Hospitality ArchitectureAutoCamp Yosemite by Anacapa Architecture

AutoCamp Yosemite by Anacapa Architecture

AutoCamp Yosemite by Anacapa Architecture

Project: AutoCamp Yosemite
Architects: Anacapa Architecture
Architect: Dan Weber
Project Manager: Jessi Finnicum-Schwartz, Geoff April
Design Team: Jose Sanchez, Saba Zahedi
Interior Design: Geremia Design
Contractor: Quiring Construction
Civil Engineer: RRM Design Group
Location: Yosemite, California
Project Size 35 Acres
Photography: Aaron Leitz, Erin Feinblatt, Melanie Riccardi, Josh Franer, Thomas J. Story
Text by Anacapa

AutoCamp opened its third location in Yosemite, California in June 2019. The innovative hospitality brand has redefined alternative lodging by blending the traditional outdoor experience of camping with the service and design of a boutique hotel.

After the phenomenal success of AutoCamp Russian River, our firm once again joined forces with San Francisco’s Geremia Design to design an unparalleled lodging experience in Yosemite. Our scope of work for the project includes site design, including a 4,000 square foot Clubhouse and 102 customized accommodations including Airstreams, Luxury Tents and Cabin Suites.

AutoCamp Yosemite by Anacapa Architecture

reception, Anacapa Architecture

Surrounded by the iconic redwoods and firs of the Sierra Nevada mountains, this clubhouse for a boutique hotel company draws inspiration from the surrounding geology and material landscape. Providing an updated version of the midcentury modern design language, this clubhouse acts as a pavilion to provide a flexible indoor/outdoor space in which to connect to the surrounding environment. Accompanied by designed landscapes, including a custom fireplace and outdoor dining, this clubhouse is an intimate vehicle to explore the natural environment.

interiors, boutique hotel, Anacapa Architecture

fireplace, Anacapa Architecture

The 4,400 SF, two story clubhouse acts as the fulcrum around which this boutique hospitality company organised its modern camping experience. Clad in weathered steel, natural, rough sawn timber, and expansive glass, the clean, rectilinear planes of the clubhouse complement the surrounding landscape and set the tone for the polished rural retreat.

dining area, Anacapa Architecture

clubhouse, Anacapa Architecture

Prompted by a project brief challenging the designers to re-imagine a new vision for remote camping, the clubhouse is intended to flex to support numerous types of programmatic elements, as well as providing guests with direct connections to the Sierra Nevadan landscape. For the interiors, Geremia Design took cues for the material palate from the spectacular environs, mixing sophisticated contemporary lines with rough-hewn materials.

terrace, Anacapa Architecture

pool, Anacapa Architecture

More programmed areas of the floorplan only act to reinforce the connection between guests and the environment. Large-scale, low-slung seating areas with fire pits are skillfully situated throughout the clubhouse, showcasing striking views of the natural surroundings and encouraging a communal experience that honors the spirit and tradition of camping.

AutoCamp Yosemite by Anacapa Architecture

AutoCamp Yosemite by Anacapa Architecture

AutoCamp Yosemite by Anacapa Architecture

AutoCamp Yosemite by Anacapa Architecture

Think Park Project by Shma Company / Thailand

Located in Chiang Mai, Thailand, Think Park was completed in 2015 by Thai studio Shma Company Limited. Description by Shma: The Designer interpreted the design into...

Lake Shore Drive Studio by Vladimir Radutny Architects

Architects: Vladimir Radutny Architects Project: Lake Shore Drive Studio Location: Chicago, Illinois Area: 70 sqm Photography: Bill Zbaren Lake Shore Drive Studio is a 70 sqm apartment designed by...

Muriwai Weekend House is Placed at the Edge of a Cliff to Capture the Dramatic Views

The Muriwai house is a weekend house used by a couple throughout the year as an escape from their urban working lives, located on a steep site perched above the ocean and Muriwai beach.

Canonbury House, London by IF_DO

IF_DO has completed the reconfiguration and extension of a Grade II-listed Georgian townhouse in north London for its longstanding owners.

Langlois-Lessard Residence / Chevalier Morales Architectes

Located in a flood zone along the shore of Lake Saint-Louis, the design of the Langlois-Lessard Residence is a direct response to the interrogations that where raised during the visit to the site.

Related Articles