Bilateral House in Toronto / Audax Architecture

Bilateral House in Toronto Audax

The homeowners of Bilateral House are a married couple with three girls. They purchased a lot with a 116-year-old Period Revival home in a mature picturesque neighbourhood in the city. As avid collectors of contemporary art and vintage furniture, they wanted to build a modern gallery-inspired home with high ceilings to display their collections artfully. However shortly after purchasing their property, the house was designated as Heritage and could not be demolished.

Responding to the homeowners’ vision and the City’s requirement to keep the front half of the original house, Audax sensitively restored and rebuilt the heritage façade, and designed a modern addition in the rear. However, the design solution ensured that both sides of the house could still relate to each other.

Bilateral House in Toronto Audax 1

To begin, Audax faithfully reconstructed the main façade with restored brick, new stucco and wood trim. Audax also rebuilt the roof to mirror the original design. The main façade materials were then used to clad the new addition on the rear. Black metal was introduced as a new material on both sides of the house to contemporize the look, and to help further tie both façades together.

Bilateral House in Toronto Audax 2

The original house featured traditional residential windows with mullions and low ceiling heights, which were restored and maintained. On the contrary, the modern addition was designed with expansive floor-to-ceiling windows and high ceilings. To ensure a seamless stitching of old and new portions, the roofline of the addition was strategically positioned to not overwhelm the existing roofline. Audax also reused the brick from the demolished part of the house in the rear, to build a new integrated garage on the main façade.

Bilateral House in Toronto Audax 3

Using traditional principles of architecture, Audax designed the rear façade with a balanced composition by framing the modern glass windows with metal wrapping and using the stucco on opposite ends. The new expansive windows were carefully placed to optimize views of the backyard with some of Toronto’s oldest trees. The design also incorporated a peaked roof with a gable end to pay homage to the traditional architecture of the neighbouring homes.

Bilateral House in Toronto Audax 4

The interior design strategy followed suit with a design that both honoured the original character of the house and satisfied the homeowners’ affinity for a modern gallery aesthetic. To achieve this duality, Audax integrated old and new elements throughout both portions of the home. For example, the traditional wood flooring in the heritage portion of the house is extended into the modern addition through the centre axis of the house but is then contrasted with contemporary polished concrete flooring on either side.

Bilateral House in Toronto Audax 5

Similar juxtapositions of raw and rough materials with refined and smooth materials are overtly expressed throughout the home. The main staircase is placed at the intersection where the old and new portions of the building meet, and also features a mix of rough materials and finer materials. An exposed concrete wall with a steel beam is left unfinished, to contribute to the home’s loft-like gallery feeling, and to artfully highlight the exact location of where both halves of the house are stitched together.

Architect: Audax Architecture
Name of the project: Bilateral House
Location: Toronto, Canada
Photographer: Shai Gil

Bilateral House in Toronto Audax 6

Bilateral House in Toronto 1

Bilateral House in Toronto 7

Bilateral House in Toronto Audax 17

Bilateral House in Toronto Audax 7

Bilateral House in Toronto Audax 8

Bilateral House in Toronto 2

Bilateral House in Toronto Audax 9

Bilateral House in Toronto Audax 10

Bilateral House in Toronto Audax 11

Bilateral House in Toronto 3

Bilateral House in Toronto Audax 12

Bilateral House in Toronto Audax 13

Bilateral House in Toronto 4

Bilateral House in Toronto Audax 16

Bilateral House in Toronto Audax 15

Bilateral House in Toronto 5

Bilateral House in Toronto 6

Bilateral House in Toronto Audax 16

foto fundal

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Strata House: A winner of the 2017 AZ People's Choice Awards

Strata House: A winner of the 2017 AZ People’s Choice Awards

A winner of the 2017 AZ People's Choice Awards, Strata House is a 30,000 sq. ft. residential project that was inspired by hillside mid-century modern homes in California. The design begins with the excavation of the property’s landscape to create a series of curved vineyard-like terraces.
Jaffa Townhouse by Architect Raz Melamed & Architect Omer Danan

Jaffa House Renovation by Architect Raz Melamed & Architect Omer Danan

The Jaffa house was designed for a young couple and their two children, who have already lived in the home for many years and knew how to identify every corner inside while identifying the home's every need for improvement.
New Contemporary Workplace by Woods Bagot for ADCO in Melbourne 4

Woods Bagot Has Designed a New Contemporary Workspace for ADCO in Melbourne

Woods Bagot has designed a new workplace for ADCO in Melbourne, delivering a contemporary workspace environment for one of Australia’s leading construction companies. Situated in South Melbourne, the key driver for the project was to provide ADCO a point of difference, ...
Akubra Off-Grid House / Alexander Symes Architect

Akubra Off-Grid House / Alexander Symes Architect

Located in the middle of a bull paddock sits an off-grid home inspired by the iconic Australian Akubra hat. This inspiration came about at the first meeting with the clients on their bull farm, around 50mins southeast of Tamworth.
1950 Ranch House in New York Gets a Transparent Pavilion Extension 3

1950 Ranch House in New York Gets a Transparent Pavilion Extension

This glass pavilion ties into a series of terraces, gardens, swimming pool and outdoor living spaces, extending the ranch house out into the landscape. The gardens and outdoor living spaces were designed along with the glass pavilion

More Articles Like This