Nundah House Has Simple Forms Balanced with Contrasting Colours

Nundah House Has Simple Forms Balanced with Contrasting Colours

Nundah House is a single-family home designed by Kahrtel in Brisbane, Australia.

Description by Kahrtel: Unassuming in its appearance, this minimalistic residential dwelling negates the tendency for over detailing through the clever execution of simple forms balanced with contrasting colours.

Nundah Residence by KAHRTEL

Located on a 700m2 block in the northern suburbs of Brisbane Australia, the street itself is an eclectic mix of modern and Queensland vernacular character houses. With magnificent mountain range views due west and glimpses of the Brisbane city skyline to the southwest, the brief places particular focus on capturing these challenging vistas. The house engages with this challenge by employing elements of surprise – large solid leaf sliding panels mixed with obscure openings that encourage the inhabitants to actively engage in framing the views. This treatment negates the need for unwanted blinds and curtains, adding an extra level of privacy from the adjoining properties.

Nundah House Has Simple Forms Balanced with Contrasting Colours 1

A hierarchy of spaces governs the user as they approach and enter the site, directing them towards the backbone of the home. Pockets of outdoor areas interject and accompany the internal layout, acting as prescribed buffers. At every opportunity the focus of the house has been to turn away from the site lines, to look out beyond the horizon, and soar above its surrounds.

Nundah House Has Simple Forms Balanced with Contrasting Colours (7)

Combinations of colour and cantilevered forms strengthen the iconic outlined fascia of the front facade. Wary of how garages can tend to encroach on a house, the two volumes are deliberately separated, allowing the garage to perform its function and the house to stand proudly on its own. A simple material palette of crisp white, warm wood and a dark accent seamlessly weaves the interior and exterior together.

Nundah House Has Simple Forms Balanced with Contrasting Colours 2

As dusk falls, the sun slips behind the mountains and illuminates the house through its translucent sheeting, which can be fully appreciated from the street. The house is as warm, as it is minimal. As surprising, as it is modest. The ability to share these moments, its context and environment, is sometimes just as important as the building itself.

Project: Nundah House
Architect: Kahrtel
Location: Queensland, Brisbane, Australia
Photographs: Scott Burrows

Nundah House Has Simple Forms Balanced with Contrasting Colours 3

Nundah House Has Simple Forms Balanced with Contrasting Colours 4

Nundah House Has Simple Forms Balanced with Contrasting Colours 5

Nundah House Has Simple Forms Balanced with Contrasting Colours (10)

Nundah House Has Simple Forms Balanced with Contrasting Colours 6

Nundah House Has Simple Forms Balanced with Contrasting Colours 7

Nundah House Has Simple Forms Balanced with Contrasting Colours 9

Nundah House Has Simple Forms Balanced with Contrasting Colours 7

Nundah House Has Simple Forms Balanced with Contrasting Colours 8

Nundah House Has Simple Forms Balanced with Contrasting Colours 8

Nundah House Has Simple Forms Balanced with Contrasting Colours 9

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Black and White Slow Living Student Apartment

Located nearby universities within Jakarta, Indonesia, the apartment targeted students within the area with the concept of the student center, with facilities that focus on student necessity.

Modern Loft Interior Design by IDwhite Studio

IDwhite, an interior design studio founded by Renatas Šukys si Karolis Kasikauskas, has completed this modern loft interior in 2016. Designers have transformed a space...

Contemporary Malaysian Style Restaurant / Hawker Hall by Craig Tan Architects

Designed in collaboration with Interior designers, Eades and Bergman, Hawker Hall is a contemporary Malaysian style restaurant and beer hall for Chris Lucas, the highly successful restauranteur responsible for Chin Chin, Baby Pizza, and Kong.

Railroad-Style House Remodeled by McElroy Architecture

This Victorian railroad-style house had a series of small rooms from front to back. It was covered by an unfinished attic with one small room at the back of the roof and an unfinished basement below.

Swirl lamp: light and delicately by Le Klint

What has stricken me, drawing me in the same time at these lamps is the evident sensation of fragility and delicacy, the note of...

Top-Floor White Duplex Inspired by Minimalist Gallery Spaces

This 100m2 top-floor white duplex is located in modern housing that borders Vilnius old town and cozy park. Laconic architecture of the building inspired to design an airy and light apartment-gallery, where art objects play the main role.