South Melbourne Terrace by Eliza Blair Architecture

South Melbourne Terrace by Eliza Blair Architecture

Project: South Melbourne Terrace
Architects: Eliza Blair Architecture
Interior Design: Studio Tom Design
Styling: Natalie James
Builder: Kleev Homes
Location: Melbourne, Australia
Completed: 2019
Project Cost: $750,001 AUD – $1,000,000 AUD
Photo Credits: Shannon McGrath
Text by Eliza Blair Architecture

Previoulsy a general store, this South Melbourne terrace has been transformed into the forever home for a Melbourne couple and their two young daughters. Brimming with character and history, the design retains many of the original quirks, sitting alongside a sleek and modern extension at the back. Central to the design intent, was the celebration of the enormous majestic gum tree in back yard.

South Melbourne Terrace by Eliza Blair Architecture

What was the brief?
To create a forever home that retained as much of the original building fabric as possible, whilst still allowing more light and more connection to the outdoors. The brief also stipulated a balcony bath so that the client could live out the dream of soaking in a steamy hot bath under the canopy of the stars and the majestic gum.

kitchen, Eliza Blair Architecture

How is the project unique?
Throughout the home, traces of the building’s history are reminders of its unique past. A steel staircase leads to the existing basement, and existing brick walls are left exposed to create this eclectic and layered story.

A majestic gum tree is the focus of the backyard, with the living areas opening onto a rear deck to enjoy warm days in its shade.

South Melbourne Terrace by Eliza Blair Architecture

What were the key challenges?
Being a narrow site in a built up area, overlooking onto the neighbouring properties was a key challenge. Another key challenge was the pre-requisite of retaining so many of the existing features, yet also trying to enhance natural light and allow the spaces to flow easily.

South Melbourne Terrace by Eliza Blair Architecture

What were the solutions?
The first floor screen was designed to not only meet all the stringent overlooking requirements that come with living in a built up site, but also doubles up as a sun shading device for the afternoon westerly sun and a privacy screen for the outdoor bath.

bedroom, Eliza Blair Architecture

Retaining the very large and solid brick fireplace on both levels, provided opportunities to expose the brickwork and give an anchor to the design that would otherwise not be experienced with an open plan solution.

South Melbourne Terrace by Eliza Blair Architecture

Material used:
Exterior:
1. Peterson D91 bricks
2. Pellucid sliding doors and windows
3. Aluminium external plantation shutters

Interiors:
1. Polished concrete slab
2. G Fethers Lingapol Sawn Oak veneer
3. G Fethers Lingapol Nero veneer
4. Carrarra stone benchtops
5. Arte domus wall tiles
6. Signorino stone floor tiles

bathroom, Eliza Blair Architecture

South Melbourne Terrace by Eliza Blair Architecture

suite, Eliza Blair Architecture

South Melbourne Terrace by Eliza Blair Architecture

South Melbourne Terrace by Eliza Blair Architecture

South Melbourne Terrace by Eliza Blair Architecture

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Vietnamese House Designed for a Buddhist Family

Vietnamese studio HA Architecture has completed a monastery-inspired home for a Buddhist family, featuring concrete-brick walls that are animated by patterns of light and...
Sun Valley House with Exposed Granite and Tough Geometry Form 2

Sun Valley House with Exposed Granite and Tough Geometry Form

Designed by Rick Joy Architects, this all-season home occupies a 1.5-acre, west facing site in Sun Valley, Idaho. Carefully sited on a steep hillside, the house was strategically positioned to maximize visual exposure to nearly 360-degree views and minimize disturbance to the native landscape.

The Crafty Pig Restaurant reflect street style of Manchester

North West architecture and interior design practice, DV8 revealed their creative direction for a Manchester-based bar and kitchen, The Crafty Pig. Commissioned by Enterprise...
Simple Geometry Shines in Modern Minimalist Home 18

Simple Geometry Shines in Modern Minimalist Home in Israel

The impermeability of the wall is softened by an avenue of young trees directing the visitor along the length of the paved footpath, directly into an inner courtyard surrounded by a semi-opaque stretch of wood, the first in a series of internal courtyards that form a key principle in the design of this modern minimalist home.
Batory Flat - Refurbishment of an Apartment from the 70s

Batory Flat – Refurbishment of an Apartment from the 70s

The refurbishment of the flat in one of Poznan housing estate was led by the need of reorganising space for a family of two adults and three children so that all residents could spend time together as they like, as well as have their place.

More Articles Like This