Axiom Desert House, Palm Springs / Turkel Design

- Advertisement -

Axiom Desert House / Turkel Design

Project: Axiom Desert House
Architects: Turkel Design
Location: Palm Springs, California
Year 2019
Photo Credits: Chase Daniel

Based on the Axiom 2110 and featuring the Turkel Design signature post-and-beam construction and an open great room breezing out to a private courtyard, the 2,080-square-foot Axiom Desert House draws from the lifestyle and culture of Palm Springs—seamlessly blending indoor and outdoor living while incorporating innovative and energy-efficient products and systems throughout.

Axiom Desert House / Turkel Design

Recently completed in February 2019, Axiom Desert House made its debut as a Featured Home at this year’s Palm Springs Modernism Week—turning heads as a stunning, systems-built jewel that is now the private residence of designers Joel and Meelena Turkel, as well as a Living Lab for Turkel Design. The home’s open plan, indoor/outdoor flow, and thoughtful use of sustainable materials are a testament to modern prefab, celebrating transformative design that is simple, elegant, and replicable.

kitchen / Turkel Design

Axiom Desert Residence has been designed to exist as a hybrid of learning, living, and collaboration, a story we have been telling from start to finish on our social media channels throughout 2018 and 2019—breaking down the process that Turkel Design has refined as a practice over the past decade. Furthermore, Joel and Meelena Turkel took this project as an opportunity to turn the lens on themselves as both designers and clients, while teaming up with numerous esteemed partners whose carefully designed products are integral to the home’s success—offering Turkel Design the opportunity to experiment with new materials, finishes, and processes, while paying careful attention to ensure that Axiom Desert House, like all of our projects, feels like home.

Axiom Desert House / Turkel Design

Axiom Desert House / Turkel Design

Axiom Desert House / Turkel Design

Axiom Desert House / Turkel Design

pool / Turkel Design

Axiom Desert House / Turkel Design

bedroom / Turkel Design

bathroom / Turkel Design

Axiom Desert House / Turkel Design

bedroom / Turkel Design

Axiom Desert House / Turkel Design

office / Turkel Design

bathroom / Turkel Design

Axiom Desert House / Turkel Design

- Advertisement -

One-Story Family House Covered with Charred Larch Planks

Colours are minimalist – the one-story family house is black form the outside and the interior is predominantly white – based on our long-standing inspiration by Scandinavia. The details and the furniture bring colour accents to the interior, the atmosphere is created by a fireplace and a number of accessories.

A small library transformed into a cozy home in Portland

Library House is an extension and refurbishment project completed by Jessica Helgerson Interior Design. Description by JHID: This project was a complete remodel plus an...

House Under a Tree / Elena Kudinova Design

Architects: Elena Kudinova Design Project: House Under a Tree Location: Kharkiv, Ukraine From the architect: City people rest near water and forests. Obviously, therefore, a perfectly urban...

Minimalist Interior Showcased by Black & White Apartment in Tel Aviv

The 80 sqm long strip apartment (its length is 19 m and its width 3.70 m only), located in central of Tel Aviv, intended for a holiday home town for a family who likes to entertain has transformed by Interior designers Yael Perry, Dafna Gravinsky and architect Amir Navon into a minimalist airy space punctuated by delicate black & white grid and furnishings.

Apartment MM Grunewald – minimalist lighting concept

Apartment MM Grunewald was designed by Berlin-based Bruzkus Batek Architekten. Description by Bruzkus Batek: This Moscow-based couple’s second home is located on the ground floor...

This Waterfront Retreat is Embraced by Dense Woods

Pole Pass Retreat is an intimate waterfront retreat designed by Seattle-based Olson Kundig Studio. Description by Olson Kundig: Nestled into a dense, wooded shoreline site,...

Sambade House in the Portuguese Countryside by Spaceworkers

Functionally, the Sambade house takes place on two floors, the first floor which houses the nuclear housing spaces as the rooms and living spaces. It is on this floor where is located the main entrance of the house ...

Fall House : anchored in the imposing beauty of the Californian coast

This holiday house is situated on the spectacular coast Big Sur, anchored in the imposing beauty of the Californian landscape. The place, located at...

Inner City Cottage Turned into a Contemporary, Light Filled Home

The design for this dwelling transforms an existing inner city cottage into a contemporary, light filled home. New kitchen, living and dining areas and a shady cantilevered white steel pergola extend out to connect the interiors of the house to its yard and outdoor living area.

Compartmentalized Apartment Converted into a Completely Integrated Living Space

The biggest challenge was the conversion of a compartmentalized apartment into a completely integrated space, rethinking the way of living of two young brothers. The living room, TV room, dining room, kitchen, laundry, balcony and office have become part of a single space.

Wooden Beach House Integrated in a Spectacular Coastal Landscape

Casa Encallada is a wooden beach house designed by Whale! Architecture and located on the Pacific coast, in Tunquen, Chile. Description by Whale! Architecture: The...