Carbon Neutral House Made from Concrete Panels and Whitewashed Recycled Brick

Carbon Neutral House Made from Concrete Panels and Whitewashed Recycled Brick

Project: Carbon Neutral House
Architects: Whispering Smith
Location: Scarborough, Perth, Australia
Area: 70m2
Year 2018
Photographer: Benjamin Hosking

Whispering Smith’s House A is a challenge to the status quo of housing in Perth. The sustainable apartment-house hybrid is designed for small lots and uses commercial materials in an innovative way to achieve a tight footprint and carbon neutral status. The brief was to take a 175m2 block under Perth’s single bedroom dwelling code, and make an affordable and sustainable home for Whispering Smith’s Director, Kate and her partner Matt. Carbon Neutral House A is 70m2 of compact, flexible and delightful spaces which are capable of hosting a dinner party for 30 guests, illustrating that small can be big.

Carbon Neutral House Made from Concrete Panels and Whitewashed Recycled Brick 1

House A was the first house of three in development by feminist architecture firm, Whispering Smith, in partnership with Kate’s father. The diminutive footprint of the house was designed to maintain the existing mature trees and 1950’s house on site, with House A being allocated to the land left over.

Carbon Neutral House Made from Concrete Panels and Whitewashed Recycled Brick 2

The house is a product of highly efficient planning and employed commercial tilt- up concrete construction methods to achieve a tighter & taller footprint. The project relied heavily on craft, detailing and a raw material or ‘wabi-sabi’ spec to provide amenity & delight in the small footprint. Whispering Smith merged spaces and volumes to achieve simultaneous privacy and openness without the need for doors and walls. When the cost of the build is considered in conjunction with the reduced investment in the land purchase it is apparent that innovative architecture meant the project was a financially viable one for its millennial occupants.

Carbon Neutral House Made from Concrete Panels and Whitewashed Recycled Brick 3

House A’s front garden makes use of the verge as a native garden and outdoor living area and has increased the amenity of both the occupants of the house, the residents of the street and the local birdlife. Landscaping House A’s verge provides an important cultural and environmental benefit, as well as replacing the much-needed green space for occupants as cities densify. Other sustainable aspects of the house include an underground raintank, solar panels, recycled materials and an internal drying line.

Carbon Neutral House Made from Concrete Panels and Whitewashed Recycled Brick 4

The soft grey concrete planes absorb and reflect the surrounding natural landscape, and House A’s minimal form is in stark contrast to its ubiquitous brick and tile neighbors. In the evenings, the house almost disappears into the late afternoon light, softly reflecting the colors of Scarborough’s sunsets. The design of House A was originally intended to challenge the status quo of oversized and low-quality housing in WA. Since its completion, the Carbon Neutral House project has evolved to become a platform for Whispering Smith to share the positive power of architecture.

Carbon Neutral House Made from Concrete Panels and Whitewashed Recycled Brick 5

Carbon Neutral House Made from Concrete Panels and Whitewashed Recycled Brick 6

Carbon Neutral House Made from Concrete Panels and Whitewashed Recycled Brick 7

Carbon Neutral House Made from Concrete Panels and Whitewashed Recycled Brick 8

Carbon Neutral House Made from Concrete Panels and Whitewashed Recycled Brick 9

Carbon Neutral House Made from Concrete Panels and Whitewashed Recycled Brick 10

Carbon Neutral House Made from Concrete Panels and Whitewashed Recycled Brick 11

Carbon Neutral House Made from Concrete Panels and Whitewashed Recycled Brick 12

Carbon Neutral House Made from Concrete Panels and Whitewashed Recycled Brick 13

Carbon Neutral House Made from Concrete Panels and Whitewashed Recycled Brick 14

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Casa SEL / CampoTaller

Completed by Mexican studio CampoTaller, Casa SEL is situated in the Coyoacán neighborhood of Mexico City. The project consists of the modification and intervention...

V Apartment in Kiev / Maly Krasota Design

After redevelopment, the apartment of 106 square meters was divided into two large volumes - a living room with a kitchen, dining room, work zone and a terrace, and a second part, hidden from the eyes, with a bedroom, dressing room and a bathroom connecting to it.

Pamplona House, Spain / Pereda Pérez Arquitectos

The Pamplona house is fragmented looking for on the one hand a good settlement on the slope and on the other a discreet presence through a simple volumetry, of friendly and close scale.