Atrium Townhome in Montréal, Canada / RobitailleCurtis

Atrium Townhome in Montréal, Canada / RobitailleCurtis
Looking up through the atrium. Photo credit: Adrien Williams

Project: Atrium Townhome
Architects: RobitailleCurtis
Location: Montréal, Canada
Year 2019
Photo credits: Adrien Williams, Marc Cramer
Text by RobitailleCurtis

Originally built in 1978, the Atrium Townhome required significant renovations. In the end, the decision was made to gut the house and largely start over. The clients, a young family, wanted updated modern finishes, unique design features, and an open convivial layout with the ability to close off space so their Great Danes and cats could be kept out of the kitchen and living room. The project’s primary material palette needed to be durable and not require constant maintenance.

Atrium Townhome in Montréal, Canada / RobitailleCurtis
View from Entry. Photo credit: Marc Cramer

RobitailleCurtis‘s design highlights the dramatic vertical and horizontal axis of the Atrium Townhome. On the ground floor, the linear hearth and views across the atrium and kitchen terminate at the new garden window wall. The vertical axis is highlighted by the two-story book-case and vertical grain Douglas Fir slats.

Atrium Townhome in Montréal, Canada / RobitailleCurtis
Atrium view towards millwork cube. Photo credit: Marc Cramer

The material palette of Douglas Fir slats, polished concrete floors, and white lacquered millwork achieve brightness, warmth, durability and sleek minimal design. Concealed floor to ceiling pocket doors and stainless steel mesh curtains provide flexible separation. A net ‘floor’ replaces the need for guardrails at the top of the expanded atrium and serves as a unique play surface on the third floor where children’s rooms are located.

Atrium Townhome in Montréal, Canada / RobitailleCurtis
View towards kitchen without mesh screen. Photo credit: Adrien Williams

At the main living level, the kitchen has been relocated from the front of the home to the rear where it now enjoys more open space and daylight in its position adjacent a window wall with views to a newly designed garden. A carefully detailed millwork ‘cube’ is a primary organizing element of the ground floor plan. It is a nicely proportioned object that orients movement through space as it separates the living room from the atrium and kitchen. The ‘cube’ contains two concealed glass pocket doors that enable the living room to be closed off. It also conceals a coat closet at the main entrance of the home and hides a discreet powder room.

Atrium Townhome in Montréal, Canada / RobitailleCurtis
Linear hearth and detail view of ladder and millwork at atrium and kitchen. Photo credit: Adrien Williams

At the ground floor level and up through the atrium and main stair, vertical grain Douglas fir slats provide screened views through the home and eliminate the necessity for guardrails. Douglas fir, concrete floors, and white lacquered millwork combine to create a crisp, clean, and warm material palette.

kitchen, Montréal, Canada / RobitailleCurtis
Kitchen looking south towards garden. Photo credit: Marc Cramer

At the third floor level, a net ‘floor’ has been installed at the top of the atrium allowing the void space to become a dramatic play surface adjacent to the kid’s bedrooms. The use of a net in this location precludes the need for guardrails and opens the floor plan to unimpeded views to and from the third floor.
Riggers from Cirque du Soleil installed the trapeze net.

kitchen design, Montréal, Canada / RobitailleCurtis
Kitchen looking north towards atrium along the length of the linear hearth. Photo credit: Marc Cramer

staircase, Montréal, Canada / RobitailleCurtis
Douglas fir screen as ground floor and second floor bridge. Photo credit: Adrien Williams

Atrium Townhome in Montréal, Canada / RobitailleCurtis
View of bridge at second floor towards den. Photo credit: Adrien Williams

Master Bath, Montréal, Canada / RobitailleCurtis
Master Bath. Photo credit: Adrien Williams

Atrium Townhome in Montréal, Canada / RobitailleCurtis
Third floor view of net floor with douglas fir guardrailing, and sawtooth sky light above. Photo credit: Marc Cramer

plan

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Faber Design & Architecture Transforms Indian Restaurant, Lasan

If you’re looking for your typical Indian restaurant, look elsewhere, because thanks to an extensive makeover, Lasan is anything but average. Famously the winner of Gordon Ramsay’s the F Word in 2009, it has been delighting Birmingham diners since 2002 from its home in the historic Jewellery Quarter.

Domain Apartment Offers a Timelessly Elegant Retreat in Melbourne

Located in the historic Boyd designed Domain Park Flats, this apartment offered near pristine preservation of the 1959 original design. Respecting the original design and by adding contemporary interior elements, Domain apartment offers a timelessly elegant retreat in the middle of Melbourne.

Val Des Monts Retreat / Christopher Simmonds Architect

Val Des Monts Retreat is a tranquil forest retreat designed by Christopher Simmonds Architect, an architectural studio based in Ottawa, Ontario, Canada. From the architect:...

Float House / Office of Mcfarlane Biggar

Designed by Office of Mcfarlane Biggar, Float House is the first floatation center in Vancouver, and one of the largest in the world. The...

East London House Extension by Mustard Architects: Inside Out

Our clients live in East London, close to their extended families and desired a space in which to eat, drink and be merry. We proposed extensions at ground floor to the rear ...

This Renewed Edwardian House Respects its Architectural Past

This renewed Edwardian House respects its architectural past, minimizes invasive demolition and offers fun, bright atmospheres to help today’s youthful home owners juggle their family and lifestyle needs.