Junction Shadow House in Toronto / Post Architecture

Junction Shadow House

Junction Shadow House by Post Architecture is a semi-detached residential dwelling that began as a mirror-image of its attached neighbour. This house in the Junction neighbourhood of Toronto was in need of a total overhaul – structurally as well as functionally-and in a way that maximized the quality of light possible with the house’s north-facing orientation.

Junction Shadow House 1

The main floors of the house were gutted a small addition to the third floor was added, to create an open media/workspace away from the bedrooms and entertaining spaces of the lower levels. Direct light wasn’t possible along the length of the house, so shadows were used instead to animate the spaces.

Junction Shadow House 2

Internal views through the three levels of the house were opened up by increasing the floor openings around hallways and stairs, and a perforated steel guard was used to play with the light travelling through it.

Junction Shadow House 3

The large window at the front of the house, received an exaggerated window ‘frame” at the exterior, which works as a screen for heat gain, or as a lens for viewing through.

Architects: Post Architecture
Project: Junction Shadow House
Location: Toronto, ON, Canada
Photography: Revelateur studio

Junction Shadow House 4

Junction Shadow House 5

Junction Shadow House 10

Junction Shadow House 6

Junction Shadow House 7

Junction Shadow House 8

Junction Shadow House 9

Junction Shadow House 11

Junction Shadow House 12

Junction Shadow House 13

Junction Shadow House 14

Thank you for reading this article!

Must Read

blank

Lighting Fixtures Made of Buckram Fabric – Se’Paar by Taeg Nishimoto

Taeg Nishimoto has designed Se’Paar, a series of hanging lighting fixtures made of Buckram fabric. Buckram is a resin impregnated mesh fabric that sustains...