Barcelona Flat with a Distinct Contemporary Character

- Advertisement -

Barcelona Flat with a Distinct Contemporary Character

Project: Barcelona Flat
Architects: Colombo and Serboli Architecture
Team: Andrea Serboli, Matteo Colombo (Architects)
in collaboration with Margherita Serboli Arquitectura
Location: Barcelona, Spain
Surface: 75m²
Year 2018
Photography: Roberto Ruiz

This Barcelona flat is located in a quiet and green passageway beside the Sagrada Familia ever-on-site temple and belongs to Andrea Serboli, one of the two founders of the architectural firm. It was therefore the perfect opportunity to develop a sample of the firm’s style, having as a single limit a maximum budget to invest, and to find place for a great number of objects and memories forming the owner’s collection.
The simple brief was to turn the house into a wunderkammer, a quiet retreat full of emotionally charged objects, with at least one guest room besides the main one.
The 1914 building is a fairly simple example of a modernist (Catalan Art Nouveau) building in the Eixample district. The Barcelona flat, bought in a state of neglect, presented some period elements, although most of the irreversibly compromised.

Barcelona apartment, kitchen

The original layout consisted of a series of partitions, in full style of the modernist period, which divided the apartment into six rooms. The gallery overlooking the interior patio of the block had been previously closed off with PVC windows; the original period gallery windows had been lost before the purchase. The challenge has been translated into the will to maintain the period elements that could be saved, without renouncing to a flat with a distinct contemporary character and as clear and diaphanous as possible.

kitchen, interiors

The two bedrooms adjacent the entrance had original features in good condition (floors and doors above all). The presence of a lineal balcony that connects them to the tree-lined passage has contributed even more to the idea of restoring and recovering them in their original layout.
In the rest of the apartment, the impossibility of preserving the original floors and the presence of bathroom and kitchen elements in a too prominent and unfavorable position, led to the decision of the total removal of the remaining walls, making it impossible to preserve the floors.

Barcelona Flat with a Distinct Contemporary Character

The Concept:
The concept of the project is therefore guided by the idea of emptying the apartment and inserting a lacquered, wooden-clad, groove-paneled blue box in the middle of the floor plan, modulating and redefining the spaces around it in a more architectonic way.
The box contains a bathroom, designed more as a relaxing and intimate area. It is the sancta sanctorum of the entire Barcelona flat, its entrance hidden and camouflaged between the doors of the closets constituting the entire external facade of the box.

Barcelona, home decor, interior design

A semi-arc carves the blue volume transforming the corridor in an ample, curved ceiling hall that connects visually day and night areas, finished in a lighter blue. The box’s entire floor is raised to allow the drains of both kitchen and bathroom to reach the pipelines of the inner shaft. The wide corridor flooring is covered in micro-cement in a lighter shade of blue, matching that side of the box and by the entrance its step ends with a curve, exposing the original multicolored geometric floor.

home decor, interiors

The box inner skin is a very warm shade of pink micro-cement, meant to contrast with its cold exterior tones, wanting to convey the feeling of having reached a secret place, the most intimate point of the apartment: the bathroom. From the outside of its concealed doors, this warm coating can be slightly glimpsed and deduced only from the living room through a circular funneled-glass window, placed above the kitchen counter (another element that generates both privacy and curiosity). The same optical glass, framed in matt black matching the faucets, is used to screen the built-in bathtub and shower. The room’s floor is covered in square grey tiles, forming a high skirting board that shapes a masonry bathtub that doubles as a comfortable shower box. Tile grouts are in a terracotta shade and faucets are matt black. A bespoke sink cabinet, a custom-built, curved-shaped, angular mirror and a globe lamp complete the special relax room.

Barcelona Flat, interior design, renovation

The blue box external surface, a boiserie of grooved panels disguising the wooden doors of storage elements, acts as 4-season cabinets on the side towards the main bedroom, whilst on the light-colored corridor side hides wardrobe, technical cloakrooms and bathroom doors and finally becomes kitchen cupboards towards the living room. In the living space, a large island hosting the hobs is designed as a detached piece of the box and doubles as a comfortable table for more intimate dinners or breakfasts.

Barcelona Flat with a Distinct Contemporary Character

The airy and diaphanous living and kitchen space now benefits of the light of a new big French window that opens on the newly opened terrace, populated by plants.

balcony, apartment

In terms of materials, the entire Barcelona flat is treated spartanly and as a single container, with very neutral elements and colors: where the original floor could not be maintained, an ivory-colored, continuous micro-cement has been used. All the false ceilings have been removed; Catalan vaults have been recovered and painted warm white.
The neutrality of the described elements creates a container aimed to make the lacquered blue box stand out.
Hints of color in contrast with the prevailing blues are the lobster-painted beams, which trace reinforcing (both structurally and metaphorically) the ancient partitions that used to divide what today is a single open space. The same shade is used, on the terrace laundry door (rescued), and for the traditional ‘rasilla’ terracotta tiles of the outdoor floors.

Apartment with a Distinct Contemporary Character 4

Punctual elements of more precious materials are mixed with more basic elements and combined to generate a feeling of affordable luxury, not ostentatious but to be searched in everyday details. It is the philosophy behind the use of brass in small elements such as the top of the micro-cement skirting boards or the thresholds where floors change; or the choice of Portobello marble as the kitchen countertop, backsplash and on the curved island and all the bespoke furniture pieces all lacquered and handle-less.

bedroom, Colombo and Serboli Architecture, Barcelona

The idea for the furnishing reflects the same philosophy, mixing luxury furniture with vintage pieces: neutral colors, objects collected in travels and paintings with a strong personal emotional character.
As the brass disc of the Globe Fold sconce that presides the dining area, designed by CaSA, the light is produced by Barcelona brand Metalware.
Below it, a long table used both as desk and dining, lacquered in ivory, sided by vintage, black Thonet chairs with wicker seats, rescued, sided by cork and black metal stools, a limited edition from IKEA.
The living area is fitted with carefully chosen furniture: a Mags sofa and Bouroullec designed Can armchair, both by HAY. Of the same brand, the stools for the kitchen island: Edge 30.
On the terrace, two Kettal chairs and a table of the same brand.

Colombo and Serboli Architecture, Barcelona, bedroom

Colombo and Serboli Architecture, Barcelona apartment, bedroom

Colombo and Serboli Architecture, Barcelona, bathroom design

Colombo and Serboli Architecture, Barcelona, bathroom

Colombo and Serboli Architecture, plan

- Advertisement -

Ruhnn Culture Office by InDeco

Ruhnn Culture is China’s largest firm dedicated to internet KOL incubation and KOL marketing in e-commerce. Its new office is set on the 37 and 38 floors of GT Land Plaza in CBD of Hangzhou, with a total area of 3,558 sqm.

Interwar Duplex Turned Into Bright Family Residence

An existing interwar duplex on a sloping site was the foundation of this challenging project. The two units had complex floor plans over three levels; including a detached basement. The building’s steep elevation provided excellent views but created a disconnection with the outdoors.

Lambeth Marsh House in London / Fraher Architects

Lambeth Marsh House is a single-family home renovated by London-based Fraher Architects. Project description: Lambeth Marsh House had been left unoccupied for over ten years...

Elegant Interior With Industrial Elements: RS Apartment by Studio 1408

Wood and metal, opposites by tactile and visual perception, can actually match as a state: both are used here as rough, unfinished materials. This antithetical visual assembling reveals a pleasant, elegant interior,  industrial scenery which is well-balanced by the gray shades.

Astley Castle Renovation by Witherford Watson Mann Architects

In a competition of ideas, Witherford Watson Mann Architects were chosen to give a new life to Astley Castle, an old fortified manor in...

Citlik Residence in Mugla, Turkey / PIN – Project International Architecture

The Citlik Residence, which was designed for a middle-aged couple striving to simplify their lives, is formed with few materials, quality details and simple solutions.

Lagoon Weekend Residence in Marin County, California

This 2,100 square-foot lagoon weekend residence was built in Seadrift on the Stinson Lagoon in Marin County, California. Although the lagoon is filled with Pacific Ocean Sea water, it is shallow and warm ....

Fish Creek House in Wilson, Wyoming / JLF Architects

Fish Creek House is a beautiful mountain home designed by JLF Architects. Project description: The Fish Creek house is located within the “Bohemian Fringe” of...

Two Faced House by Butler Armsden Architects

Two Faced House is a renovation project completed by Butler Armsden Architects in San Francisco. Project description: Friends and family encouraged our clients to trade...

Las Lomas Residence / Nelsen Partners Architects

The Las Lomas Residence is envisioned in two distinct elements; the “frame” which defines the public realm and main living areas, while the limestone clad volumes enclose the private family areas of the house.

Westmoreland Terrace by UV Architects

UV Architects have recently completed Westmoreland Terrace, a project of renovation and modernization of a residence in London. The client brief was to make better...