Striking Rooftop Addition to a Top Floor Flat in North East London

- Advertisement -

Striking Rooftop Addition

Architects: deDraft
Project: Rooftop Addition
Location: Walthamstow, North East London, United Kingdom
Completed July 2017
Photography: Whitaker Studio

From the architect: deDraft were approached by a young family to design a striking rooftop addition to a top floor flat in Walthamstow, North East London. With one child they sought to utilise the generous proportions of the 1950’s Warner flat to create a dedicated master suite with the inclusion of any external terrace space, taking in the uninterrupted views of Lloyd Park (home of The William Morris Gallery).

Striking Rooftop Addition to a Top Floor Flat in North East London

With both clients working in the creative industries (inflatable structures and an e-commerce fashion stylist) they were clear that any rooftop intervention must offer a unique, yet contextual addition to the generic ‘loft company conversion’ and integrate internally with the reinforced concrete structure of the original property.

Striking Rooftop Addition to a Top Floor Flat in North East London 1

deDraft approach was to stack the new internal staircase above the existing, allowing it to twist and follow the external envelope of the newly inverted dormer with the original reinforced concrete stair balustrade extended to provide a continuity between floors. A full-height vertical slot permits glimpses through the tree canopy and out across the park beyond whilst ascending the stairs along with a large rooflight flooding the stairwell with natural light. The new rear dormer features an immaculately detailed, chamfered overhang enveloping an external roof terrace accessed off the master bedroom through full height sliding doors. A unique double-width single sliding door at the upper landing is used to close off either the bedroom or compact ensuite dependent on privacy requirements.

Striking Rooftop Addition to a Top Floor Flat in North East London 3

The red concrete roof tiles were retained for budgetary reasons – although not original to the property this in conjunction with the original red facing brickwork led us to lean towards a material that patinated and weathers over time allowing it to embed itself into its environment. Following much research, we settled on the most appropriate material to achieve this aesthetic – weathering steel also known as ‘Corten®’.

Striking Rooftop Addition to a Top Floor Flat in North East London 4

Working with an experienced metalworker deDraft set about detailing the faceted cladding with an experienced metalworker to eliminate all visible fixings to avoid any irregular or concentrated weathering. Each steel panel was folded, installed and adjusted to achieve tight, sharp joints before being finally reinstalled and bonded to a lightweight timber sub-frame. Upon initial installation, the cladding was raw, natural steel and with increasing exposure to the elements has already weathered to a darker more burnished appearance and as the months’ progress will further darken enabling the new dormer to blend in against the red concrete tiles and deep red brickwork, complementing the aesthetic of the original property.

Striking Rooftop Addition to a Top Floor Flat in North East London 5

Striking Rooftop Addition to a Top Floor Flat in North East London 6

Striking Rooftop Addition to a Top Floor Flat in North East London 7

Striking Rooftop Addition to a Top Floor Flat in North East London 8

Striking Rooftop Addition to a Top Floor Flat in North East London 9

Striking Rooftop Addition to a Top Floor Flat in North East London 10

- Advertisement -

This Apartment Building Has a Black-Reflective Square-Shaped Facade

Mexican architecture studio EDAA  has recently completed Yácatas 475, a apartment building in Mexico City. Description by EDAA: How should architecture merge into an irregular facade-scape...

Agaligo Studio Have Designed X-Float on the River Kwai Bridge, Thailand

Agaligo Studio Architects have designed X-Float, a series of floating units built on the river Kwai Bridge, in Kanchanaburi, Thailand. Description by Agaligo Studio: Aside...

Westview Cliffside Residence / McCollum Studio Architects

This elegant contemporary custom is perched on a steep hillside in Austin, Texas. While it overlooks a natural wet weather creek and the hill country of west Austin, this single family home fits the needs of a growing family as well as it fits the challenging site its on.

Reconstruction of a Countryside Homestead in South Bohemia

The original homestead consisted of two houses, a log cottage and a stone barn, forming an L-shape an set naturally in a remote meadow. To keep this balanced relation we decided to make minimum interventions on the exteriors, the main changes happen inside.

Qui Restaurant in Austin by A Parallel Architecture

Conceived of as a beacon-like sanctuary within its gritty industrial neighborhood, this 3000sf space serves as Top Chef and James Beard Award Winner Paul Qui’s flagship restaurant.

Westhampton Beach Playhouse by Chango

Westhampton Beach Playhouse is a five-bedroom house designed by Chango & Co., a full-service New York interior design firm. Description by Chango & Co.: The most...

Contemporary Garden Pavilion Added to an Edwardian Cottage

This contemporary garden pavilion is a compact addition to an Edwardian cottage in Melbourne. Baffle house by Clare Cousins Architects integrates delightfully with both the existing bungalow and the garden area.

Sandringham House: Double-Fronted Weatherboard Converted into a Cozy Home

Modernization and extension of Sandringham house is the result of collaboration between Techne Architecture + Interior Design and Doherty Design Studio. The brief from the client...

Manhattan’s First Certified Passive House by Baxt Ingui Architects

The design of this house is exciting in many ways. It is Manhattan’s first Certified Passive House, Certified LEED for Home Platinum and it is in a NYC Landmark district. The renovation consisted of restoring the Renaissance Revival style front façade, originally built in 1888-89 by Thom & Wilson, by bringing back the ornamental details and the entire stoop entry that was previously removed in the early 1940’s.

Douglass Park House in San Francisco/ Azevedo Design

A huge amount of volume and light were freed from this compartmentalized 1970’s house. Situated in Noe Valley, San Francisco, the Douglass Park House has...

Micro House by Elizabeth Herrmann Architecture

This micro house was designed by Elizabeth Herrmann Architecture + Design. The house has an area of 40 square meters. Project description: When an artist approached...