Brazilian Taste – Office Turned into a Fresh and Elegant Living Space

Brazilian Taste - Office Turned into a Fresh and Elegant Living Space (1)

Brazilian Taste is a project recently completed by the Milanese studio AIM.

Description by AIM: The project is born from the prime necessity to convert the property from an office to a residential building. The owner asked moreover to think about an elegant, fresh, flexible space, which could communicate with the numerous plants: their major passion.

Brazilian Taste - Office Turned into a Fresh and Elegant Living Space (11)

The whole layout has been then redesigned according to the new needs. That’s how Brazilian Taste is born, an apartment which is characterized by many areas and “microcosms” (living/kitchen/studio/dinner), but all of them are in continuous relation and dialog with each other.

Brazilian Taste - Office Turned into a Fresh and Elegant Living Space (10)

The apartment is developed around an iconic element, “concrete box”, a volume which is closed on three sides and which hosts the living room. This is the core of the flat and the focal point for the flow branching to all the other rooms. Considering the natural conformation of the building, This element allows to obtain the best from natural illumination, giving an ambient which is perfect for plants life.

Brazilian Taste - Office Turned into a Fresh and Elegant Living Space (9)

Therefore, we got rid of the classic concept of corridor as a separator between the living area and the bedrooms. In fact, from the entrance you already get the awareness of the entire space, thanks to the alternation of volumes, full and empty spaces, compressions and decompressions, sometimes really amazing, that give value to the architectonic structure of the flat.

Brazilian Taste - Office Turned into a Fresh and Elegant Living Space (5)

This alternation is emphasized in the “concrete box” and in the finishes chosen for its realization. The external walls are indeed realized in rough cement, underlining the scenic and architectonic presence and its lead role within the space. The interior, instead, is made in white resin. It looks like it cancels the volume of the solid, turning into a heavenly ambient and it focuses the attention on the furniture elements which compose it.

Brazilian Taste - Office Turned into a Fresh and Elegant Living Space (3)

Finally, the fixed furniture has been imagined and projected as an integrating part of the architecture, completely tailor-made according to the subdivision and interpretation of the apartment. Hence, besides the usual spaces dedicated to containments, the wardrobe reveals unexpected areas, as the direct access from the double bedroom to the bathroom.

Project: Brazilian Taste
Architects: AIM Studio
Stylist: Federica Biasi
Location: Milano, Italy
Photographs: Nicolò Parsenziani

Brazilian Taste - Office Turned into a Fresh and Elegant Living Space (4)

Brazilian Taste - Office Turned into a Fresh and Elegant Living Space (2)

Brazilian Taste - Office Turned into a Fresh and Elegant Living Space (12)

Brazilian Taste - Office Turned into a Fresh and Elegant Living Space (6)

Brazilian Taste - Office Turned into a Fresh and Elegant Living Space (8)

Brazilian Taste - Office Turned into a Fresh and Elegant Living Space (7)

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Frog Offices in Brooklyn, NY / SHoP Architects

Located in the heart of the Brooklyn tech triangle, frog’s new workspace is a dynamic environment optimized to support the work of the renowned industrial design firm. The Frog offices includes a range of permeable environments, from open-plan stations, to private team rooms, to public gathering and gallery spaces.

Akubra Off-Grid House / Alexander Symes Architect

Located in the middle of a bull paddock sits an off-grid home inspired by the iconic Australian Akubra hat. This inspiration came about at the first meeting with the clients on their bull farm, around 50mins southeast of Tamworth.

Villa 9010 for a Young Family in a Coastal Village in South County Dublin

Villa 9010 is a new, two-storey, energy-efficient home for a young family in the seaside village of Dalkey, South County Dublin. Constructed in the side garden of the Client’s redbrick childhood home, at the entrance to a typical suburban cul de-sac, the site was previously occupied by the family’s garage and boat shed.

Micro Living Unit, London / Ab Rogers Design

Invited by U+I, along with The Manser Practice, to develop a design-led response to the brief, ARD’s approach was to compartmentalise domestic activities to create an efficient, sustainable and harmonious living space.

Magnolia Modern in Seattle by Rerucha Studio

Situated in the Seattle neighborhood of Magnolia, the goal of this 3,318-square-foot house was to create a modern spacious home with lots of light, a classic yet modern feel all while managing a limited budget.

Classic Mansion Renovation / STEP by Van Staeyen Interieur Architecten

STEP is a renovation project completed in 2016 by Belgian studio Van Staeyen Interieur Architecten. From the architect: This classic mansion in Antwerp is not lacking...