arnold Worldwide / Havas Headquarters in Boston 11

- Advertisement -

Cobble Hill Row House and Carriage House / CWB Architects

This rowhouse was one of two commissions on a single zoning parcel encompassing the end of a block between Strong Place and Henry Street in the Cobble Hill Historic District.

Galleria, distinct and versatile concept by Pearson Lloyd

Galleria is a piece of furniture with a conception and an interesting design, made by Pearson Lloyd. On a steel bar, as a vertebral...

Self-Driving Walls / LiDAR by ENESS

LiDAR (Light Detection and Ranging) is the latest in tracking technology, used in self-driving cars for companies like Uber, Mercedes, Tesla and Google. New...

Twin Peaks House / Substance Architecture

The Twin Peaks house was organized with the upper, entry level containing the “public” spaces, reserving the lower level for “private” bedroom spaces. In turn, each floor is developed with service spaces toward the southern, street side of the home, ...

Casa La Roja by Felipe Assadi Arquitectos

Casa La Roja is a small house, consisting of 87m2 distributed on two floors. Its shape arises from a solid cube and the subtraction of part of its mass, to generate a double height entrance terrace and the roof slopes. The house is located in a mountain area of a sparsely urbanized context that seems rural. It is a low-density area, with plots around 5,000 m2; therefore the houses are isolated, with no visual contact between them.

Noho Duplex Apartment Gut Renovation / Lilian H Weinreich Architects

This 1,500sf duplex gut renovation in Noho, NY was designed as a first home to showcase a young couple’s casual lifestyle and expanding family. The program called for a family residence with an open, flowing interior on two levels.

Thunderbird Heights Residence, Updating a Mid-Century Modern Residence Near Palm Springs

Originally built in the 1960s, the challenge for this project was how to update a mid-century modern house without sacrificing its charm. Situated on a 1.3-acre site perched on a plateau above Coachella Valley, the rugged, inhospitable Santa Rosa Mountains rise immediately from the back yard

Traditional 1950s Ranch Home Remodeled by Garrison Hullinger

This traditional 1950s ranch home in the Portland Heights neighborhood needed a remodel to bring it new life for its dynamic owners. Our clients love to entertain, and wanted to create a home that was unmistakably theirs.

Efjord Cabin Retreat by Stinessen Arkitektur

The Efjord cabin reflects two very different situations and the natural terrain. There are a couple of neighbouring cabins positioned on the south-east side of the cabin and the very private views on the western part of the plot.

La Piscucha House in San Salvador / Cincopatasalgato

Jose Roberto Paredes and his team of architects at Cincopatasalgato, an architecture-interior-furniture design company in El Salvador, designed this home “La Piscucha” located atop...

Old Classic Viennese Apartment Modernized and Refurbished by Destilat

The Apartment E&E is more than just a conventional redevelopment of an old classic Viennese apartment; it is a statement about sustainable interior design. The concept’s central theme was to unite the consumption-critical lifestyle of the owner ...