Doheny Residence by McClean Design, Los Angeles

- Advertisement -

Doheny Residence by McClean Design, Los Angeles (1)

Some sites seem impossible when you first look at them but this one took unbuildable to a whole new level. A triangular postage stamp abutting a mountain with a killer view, our greatest challenge was to put the 8000 SF home our clients wanted onto the site in such a way as to maximize the view.

To begin, we cut back the hill with retaining walls to provide a pad to build on, creating a unique double curving wall that followed the contours of the mountain and cried out for a water feature. Since the view was perpendicular to the street we decided to create an entry sequence following the water wall and introducing the spectacular view at the front door.

Doheny Residence by McClean Design, Los Angeles (14)

The need for light in the lower level led to a basement courtyard design and an opportunity for the water to spill to a basin below traversed by bridges on both levels. The Doheny Residence is all about water and light, with water bouncing light from all sides into the basement rooms below. Built for entertaining, the lower living space is complete with a full bar, gaming lounge, media room and gym.

Doheny Residence by McClean Design, Los Angeles (13)

There is a seamless connection between the living room and the outdoor patio with an infinity edge pool that runs the entire length of the view. The kitchen is flooded with light from above through wall to wall skylights and views to the entry and water feature. The dining room is framed by the water wall and a dazzling wine display. A compact master bedroom opens completely to the pool and view while the bathroom enjoys a quiet outdoor garden complete with fireplace and patio.

Designer: Paul McClean
Project Type: New Single Family Residence / Doheny Residence
Location: Los Angeles, CA
Approximate Size: 8,000 sf
Completion Date: 2015
Contractor: Craig Williams
Engineer: Structures, Inc.
Photographer: Jim Bartsch

Doheny Residence by McClean Design, Los Angeles (3)

Doheny Residence by McClean Design, Los Angeles (4)

Doheny Residence by McClean Design, Los Angeles (5)

Doheny Residence by McClean Design, Los Angeles (6)

Doheny Residence by McClean Design, Los Angeles (9)

Doheny Residence by McClean Design, Los Angeles (8)

Doheny Residence by McClean Design, Los Angeles (2)

Doheny Residence by McClean Design, Los Angeles (7)

Doheny Residence by McClean Design, Los Angeles (10)

Doheny Residence by McClean Design, Los Angeles (11)

Doheny Residence by McClean Design, Los Angeles (12)

Doheny Residence by McClean Design, Los Angeles (16)

Doheny Residence by McClean Design, Los Angeles (15)

Thank you for reading this article!

- Advertisement -

Glenview House – Renovation of a Mid 50′s House

Office of mcfarlane biggar (omb) recently have completed Glenview House in North Vancouver, British Columbia, Canada. Description by omb: The Glenview House is a renovation...

Casa Largo dos Martires designed by Studio Arte

Casa Largo dos Martires lies adjacent to a small public garden in the centre of Silves – a picturesque town in the Algarve hinterland,...

632 meter-tall Shanghai Tower Ranks as China’s Tallest Building

Architect: Gensler Project: Shanghai Tower Location: Lujiazui Finance and Trade Zone, Pudong district, Shanghai, China This super-tall, 632-meter tower will be sited in the heart of Shanghai’s...

Kings Hall House, London / Daykin Marshall Studio

Our clients understood the challenges behind creating a voluminous, bright and sympathetic extension on the north-facing rear facade of this period property. We matched their ambitions by turning constraints into driving design factors.

Ghat House in Chile / Max Núñez Arquitectos

The Ghat house is located on a terrain that has a 25º inclination, facing the Pacific Ocean. Its design, structure, internal organization, and the lifestyle proposed within it were determined by the pre-existing conditions of the topography.

Belvedere Penthouse in Downtown Montreal / Desjardins Bherer

Throughout the Belvedere penthouse, special attention has been paid to concealing mechanical services and creating a harmonious whole. Small recessed lighting fixtures form luminous rectangles on the ceiling, motorized curtains retreat into specially designed niches, kitchen cabinets are free of handles, and door frames fit flush with the walls.

Guaruja Flat Refurbished by Estudio BRA for a Retired Couple

This Guaruja flat is the new address of a retired couple on the coast of São Paulo. The architectural intervention in the existing space was based on the decompartmentalization of the environments that were once fragmented did not represents the lifestyle of the residents.

Giacomo Yandoit House – Modern Classic Transformation of a Former Church

Seamlessly integrating classic design with contemporary architecture, the spectacularly restored Giacomo Yandoit house is the perfect example of different design aesthetics working in harmony. The...

This House Provides a Meditative Retreat with Expansive Views of the East China Sea

Perched on the edge of a cliff on Japan’s remote Ikema Island, this house provides a meditative retreat with expansive views of the East China Sea. Built of concrete to withstand extreme weather, the architects detailed the home with traditional Japanese materials to soften its edges.

Zacatitos Retreat – Off Grid Desert Dwelling / Campos Leckie Studio

Designed by Campos Leckie Studio, Zacatitos Retreat is the second of a series of desert dwelling prototypes that comprise an ongoing body of research into...

Alphington Townhouses by Green Sheep Collective

These four Alphington townhouses present an innovative approach to the design of medium density housing. Each townhouse has been designed with excellent connections to the outdoors, maximised access to north light, and natural ventilation. Internal spaces allow for flexibility and the varied lifestyles of inhabitants.