Residential ArchitectureHousesThe Mill House - Swedish Guest House and Sauna

The Mill House – Swedish Guest House and Sauna

The Mill House - Swedish Guest House and Sauna

Architects: Wingårdh Arkitektkontor
Project: The Mill House
Location: Västra Karup, Sweden
Area: 50sqm
Photography: James Silverman

The Mill House is an old farm property transformed by Wingårdh Arkitektkontor in a family vacation home.

Project description: This house is a manifestation of the Swedish ritual of sauna and bathing. It is an annex to a large old farm in the countryside of southern Sweden, converted into a vacation house for a family from the nearby city of Malmö. Apart from the sauna and attendant spaces for undressing, washing and relaxing, the Mill House is also a small dwelling.

the-mill-house-swedish-guest-house-and-sauna-12

The traditional rite of sauna involves baking together and dashing out for an invigorating dip in a cold stream. The meagre creek on the property was insufficient for the purpose, however, so a small pool was built adjacent to the sauna. The exposed construction demanded carpentry of unusual excellence.

The Mill House - Swedish Guest House and Sauna 1

In combination with the intimate size, it promotes the atmosphere of a Zen master’s tea house.

The Mill House - Swedish Guest House and Sauna 3

The Mill House - Swedish Guest House and Sauna 4

The Mill House - Swedish Guest House and Sauna 5

The Mill House - Swedish Guest House and Sauna 6

The Mill House - Swedish Guest House and Sauna 7

The Mill House - Swedish Guest House and Sauna 7

The Mill House - Swedish Guest House and Sauna 8

The Mill House - Swedish Guest House and Sauna 9

The Mill House - Swedish Guest House and Sauna 10

Thank you for reading this article!

Vaucluse II House / Lawless & Meyerson

Vaucluse II House  is a private residence recently designed by Sydney based interior design firm Lawless & Meyerson. Overlooking Sydney harbour, this four level home...

Penthouse O by JUMA Architects

Architects: JUMA Architects Project: Penthouse O Location: Gent, Belgium Project Year 2016 Photography: Cafeine Penthouse O is a private residence designed in 2016 by JUMA Architects, a Gent based architecture...

Menhir collection by EstudiHac

EstudiHac designers have created for L'antic Colonial - Porcelanosa Grupo an elegant collection of supplies for the bathroom inspired by the megalithic Stonehenge monument....

Modernized Studio Apartment According to Flavio Castro’ Conception

This studio apartment bears the name of Maranhao and it belongs to a young bachelor publicist with an active and modern lifestyle.

River Retreat / Edwards White Architects

The kitchen is the hub of the River Retreat with the deck slicing through the plan. The living space steps down into a light filled volume reaching out to the river. A mezzanine pulls over above with an exposed bookcase balustrade providing a sense of homeliness.

Related Articles