Berlin Loft in a Former Car Repair Shop / Studio Karhard

Berlin Loft in a Former Car Repair Shop / Studio Karhard

Project: Berlin Loft in a Former Car Repair Shop
Architects: Studio Karhard
Project Team: Thomas Karsten, Alexandra Erhard, Anne Lüdtke, Christian Sommer, Lennart Zemke
Location: Berlin, Germany
Area: 280 m2
Completed 2020
Photo Credits: Stefan Wolf Lucks
Text by Studio Karhard

The spacious loft on the ground floor of a commercial rear building in Berlin Kreuzberg is located in the rooms of a former car repair shop.

Berlin Loft in a Former Car Repair Shop / Studio Karhard

Together with the owner, a spacious living and working environment was created, which atmosphere is not only due to the choice of materials but also through technically complex and sophisticated measures such as the underfloor heating and the acoustic ceiling.

kitchen, Studio Karhard

Both of these do not appear, but make a decisive contribution to wellbeing. An installation for the kitchen and bathroom with sauna was created in the former workshop, with a workspace and a media lounge on the upper level.

Berlin Loft in a Former Car Repair Shop / Studio Karhard

The materials used correspond to the character of the workshop, such as raw brick and oiled metal. In addition, a large, solid brick step was introduced as a space-forming element, which connects to a mighty open fireplace.

interior design, Studio Karhard

All fixtures in this area of the room are very restrained and suggest that they have always been there. The bedroom and bathroom consist of a spatial unit that has been lavishly covered with a leveled concrete surface and is illuminated with internal windows and glass elements.

Berlin Loft in a Former Car Repair Shop / Studio Karhard

In the side part there is the children’s room and the study. The desire for sufficient storage space was also taken into account, which was implemented in various built-in cupboards with surfaces in Linoleum with wood elements. The materials used were coordinated in detail with the owner. The spectrum ranges from cement tiles with graphic ornaments, manufactured steel glass walls and a large number of specially designed and manufactured built-in furniture.

Berlin Loft in a Former Car Repair Shop / Studio Karhard

Berlin Loft in a Former Car Repair Shop / Studio Karhard

Berlin Loft in a Former Car Repair Shop / Studio Karhard

Berlin Loft in a Former Car Repair Shop / Studio Karhard

bathroom, Studio Karhard

Berlin Loft in a Former Car Repair Shop / Studio Karhard

bathroom, Studio Karhard

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Blanche Chalet 4

Blanche Chalet by ACDF Architecture / Quebec

The Blanche Chalet, whose name evokes the spirit of the vernacular houses of the region, is situated in La Malbaie’s area of the “Terrasses...
Casa Piraja in Sao Paulo Renovated by Estudio BRA 5

Casa Piraja in Sao Paulo Renovated by Estudio BRA

Belonging to the third generation of the same family, Casa Piraja in the city of Sao Paulo was renovated to receive the new residents, a young couple and their dog. The overly compartmentalized spaces with low lighting and low ceiling did not meet expectations.
Casa Atrio Interconnects Decorative Classical Architecture with a Victorian-Era Home

Casa Atrio Interconnects Decorative Classical Architecture with a Victorian-Era Home

Project: Casa Atrio Interior Architects: Biasol Design Studio Location: Carlton, Melbourne, Australia Year 2018 Photographer: Derek Swalwell A heavenly plant-filled atrium brings life, light and connection into the heart...
Watermark House in Brooklyn / BAAO Architects

Watermark House in Brooklyn / BAAO Architects

This semi-attached brick townhouse had a dark garden level that didn’t take advantage of its three exposures. The parlor floor was also painted in dark tones and had not been updated in more than 50 years.
Manhwarican House by Rieuldorang Atelier 2

Manhwarican House by Rieuldorang Atelier

The vacated space in the form of a gable becomes one of the sequences going into the Manhwarican house. And let it shine the sunshine indirectly. The vacated space in the form of gaps changes with time, and the feeling of space also changes.

More Articles Like This