Slack Headquarters in San Francisco / Studio O+A

- Advertisement -

Slack Headquarters in San Francisco / Studio O+A

Project: Slack Headquarters
Architects: Studio O+A
Team: Primo Orpilla, Dan Kretchmer, Dani Canepa, Millie Kwong, Brianna Bernstein, Amy Kwok, Nikki Hall, Marbel Padilla, Amy Young, Chase Lunt, Elizabeth Vereker, George Craigmyle, Emily Cano, Samantha Calabrese, Alex Bautista
Location: San Francisco, California
Size 300,000 sq ft
Year 2018
Photographer: Garrett Rowland, Amy Young

Slack Headquarters – Awards International lighting design awards LIT for interior architectural illumination 2019

When Slack asked O+A to create its new multi-floor headquarters in San Francisco one design story presented itself immediately. Slack’s CEO Stewart Butterfield is an outdoorsman, a hiker who goes off grid every year and recharges in the various types of wilderness—desert, mountains, forest—that make up the Pacific Crest Trail. Because that trail forms a bridge between two of Slack’s offices in Vancouver and San Francisco it seemed a thematic link too rich to pass up. O+A’s concept was to create a floor-by floor evocation of those landscapes—in effect to turn a trip up the elevator into a virtual trip from Baja to the Pacific Northwest. The idea was to suggest not just a variety of topographical and botanical contexts, but to capture, as well, the experiential links between hiking a wilderness trail—and work.

Slack Headquarters in San Francisco / Studio O+A

Every Day at Work Is a New Path Taken
Slack’s team saw a value in having each floor reflect the variety and irregularity of nature. Just as wayfinding on a mountain trail, is often a matter of conferring with other hikers, every work day is an experience of collaborating with others to find your way to the next level. The unique configurations of each floor at Slack echo the mental stimulation—and need for community— that comes with taking a new path.

Slack Headquarters in San Francisco / Studio O+A

Cracked Earth to Walls of Moss
To replicate indoors the distinctly outdoor experience of the Pacific Crest Trail O+A chose a succession of finishes and palettes that subtly suggest changing landscapes. Each floor draws its look and feel from the characteristics of its natural inspiration. Floor 2’s baked earth colors and ubiquitous cacti, for example, evoke the Baja desert while Floor 5’s “quiet please” library captures the stillness of a mountain lake. This motif is sustained across 10 floors with wilderness cues as varied as old growth forests, mountain streams, volcanoes and glaciers. Every floor includes conference room wall graphics created from the wilderness photography of Slack employee Adam Torres and room names taken from the skies, the trails and the living things of the wilderness.

Slack Headquarters in San Francisco / Studio O+A

Turn a Corner and… Oh!
Central to O+A’s design concept was the idea that every work project, like every hike in the wilderness, is a process of discovery. Classic interior design frames large architectural moments to attract the most eyes at once. At Slack those moments come as “scenic surprises”—like an unexpected good idea. You turn a corner and there is a wall installation that replicates the topography of Lake Tahoe in a way that seems to float in space. You walk down a pathway and there is a “starry night” room like a stage set from a Sam Shepard play. You take your laptop to a lounge area and the light changes in a rhythm attuned to the time of day. In every instance the beauty is a reward for effort, a reinforcement of the idea that she who ventures away from her desk makes the most of her workday.

multi-floor interiors in San Francisco / Studio O+A

The Trail Never Ends
Hikers and campers know that a favorite trail or campsite is never the same place twice. At different times of year and as the years progress, it changes, offering new pleasures and new challenges every time. O+A’s design for Slack builds that capacity for change into the workspace. Every floor is equipped to adapt to the changing needs of a single work session or a months-long project. Like a natural setting, this setting inspired by nature welcomes what the day brings and reaches out to meet it.

Slack Headquarters in San Francisco / Studio O+A

Slack Headquarters in San Francisco / Studio O+A

Slack Headquarters in San Francisco / Studio O+A

multi-floor interiors in San Francisco / Studio O+A

office in San Francisco / Studio O+A

Slack Headquarters in San Francisco / Studio O+A

interior design in San Francisco / Studio O+A

interior design in San Francisco / Studio O+A

staircase in San Francisco / Studio O+A

Slack Headquarters in San Francisco / Studio O+A

interior design, San Francisco / Studio O+A

interior design, San Francisco / Studio O+A

Slack Headquarters in San Francisco / Studio O+A

Slack Headquarters in San Francisco / Studio O+A

- Advertisement -

Hollywood Hills House by Jac Interiors

Hollywood Hills House was recently completed by Los Angeles-based Jac Interiors, a young team of designers and stylists. This fresh residence is situated in Hollywood...

Tribeca Industrial Loft Offers Stunning Manhattan Views

To take advantage of the unobstructed views of Manhattan on three exposures in this Art Deco, industrial building as it stands freely at the foot of the open network of crossroads that feed the Holland Tunnel.

Myrtle House: 1957 Mid-Century House Remodeled by Giulietti Schouten Architects

This 1957 mid-century modern house sits on a 1 acre lot in SW Portland with an incredible view looking east toward the river and SE Portland. The single bedroom, 2-bedroom guest house residence needed a more functional floor plan.

Piuarch Studio Has Converted its Rooftop into a Permanent Vegetable Garden

Orto fra i cortili (Garden Among the Courtyards) is the project realized on the flat roof of the building that houses Piuarch, in the heart...

Modern living room with rustic accents. Several proposals and ideas

How attractive can a modern living room with rustic accents be? Warm, homely and welcoming, the rustic style remains one of the most beloved...

Russian Hill Apartment in San Francisco / Studio Graf

The Russian Hill apartment required carefully planned teamwork and logistics to manage the bustling urban location and minimize impact on the building’s neighboring residents

KC Apartment in Berlin by Set-Office Architects

The KC apartment needed thorough renovation as many of the floors were sagging and there was no real modern comfort to be found. We proposed tearing down a dividing wall and recreating a central axis, as this was common in historical buildings like these.

Canticle Luxury Apartment in the Historical City Center of Lucca, Italy

Canticle Luxury Apartment is a new residence designed by Italian studio Studiòvo. Canticle is located in Lucca, the capital of Tuscany, Italy. Description by Studiòvo: The...

Clawson Duplex: Adult Tree Houses Take Root in Austin, Texas

Mark Odom Studio, subdivided this one-acre, heavily treed property in Austin, Texas to become four duplex lots, equaling eight individual residences along a shared drive.

Modern Pavilion Designed Like a Extension to an Existing Residence

When presented with the opportunity to design this modern pavilion like a small addition to an existing residence, it was exciting to discover a number of established and significant trees sporadically arranged ...

Rustic Mountain House with Zen Interiors / Cashmere Interior

The Rustic Zen is a project completed by Cashmere Interior in collaboration with Locati Architects in order to create a cozy and sophisticated rustic mountain house...