Casa DiDox by Magaldi Studio

Casa DiDox by Magaldi Studio

Project: Casa DiDox
Architects: Magaldi Studio
Design Team: Inti Playas, Cesar Rafael García, Iñigo Cazenave
Engineering: Alfredo Aguilar, Roberto Morales Servin
Landscape: Paisajismo Quintanilla
Consultants: Fiat Lux, Maderas Finas Studio
Collaborators: José Luis Salamanca, Agustín Gómez Laguna
Location: Valle de Bravo, Mexico
Area: 1250 m2
Year: 2019
Photographs: Edmund Sumner
Text by Magaldi Studio

On the hillside of the Magical Town of Valle de Bravo, a restful enclave popular among city dwellers only a 140km drive from Mexico City, we can find Casa DiDox. 13,000 sqft of a very modern avant garde architecture built with local materials.

Casa DiDox by Magaldi Studio

The design bets on intersecting volumes prioritized by dimension and finished by optimally leveraging the natural slope of the site, reflected on the Architectural brief.

Casa DiDox by Magaldi Studio

We tried to point everything inside out with a focal point in the epicenter of the central tower and main stairs that will guide us round the building, also accommodating for the different natural levels of the lot. This was all formulated using a structure of exposed concrete and steel.

Casa DiDox by Magaldi Studio

We also used a dark palette to showcase the natural landscape; wood recovered from local supplier underwent Yakisugi – a Japanese technique for weatherproofing by charring with fire – along with smoke brick from the region to harmonize the construction with its environment, trying to blend the house as a shadow among in the green surroundings.

Casa DiDox by Magaldi Studio

The two open terraces serve as central mainstays for the house, both private & public.

Casa DiDox by Magaldi Studio

The public one divides the interior and exterior of the house offering a breathtaking view of the protected forest, while at the same time serves as a connection for the back garden and the main access area during nighttime.

staircase, Magaldi Studio

Guest privacy and independence from the main house was a prerequisite of the client, so we created a transition Patio, that will host a Jacuzzi and a small garden that becomes an extension of the forest and becomes a foyer for the Guest Suites.

kitchen, Magaldi Studio

The main access to the lot is from the lower part, so we tried to float the volumes to take some weight off and emphasized a 15ft tall rectangular volume (closed Living-room & dinning) with a picture window offering spectacular views of the lake of Valle de Bravo, that is the landmark of the town.

interior design, Magaldi Studio

The use of materials in the Exterior was kept simple. Gray marbled granite with flambé finish for the floors, Access and surrounding surfaces in local stone (again keeping it local from a quarry in nearby Acatlan) with a natural finish, and Burned Wood cladding and Smoked brick combined with Natural Pine wood in ceilings and private areas.

bedroom, Magaldi StudioInteriors are lined with exposed wood beams and brick with a gray cement paste on walls, for a lighter and warmer effect, and laminate hardwood at the ceilings.

fireplace, living room, Magaldi Studio

Casa DiDox by Magaldi Studio

Casa DiDox by Magaldi Studio

Casa DiDox by Magaldi Studio

Magaldi Studio

Most Recent

Most Popular

Highland East House

Highland East House by COLAB Architecture + Urban Design

The Highland East House is a 4,300 square foot, five-bedroom, four-bathroom residence located in Portland’s SW Hills. The design harkens back to a Pacific Northwest style of mid-century modern houses constructed in Portland in the nineteen sixties.
Modern Living Space 13

Modern Living Space by Sue Murphy Interior Design

This project is a modern living space designed by Sue Murphy Interior Design based in Harpenden, Hertfordshire. A bold, contemporary kitchen-dinning space with a...
Minimalist Single Storey Terrace House by Fabian Tan Architect 5

Minimalist Single Storey Terrace House / Fabian Tan Architect

The house is a typical single storey terrace house on a plot of 23' x 75' land. The original house layout is typically closed and the brief was to create an open plan on one side and private rooms on the other side of the dividing center wall.
Fish Creek House - a Small, Off-the-Grid Holiday Home by ArchiBlox

Fish Creek House, a Small Off-the-Grid Holiday Home by ArchiBlox

The Fish Creek House was designed to maximize sustainability & liveability. Careful positioning takes full advantage of natural cooling, heating, and lighting.

Modern Australian Farm House with Passive Solar Design

This modern Australian farm house was designed by Archterra Architects in Margaret River, Western Australia. Description by Archterra: This house sits along a ridge between...

More Articles Like This

HomeWorldDesign