Residential ArchitectureLoftsArt Loft in Chai Wan, Hong Kong / Mass Operations

Art Loft in Chai Wan, Hong Kong / Mass Operations

Art Loft in Chai Wan, Hong Kong Mass Operations (1)

Architect: Mass Operations
Project: Art Loft Chai Wan
Team: Viviano Villarreal-Buerón
Location: Hong Kong, Chai Wan
Area: 220m2
Photo Credits: Jonathan Maloney

The Art Loft is a project completed by Mass Operations in Chai Wan, Hong Kong.

Description by Mass Operations: In a city that commands some of the highest per sq.ft rates for mostly underwhelming properties, industrial conversions are a popular and budget friendly option for those seeking more unique spaces, with higher floor to ceilings and more generous areas.

Art Loft in Chai Wan, Hong Kong Mass Operations (5)

“The Art Loft ” in Chai Wan is our 2nd loft in Hong Kong and builds upon the work done on our Ap Lei Chau “Bachelor’s Loft”. Although the two lofts find themselves in completely different parts of the city, both districts are industrial zones and both projects are driven by an intention to generate better spaces than those available in the city’s residential neighborhoods.

Art Loft in Chai Wan, Hong Kong Mass Operations (7)

The owner of the Chai Wan Loft is an art collector; as such his wish was to be able to display his art and book collection while also being able to entertain guests, in a spacious and comfortable setting, with views of the city.

Art Loft in Chai Wan, Hong Kong Mass Operations (4)

A pragmatic layout plan uses a concrete dividing wall to separate the Living and Sleeping areas, the wall is left short of the ceiling allowing for ventilation and light to be shared between the spaces while maintaining privacy.

Art Loft in Chai Wan, Hong Kong Mass Operations (3)

Opening and closing elements are used to hide and reveal spaces. The catering kitchen can be opened or closed by large sliding partitions that double as blackboards creating a dynamic public living area, while the Bedroom uses a curtain to hide and reveal the wardrobe, drastically changing the character of the space from Bedroom, to Walk in Closet without sacrificing space for either.

Art Loft in Chai Wan, Hong Kong Mass Operations (15)

A general approach of “industrial roughness” and adhoc strategies are used to maintain the quality of the –converted- space; scraped beams and columns reveal the structural concrete, exposed piping and machinery show the sense of urgency and perhaps temporality of the occupation of the space.

Art Loft in Chai Wan, Hong Kong Mass Operations (18)

Art Loft in Chai Wan, Hong Kong Mass Operations (13)

Art Loft in Chai Wan, Hong Kong Mass Operations (9)

Art Loft in Chai Wan, Hong Kong Mass Operations (10)

Art Loft in Chai Wan, Hong Kong Mass Operations (12)

Art Loft in Chai Wan, Hong Kong Mass Operations (16)

Art Loft in Chai Wan, Hong Kong Mass Operations (2)

Art Loft in Chai Wan, Hong Kong Mass Operations (6)

Art Loft in Chai Wan, Hong Kong Mass Operations (17)

Art Loft in Chai Wan, Hong Kong Mass Operations (14)

Art Loft in Chai Wan, Hong Kong Mass Operations (11)

Art Loft in Chai Wan, Hong Kong Mass Operations (8)

Thank you for reading this article!

Subscribe to our newsletter

Otto’s Burger in the Historic Heart of Cologne, Studio Modijefsky

Commissioned to design the latest edition to Otto’s Burger in the historic heart of Cologne, Studio Modijefsky has taken the history of the building as an inspiration for the new interior.

Single Family Summer Getaway in Nova Scotia

Rabbit Snare Gorge is a single family summer getaway set in the rugged terrain of Inverness, on the coast of rural Cape Breton, Nova Scotia. The form is generated by the vertical transformation of the traditional gable, a way to get above the trees and view the landscape.

Two Room Apartment for a Young Man / Ruetemple

With an area of 47 square meters, this two room apartment was designed for a young man by Russian studio Ruetemple. Tasks We were expected to...

CR Apartment, A Renovation Meant to Respect the Patrimony of the 17th Century

When intervening in a space such as this apartment, one should not interfere with the existing architecture. More than to propose, it was necessary to omit, to refurbish and integrate.

Hackney Backhouse by Guttfield Architecture

Hackney Backhouse is a brave, imaginative and contemporary back-garden house that volunteers itself to the street through louvered screens of weathering steel, affording fleeting glimpses into the house to passers-by.

Recommended Stories