Art Collector’s Retreat, a Mid-Century Transformation by Rerucha Studio

Art Collector's Retreat, a Mid-Century Transformation by Rerucha Studio

Project: Art Collector’s Retreat
Architects: Rerucha Studio
Builder: DPSCO – David Shutz
Location: Bellevue, Washington
Area: Area: 230.0 m2
Year: 2018
Photo Credits: Alex Hayden, Lara Swimmer
Text by Rerucha Studio

The Art Collector’s Retreat is an interior and exterior renovation designed by Jill Rerucha of the Seattle-based Rerucha Studio. Originally designed by noted Pacific Northwest architect Paul Kirk in 1958, the residence is located in the Enatai neighborhood of Bellevue, Washington.

Art Collector's Retreat, a Mid-Century Transformation by Rerucha Studio

Every site, every house has its strengths and weaknesses. The architect’s purpose is to see the essence of the home through the distraction of its present state. To help the home reveal its authentic self. In this home, the strength emanated from its original architect, Paul Kirk. Kirk was a founder of NW design: simple forms and details, regionally appropriate materials and a wash of Japanese serenity. Much of this composure was lost in ensuing decades of trendy remodels. There was a period weakness in the original design’s front elevation; the house sat as a blank wall on the street, without windows or architectural features and an entry through the carport.

Art Collector's Retreat, a Mid-Century Transformation by Rerucha Studio

The design team chose to enter the mindset of Paul Kirk, honoring him and the art collectors who owned the potential of this home. The solution for the walled street-side and carport was to relocate the front door and accentuate the strong horizontal in new entry windows and glass garage doors. An entry sequence for the home was then created by elevating and stepping the landscape and dramatizing the hand-crafted steel door.

garden, a Mid-Century Transformation by Rerucha Studio

The strength of the home was its east wall of glass, but this dramatic feature emptied onto a paver patio and the windows had become secondary to added interior walls. Those walls were knocked down and the house gutted to bring in the flow of natural light. The serenity of the interiors was reflected by adding Japanese gardens with their timeless elements of pine, stone and moss; inviting the same contemplation as the art within. The inside/outside connection was strengthened, making the house expansive even with its small footprint. Every element of the home — the materials, the sculpted landscape, the light — are part of the architectural composition, supporting and becoming, art. The overall effect is composed. The demanding eye of a collector is met by the orchestration of design.

Art Collector's Retreat, a Mid-Century Transformation by Rerucha Studio

Art Collector's Retreat , a Mid-Century Transformation by Rerucha Studio

dining room+kitchen, a Mid-Century Transformation by Rerucha Studio

kitchen, a Mid-Century Transformation by Rerucha Studio

Art Collector's Retreat , a Mid-Century Transformation by Rerucha Studio

Art Collector's Retreat , a Mid-Century Transformation by Rerucha Studio

bathroom +bedroom, a Mid-Century Transformation by Rerucha Studio

bathroom, a Mid-Century Transformation by Rerucha Studio

Art Collector's Retreat , a Mid-Century Transformation by Rerucha Studio

Art Collector's Retreat , a Mid-Century Transformation by Rerucha Studio

Art Collector's Retreat , a Mid-Century Transformation by Rerucha Studio

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

A Mid Century Modern Home Gets Fresh Update for a Young Family

The homeowners of this Mid Century Modern home in Creve Coeur are a young Architect, his talented wife and their two young sons. Being avid collectors of Mid Century Modern furniture and furnishings, they purchased their Atomic Ranch home, built in the 1970s, and saw in it a perfect future vessel for their lifestyle.

Apartment 99 Designed for a Young Couple

Located in Lviv, Ukraine, apartment 99 was designed for a young couple by FormaLine Design Studio. Description by FormaLine: Small apartment for young couple located...

Oak Lane House in Rural Suffolk / Cassion Castle Architects

Inspired by local farm buildings, the exterior at ground floor level is entirely masonry (knapped flint with steel corners) while the exterior at first floor level is clad in black timber. The ground floor of the Oak Lane house is separated into wings which define external spaces around the building.

Mountain House Built on the Ruins of an Old Rustic

Located in Albosaggia, Italy, this mountain house was designed by architect Rocco Borromini. Project description: The project concerns the construction of a house on the...