HomeOffice DesignBrainium Studios Workplace / Hacker Architects

Brainium Studios Workplace / Hacker Architects

Hacker designs Brainium Studios in Portland, Oregon, a mobile game design workplace designed to leave room for the unexpected

Brainium Studios Workplace / Hacker Architects

Project: Brainium Studios Workplace
Architecture and Interior Design: Hacker Architects
Hacker design team: Jennie Fowler (Interior Design Principal), Jen Dzienis (Project Manager), Keri Woltz (Project Architect), John Dalit, Katherine Park
Contractor: Lease Crutcher Lewis
Owner’s Representative: CBRE
Structural Engineer: KPFF
Mechanical & Plumbing Engineer: Glumac
Electrical Engineer: Glumac
Lighting: Glumac
Acoustical Engineer: Listen
Location: Portland, Oregon
Photo Credits: Christian Columbres

Brainium asked Hacker to design a modestly branded workplace that created a welcoming and visually pleasing experience while leaving room for the unexpected. The desired qualities were not entirely different from the studio’s own work: their game apps are unique, intuitive, and engaging, with incredible attention to detail, all for the goal of an amazing experience for the player.

Brainium Studios Workplace / Hacker Architects

Before beginning the 23,000-square-foot tenant improvement, the design team started with an inquiry to the Brainium team to better understand their specific objectives for the growing company. A space that supports the health and well-being of staff with an intuitive, rational flow, simple material palette, and superb acoustics and lighting were some of the primary directives.

Brainium Studios Workplace / Hacker Architects

Certain elements were evident from start: the need for a generous reception lounge, defined by built-in seating that lines the perimeter, greets visitors and staff; and seating that connects to a desk, both clad in whitewashed tambour panel, creating a visual language that’s seen throughout.

Brainium Studios Workplace / Hacker Architects

The palette is minimal. White and shades of blue painted walls, white-washed tambour panel, blue upholstery and concrete flooring provide a canvas for Brainium to develop truly special moments in the space with colorful, interactive digital art, while also relating to the urban views. Matte black lighting and plumbing fixtures are used modestly and provide graphic accents.

Brainium Studios Workplace / Hacker Architects

Daylight and views were paramount so vertical expressions to break down the scale of the space needed to be translucent. A screen intended to support vines and plants captures the workstation pods, creating a buffer between the desks and the primary circulation path, ensuring a visitor can see out to the Willamette River upon entering from the elevator. Access to natural light and plants throughout the space help to create a biophilic environment that contributes to the wellbeing of staff.

Brainium Studios Workplace / Hacker Architects

Conference rooms and enclosed offices are placed at the core, preserving the penetration of daylight deep into the space. Tambour panel clad the conference rooms and built-ins which allows for graceful, radiused corners. The same radiused expression rotates axes and becomes a glass filled “cut-out” at the enclosed offices, allowing one to see through the offices, each having been painted a different shade of blue, creating a gradient effect when seen together.

Brainium Studios Workplace / Hacker Architects

Acoustic panels are installed at the ceiling in the open office areas, helping to mitigate the large amounts of glass and other hard surfaces, and lighting types were thoughtfully layered to provide sufficient task lighting at workstations, as well as dimmable ambient light in lounge areas.

Brainium Studios Workplace / Hacker Architects

Phone booths are centrally located, entirely lined with absorptive fabric panels, creating private, acoustically separated spaces for both sensitive work calls as well as respite from the higher energy workspaces near the perimeter glazing. A mother’s room doubles as an additional room for respite.

The primary kitchen is centrally located with two smaller ones on each end of the floor plan to support staff no matter where their desk lands. The larger room can accommodate the entire staff for all-hands meetings, as well as socializing and games. A ping-pong table and special booth for video games are part of the modern amenities, as is a fully furnished deck, which is large enough for meetings and parties.

Brainium Studios Workplace / Hacker Architects

Brainium Studios Workplace / Hacker Architects

Brainium Studios Workplace / Hacker Architects

Brainium Studios Workplace / Hacker Architects

Brainium Studios Workplace / Hacker Architects

Brainium Studios Workplace / Hacker Architects

floor plan
Brainium Studios Workplace

Recommended Stories